CZY KTOŚ WIE CO TO Z RADIO

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KAWA
20...24 posty
20...24 posty

CZY KTOŚ WIE CO TO Z RADIO

Post autor: KAWA »

Witam może ktoś z szanownych kolegów wie co to za radio i z jakiego roku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84310186 pozdrawiam Tadeusz :shock:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Mnie on baaardzo przypomina radio Elektrit Uniwers Z22G, tylko te poprzeczki... Porównaj ze zdjęciami na stronie p. Tomka Szcześniaka http://www.pay.com.pl/oldradio/gallery.html
KAWA
20...24 posty
20...24 posty

Podobny to on jest ale to nie to inna trochę skala i schasi pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: CZY KTOŚ WIE CO TO Z RADIO

Post autor: tszczesn »

KAWA pisze:Witam może ktoś z szanownych kolegów wie co to za radio i z jakiego roku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84310186 pozdrawiam Tadeusz :shock:
To jest odbiornik marki HGW (Holera Go Wie ;). Zapewne jakiś rzemieślnik. Sam mam kilka radyj niewątpliwie polskich, o których nic nie wiadomo. Jedno z niich nawet używa nieistniejących lamp :)
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Co masz na myśli mówiąc o nieistniejących lampach?
KAWA
20...24 posty
20...24 posty

Witam Panie Tomku może i ma Pan racje co do marki ale trzeba przyznać, że bardzo profesjonalnie wykonany skrzunka i skala podobna do elektrita . Szkoda, że nie ma tylnej ścianki może tak coś było pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

marekb pisze:Co masz na myśli mówiąc o nieistniejących lampach?
A znajdź mojego posta sprzed jakichś dwóch tygodni - jest sobie chassis, z lampami kołkowymi i kapturkami, ale nie do śrubek, a do kołpaków (jak np. w AF7). I na tych kapturkach jest siatka, a anoda jest na dole, w cokole (na 'najdalszym' pinie). Problem w tym, że lamp o takim rozkładzie elektrod nie było :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

KAWA pisze:Witam Panie Tomku może i ma Pan racje co do marki ale trzeba przyznać, że bardzo profesjonalnie wykonany skrzunka i skala podobna do elektrita . Szkoda, że nie ma tylnej ścianki może tak coś było pozdrawiam Tadeusz
Bo warsztaty potrafiły robiż radia na niezłym poziomie. Miałem kiedyś nawet superheteordynę (z falami krótkimi) też polską, też rzemieślniczą no-name, i też podobną do Elektrita.