Identyfikacja radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Identyfikacja radia

Post autor: kogigogi »

Co to może być za radyjko ? producent/model niewątpliwie Polska produkcja.Słaba jakość dostałem wydruki z drukarki od właściciela radyjka i je zeskanowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Identyfikacja radia

Post autor: salicjonał »

Jaka tam jest lampa głośnikowa?Nie wygląda na RES964.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Na zdjęciu widać - przecokołowana AL1 z PWLR, czyli - odpowiednik RES964
kogigogi

Obsady lamp nie znam, jednak na chassis napisane są symbole lamp , to co mogę odczytać z wydruków C 442 ,E424, E445 .Fizycznie radyjka nie widziałem , kiedyś mi znajomy o nim wspominał , zrobił i wydrukował zdjęcia które czekały do dziś. Jeszcze 2 foty.
kogigogi

Naprawdę nikt ze ,,starych zawodowców ,, nie jest w stanie nic powiedzieć na temat radia ?
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

Jeżeli brak jest jakiejkolwiek nazwy firmy to chyba trudno będzie, przecież takich manufaktur wykonujących odbiorniki no name było wiele. Możesz mailowo zapytać Pana Henryka Berezowskiego
kogigogi

barto_s pisze: czw, 8 marca 2018, 08:20 Jeżeli brak jest jakiejkolwiek nazwy firmy
Gdyby była nazwa firmy to przecież nie byłoby tematu, ale np; widać rezystory Always-a.Są i inne wskazówki może ktoś spotkał się w innym radiu z takim papierkiem naklejonym na głośniku ...polskojęzyczna skala...
kraz

Post autor: kraz »

Witam, będzie trudno odnaleźć, w naszym przemyśle radiowym funkcjonowały niejednokrotnie firmy sklepy w których dla poszerzenia asortymentu montowano odbiorniki, niektóre firmy sklepy rozwinęły się a niektóre nie odnalazły się na rynku, niedawno kupiłem gazetę "Mały Dziennik" i znalazłem kilka firm mało znanych, "Uniwersum,", "Radiofonia", "Radiomechanika", dobrze że są jakieś miniaturki bo kopanie po archiwum da tylko tyle że znajdzie się nazwę firmy i rok założenia,niby jest wszystko digitalizowane ale przeglądanie na komputerze to koszmar czasowy, dobrym wyjściem jest kopanie w antykwariatach w gazetach ale to tylko dla mieszkających w dużych miastach, ale to jeszcze wiele czynników musi zaistnieć takich jak czas i najważniejsze chęci przeglądania gazet, pozdrawiam Hieronim.
kogigogi

barto_s pisze: czw, 8 marca 2018, 08:20barto_s
kraz pisze: czw, 8 marca 2018, 09:22kraz
Dziękuję chociaż za zainteresowanie tematem.
kraz

Post autor: kraz »

Od kolegi z forum odkupiłem radyjko z nazwą i nic na jej temat nie mogę znaleźć tak że nazwa firmy nieraz nic nie daje, nazwa firmy to "CENTRAD" chyba od centrali radiowej jakiejś hurtowni czy sklepu trudno powiedzieć, przemysł radiowy w przedwojennej Polsce to jeszcze dużo białych plam do zakolorowania, nawet jak znajdzie się jakąś reklamę w gazecie to jeszcze trzeba by uzupełnić dane z archiwów :? praca tytaniczna nie do przerobienia, pozdrawiam Hieronim.
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Kod: Zaznacz cały

...polskojęzyczna skala...
Ja w swoim radiu, ewidentnie samoróbce, mam prawie identyczną skalę. A radio jest sklecone z różnych elementów, i na 100% nie był to wyrób firmowy. Pewnie zrobiony przez jakiegoś radioamatora lub małą manufakturę.
Paweł
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

pawfil pisze: czw, 8 marca 2018, 12:45

Kod: Zaznacz cały

...polskojęzyczna skala...
Ja w swoim radiu, ewidentnie samoróbce, mam prawie identyczną skalę. A radio jest sklecone z różnych elementów, i na 100% nie był to wyrób firmowy. Pewnie zrobiony przez jakiegoś radioamatora lub małą manufakturę.
"Samoróbczość" Twojego radia jest sprawą wtórną. Podejrzewam, że nawet chassis nie jest od tej skrzynki lub było wielokrotnie przebudowywane. Mnogość otworów i cewki od VE301 świadczą o późniejszej przebudowie.
Swoją drogą skrzynka jest wysokiej jakości więc pewnie środek kiedyś też był bogatszy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Niekoniecznie. To o dziwo często spotykana rzecz w takich "noname" radiach. Naprawdę elegancka, pracochłonna i efektowna skrzynka i słabiutki środek, zarówno pod względem zaawansowania układu jak i jakości wykonania.