Poszukuję jakichś informacji na temat układów zasilających układy mikroprocesorowe na MCY7880. Najbardziej przydatne byłyby jakieś schematy.
Jakiś czas temu wpadły w moje ręce układy MCY7880 (jedyny mikroprocesor produkowany w Polsce), UCY74S424 (współpracujący z nim generator sygnału zegarowego) oraz UCY74S428 (kontroler szyny systemowej). Na razie tylko zbieram informację, jednak przyszedł mi do głowy pomysł aby kiedyś, w wolnej chwili spróbować złożyć jakiś prosty układ na tych półprzewodnikach. Oczywiście potrzebny będzie jeszcze RAM, EPROM, UART, coś w rodzaju 8255, no i oczywiście trochę drobnicy TTL do dekodowania adresów.
Wczytuję się trochę w opisy mikroprocesora Intel 8080 (którego klonem był MCY7880) i widzę, że wymagał on do pracy trzech napięć: -5V, 5V oraz 12V. To jeszcze nie jest specjalnym problemem - taki zestaw napięć można łatwo wziąć ze starego, komputerowego zasilacza AT.
Bardziej problematyczny jest drugi wymóg - napięcia muszą się pojawiać w wymienionej powyżej kolejności oraz znikać w odwrotnej.
Jestem ciekaw jak to było oryginalnie realizowane...
Zasilanie układów na MCY7880
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Zasilanie układów na MCY7880
Witam
W tamtych czasach do zasilania układów analogowych i cyfrowych małej mocy stosowane były zasilacze transformatorowe ze stabilizatorami liniowymi na metalowych MAA723 (odpowiednik 723). Przy większych mocach często stosowane były zasilacze impulsowe. Takie konstrukcje można jeszcze zdobyć w przystępnych cenach.
W tamtych czasach do zasilania układów analogowych i cyfrowych małej mocy stosowane były zasilacze transformatorowe ze stabilizatorami liniowymi na metalowych MAA723 (odpowiednik 723). Przy większych mocach często stosowane były zasilacze impulsowe. Takie konstrukcje można jeszcze zdobyć w przystępnych cenach.
Ratujmy stare tranzystory!
Tego się domyślam. Bardziej chodziło mi o to, jak była (lub przynajmniej jak mogła być) zrealizowana kwestia sekwencyjnego załączania poszczególnych napięć, gwarantująca również odłączenie ich w odwrotnej kolejności np. w przypadku zaniku zasilania.
Ewentualnie: czy można to w jakiś prosty sposób zrealizować za pomocą współcześniejszych, ogólnie dostępnych elementów?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Można zastosować do tego celu popularny 555 lub bardziej retro 74121.
Ratujmy stare tranzystory!