Nowy JTM45

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Nowy JTM45

Post autor: endrju »

Witam ponownie. Jak już wspominałem , zabieram się za składanie kopii wzmacniacza JTM45. Może sam wzmacniacz na tym forum nie robi szału, bo nie ma dziesięciu stopni wzmacniających i brzmienia jak piła spalinowa o brzasku w lasach deszczowych, ale jest to wspaniała konstrukcja nad którą warto się pochylić. Oczywiście pierwszy był Fender Bassman, potem dopiero Jim Marshall zdecydował się zbudować tańszy zamiennik na rynek brytyjski ( oczywiście sam tego nie zrobił). Konstrukcja następnie ewoluowała i powstały inne modele wzmacniaczy. Potem przyszli ci co wszystko "zepsuli" , lutując , dodając, zmieniając i podsuwając to swoim zaprzyjaźnionym gitarzystom. Tak powstały Soldano , Mesa i cała gama hi gainów, z których część brzmi fenomenalnie , a część jak flaki z olejem i są odpowiednie dla początkujących gitarzystów i początkujących konstruktorów wzmacniaczy ( każdy świeżak zaczyna od hi gaina i do tego jeszcze z mega boosterem :P ... ja też...) . Konstrukcja jest już wiekowa, ale nie zestarzała się i daje radość rzeszy muzyków jak i słuchaczy. Niestety moim zdaniem do tego wzmacniacza trzeba dorosnąć, nabrać doświadczenia i wypracować własny styl oraz brzmienie. Wzmacniacz oferuje fantastyczny drive jak i ciepły clean i wszystko co pomiędzy. Może dla niektórych będzie wadą jego duża głośność, ale ja uwielbiam rozkręcić ten wzmacniacz na max podpinając go pod kolumnę 4x12. W tym egzemplarzu montuję od razu na życzenie klienta potencjometr master volume.
Postaram się zrelacjonować proces powstawania wzmacniacza od początku do końca, co widać po pierwszym zdjęciu , gdzie mamy paczkę od kuriera.
Tak więc do dzieła....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Re: Nowy JTM45

Natychmiastowe pytanie... Gdzie z tyłu dać potencjometr master... między bezpiecznikiem a selektorem impedancji, czy za gniazdami głośnikowymi. I drugie pytanie : Kolejność kondensator , lampa prostownicza lampy mocy , czy lampa prostownicza kondensator lampy mocy... Pytam z ciekawości bo zawsze kolejność u mnie była ta pierwsza , a potencjometr master zamontowany na przodzie w miejscu jednego z wejść.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Jeśli chcesz to pod względem designu możesz wzorować się na moim - https://photos.app.goo.gl/L4TxXvuV8PofZoHb2

Składałem zgodnie z layoutem z załącznika (nie pamiętam czy layout był rysowany pod standardowe lampy czy pod KT66 więc sprawdź sobie wartości elementów z jakimś oryginalnym schematem)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A ten master to będzie za korektorem czy za inwerterem? Te podstawki z octal z Amptone to te te najtańsze ceramiki?
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Tak wygląda ;) Moja pękła po kilku delikatnych próbach wyjęcia 6V6... Szkoda, że żeby wydobyć z JTM`a ten sok to trzeba zamordować sąsiadów... Z małą końcówką to jednak nie brzmi.
EDIT: ile w amptonie kosztuje taki JTM? bo jako całość chyba nie występuje?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PanG »

Pięknie będzie! Powodzenia kolego :-)
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki Ghost. Oczywiście widziałem Twoją konstrukcję i bardzo chętnie podpatrzę co i jak.
Koszt w Amptone wszystkich elementów do budowy JTMa to ok 2500 zł , do tego sklejka dojdzie. Ja zamawiałem dodatkowo tolex biały i koszt był 2800 minus zniżka 15% . 3m tolexu to ponad 300 zł , a do tego projektu okleinę ma załatwić inwestor , bo chce w innej budzie niż oryginał. Z tego też względu została zakupiona skórzana rączka. W koszcie tym brak jest gałek i jednego gniazda pod lampy mocy oraz rezystorów śrubek dystansów i części okablowania. Nie było też oryginalnej lampki zasilania. Oczywiście widoczne na zdjęciu podstawki lamp mocy to te najtańsze ceramiki, po prostu pod Beltony trzeba przewiercić otwory , więc wrzuciłem takie. W tej chwili chyba pod lampę prostownika dam ceramiki , a gdy domówię gałki to poproszę o jedną podstawkę Belton i podmienię ją, bo przy lampie prostowniczej będzie najmniej roboty z wymianą.
Co do głośności... ja mieszkam na zadupiu i mam jednego sąsiada , a inni mieszkają ok kilometra ode mnie. Sąsiad jest bardzo wyrozumiały , więc często testujemy wzmacniacze na pełnej mocy. Choć ostatnio Marshall superlead 100 o mało nie zburzył mi ścian w warsztacie :D
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dodam tylko że nie jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu.
https://www.youtube.com/watch?v=NDKyEoNtbEc w 14 minucie doskonale słychać mojego JTMa solo
https://www.youtube.com/watch?v=fwJh7Cd ... e=youtu.be a tu nagranie czysto techniczne gdzie widać dwa JTMy wokalisty .Oczywiście to SandAmpy :D
Winters
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Winters »

Czy dobrze widzę, że to są te włoskie trafa?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Tak to są trafa inmadout, na trafa od Merkurego klienta nie stać niestety
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja uwielbiałem pracować z trafami IGPW (nie były tanie, ale najlepsze jakie kiedykolwiek miałem w ręku)... niestety już ich chyba Ingo nie robi :(
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Z tymi włoskimi to mam spore doświadczenie. Ale i przypadki awarii. Kiedyś przed koncertem w Katowicach trafko sieciowe puściło dymka i uzwojenia zlepiły się ze sobą. A jesienią tamtego roku w innym wzmacniaczu zrobiło się zwarcie uzwojeń w trafie głośnikowym. Z w miarę tanich fajne są trafa Pana Ogonowskiego. Miałem też na początku trafa człowieka o nicku 4piedro4... chyba. Na specjalne zamówienia zamawiam trafa jakie kto życzy.
Mam też oryginalne trafa Marshalla , ale to dla siebie. IGPW niestety tylko widziałem na zdjęciach
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli o trafka nawijane na zamówienie w PL chodzi to jak dla mnie tylko i wyłącznie Leszek Ogonowski. Z forum to jeszcze o ile dobrze pamiętam Kaka nawijał swego czasu.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Pisałem kiedyś do Pana Leszka, ale termin realizacji wtedy wynosił dwa miesiące. Do tamtego projektu, a byl nim TMB marshallowski, kupiłem trafa Ogonowski ale z Amptone. Niestety mój TMB przestał brzmieć gitarzyście i zastąpiony został przez jego zdaniem doskonałą kopię Matschlessa. I tu mój ukłon w stronę zacnego człowieka, który go wykonał. Widziałem zdjęcia tego wzmacniacza i powiem że jest piękny... Prosty i piękny i już nie mogę się doczekać koncertu kapeli w mojej okolicy, by przed nim go ograć. :D
Generalnie zawsze zadaję pytanie o to jakie elementy mają być we wzmacniaczy. Mało który gitarzysta zna się na tym. Dodam że dwa identyczne wzmacniacze wykonane na innych elementach brzmią zupełnie inaczej.
grabel
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: grabel »

endrju trochę mnie zmartwiłeś awaryjnością inmadout.
Z głośnikowym tylko raz miałeś taki wypadek ?
Jaki to był typ ? Możesz podać ?
Planuje zakup z Amptone głośnikowy - SLO50