"Zapalnik bomby" w zasilaczu radyjka?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

"Zapalnik bomby" w zasilaczu radyjka?

Post autor: ballasttube »

W grupie poświęconej radyjkom wspominałem Kolegom o radyjku niemieckim dosyć samorodnym z bardzo wczesnych lat po 2 Wojnie Światowej.
Radyjku brak lamp "stalowych"E-11" plus pewnie AZ11,więc wziąłem się za dedukcję i reverse engineering.
Poszukiwania zbliżonego schematu na domniemanych na podst.cokołów lampach doprowadziły mnie do jednego z wczesnych schematów
wschodnio-niemieckich (wtedy mogła być tam jeszcze jakaś Bizonia lub inna Żubrówka:-)),gdzie w miejscu elektrolitów filtra zasilacza
anodowego jest na schemacie coś w ekranie,co ma symbol podwójnych kondensatorów i jest opisane jako...Bomben-zuender (zapalnik bomb!!!).
W radyjku tak czy inaczej samorodnym,nad którym udaje mi się działać na razie,jest coś bardzo podobnego w miejscu kondensatorów odsprzęgających.Wygląda bardzo podobnie, jak to coś na fotce tamtego radyjka.Czy Koledzy się już spotkali z czymś takim?
Mam nadzieję,że to są tylko kondensatory i po podłączeniu nic mi nie wysadzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Zapalnik bomby" w zasilaczu radyjka?

Dodaję teraz do tematu malutki, niestety, schemacik wydobyty z "radiomuzeum.org".
Z tego schemaciku zrobiłem powiększony detal w poprzedniej części postu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Zapalnik bomby" w zasilaczu radyjka?

W uzupełnieniu: czytałem wczoraj po niemiecku historię firmy ROBOTRON,która pracowała dla Rosjan po wojnie w ramach reparacji.To "Zuendung" było powiązane z bronią rakietową i z jej odpalaniem,enerdowcy zbudowali nawet radyjko podobne nieco zewnętrznie do naszej AGI z użyciem kondensatorów od tych systemów rakietowych,prawdopodobnie na użytek Czerwonej Armii tam wtedy stacjonującej.Podali fotkę wnętrza takiego radyjka.Tam jest wersja cylindryczna takich kondensatorów.