Witam,
Mam takowe radio produkowane przez Czechów na polski rynek, które trochę na raty przywracam do życia. M.cz. i AM działa. Problem jest z p.cz. FM, a w zasadzie z drugim jego stopniem i demodulatorem. Zgodnie z serwisówką, pod G1 lampy E3 (ECF803) podłączam generator 10,7 MHz. Po wtórnej stronie filtra w punkcie MB1 mam podłączony oscyloskop (na schemacie pomylone - zamienione są punkty pomiarowe MB1 i MB2). I co? I w zasadzie nic. Kompletny brak wzmocnienia - sygnał na wyjściu to kilka % wejściowego. Jakaś bardzo szczątkowa reakcja na kręcenie rdzeniami cewek L54 i L55. Sprawdziłem cewki (omomierzem i wzrokowo, zwojów nie za dużo), diody demodulatora, kondensatory w puszce filtra (C112, C118), kondensatory w filtrze AM (C110, C113), elementy R i C na płycie odbiornika, kondensator demodulatora podstawiałem drugi, choć ten na miernik jest OK. Napięcie na anodzie 180V (na schemacie podane jest dla AM i prawie się zgadza z podanymi 220V), na G2 69V, czyli OK. Lampę podstawiałem inną. Jak wspomniałem wcześniej tor AM działa dobrze, choć wskaźnik dostrojenia reaguje trochę niemrawo. Pomyłsły już mi się skończyły, a może się gdzieś zapętliłem. Ma ktoś pomysł co by tu jeszcze sprawdzić? Dołączam schemat do wglądu. Serwisówka nie mieści się jako załącznik, jest tu: http://www.oldradio.cz/schemata/ts538sn.pdf
Pozdrawiam!
Tesla Stereo Dirigent 538A - problem z UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Tesla Stereo Dirigent 538A - problem z UKF
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Tesla Stereo Dirigent 538A - problem z UKF
Witam.W takim przypadku gdy nieznana jest częstotliwość zestrojenia filtrów stosowałem wobulator ewentualnie GDMeter,a z braku takowego polecam zastosowanie prostego generatora przestrajanego w zakresie 5-20Mhz z modulacją częstotliwości nawet samym brumem.Wykonanie generatora na jednym tranzystorze zajmie kilka minut i zaoszczędzi czas i rdzenie filtrów[zakładam że Kolega posiada oscyloskop z pasmem do kilkunastu Mhz] M. P.S. Przy odrobinie sprytu można wykorzystać heterodynę na KF. A tak z praktyki zakładałbym starzenie się rdzeni filtrów.
-
- 250...374 postów
Witam. Prościej będzie do punktu MB1 (minus kond. 5uF) podłączyć woltomierz-tam powinno być przy dostrojeniu filtra nawet kilkanaście woltów. Jeśli przy f=10,7 MHz wskazanie jest mizerne, spróbuj zmienić tę częstotliwość i znaleźć taką, przy której woltomierz coś pokaże- to dowiedzie, że rdzenie zmieniły przenikalność. Ale starzenie się rdzeni wymaga zwykle niewielkiej korekty ich położenia, przynajmniej ja z takimi przypadkami spotykałem się. J.Sz.
-
- 625...1249 postów
W sumie zestarzenie rdzeni miałoby sens. Ale do takiego stopnia? Na razie nie mam czasu, ale sklecę przestrajany generator, albo pobiorę sygnał z heterodyny AM, sprawdzę i dam znać. O "Voltach" na kondensatorze detektora oczywiście wiem, podłączałem oscyloskop (do 50 MHz) gdyż miernikiem sensownego napięcia nie wykryłem 
Dzięki i pozdrawiam!

Dzięki i pozdrawiam!