Uprzejmnie prosze o pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Uprzejmnie prosze o pomoc
Witam ostatnio stałem sie posiadaczem dwóch chasis od radia lampowego Karioka, chce z tych podzespołów zrobić wzmacniacz audio, dobry i porządnie wykonany, to pierwsza moja konstrukcja lampowa lecz jestem pełen zapału....narazie uruchomiłem jedną końcówke mocy, własnie jestem w trakcie uruchamiania drugiej, teraz pozostało mi do zrobienia chasis z prawdziwego zdarzenia i montaż podzespołów..... wiec czekam na rady od bardziej zaawansowanych "lampowców" prosze o rady na temat rozmieszczenia elementów indukcyjnych, okablowania, no i samego montażu itp. no i jeszcze jedno pytanie czy można coś w tej konstrukcji ulepszyć ?? za pomoc i rady z góry dziekuje. Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Musisz trochę pogrzebać na forum.Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedż.Wielokrotnie już pisano na temat rozmieszczenia zasadniczych elementów , prowadzenia mas itp. jak i znajdziesz zdjęcia i opisy poszczególnych etapów wykonania urządzeń w dziale DIY na Fonarze .
Ostatnio zmieniony śr, 1 lutego 2006, 20:15 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
Mam dwa takie monobloki, Panowie proponujecie jakieś zmiany konstrukcyjne ?? mam jeszcze do tego po jednej lampie ecc85......coś zmieniać ??......ten układ RC na wejściu usunąć ?? może w samym układzie wyjściowym coś zmienić ?? Doradźcie. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
witam nie moge podać typu trafa, ponieważ nie moge odczytać symboli, załączam fotki trafa i bliższy schemat połączeń głośników, jakie parametry ma to trafo może ktoś wie ?? ...... może jakaś modyfikacja tego trafka ?? a może samego układu pentody ?? Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
-
- 625...1249 postów
Jak to ma być wzmacniacz stereo do zastosowań audio to chyba lepiej umieścić wszystko na jednym chassis. Odpadnie problem podwójnych zasilaczy (jeden transformator sieciowy). Pamiętać należy o układzie redukcji przydźwięku sieci w żarzeniu lamp mocy. Lampy przedwzmacniacza lepiej zasilać prądem stałym - odpada problem z przydźwiękiem. Zamiast lampy ECC85 można stosować ECC83 (większe wzmocnienie ) lub ECC82 (mniejsze).
-
- 5...9 postów
Witam
Całą konstrukcje wykonuje na jednym chasis......ale mam 2 trafa sieciowe, osobno na każdy z kanałów........może lepiej zrobić dwa zupełnie niezależne monobloki czy zastosować jedno trafo sieciowe dla obydwu kanałów ?? .........pozatym chce ulepszyć sam przedwzmacniacz, prosze o rade co do zmian konstrukcyjnych układu.
Pozdrawiam
Całą konstrukcje wykonuje na jednym chasis......ale mam 2 trafa sieciowe, osobno na każdy z kanałów........może lepiej zrobić dwa zupełnie niezależne monobloki czy zastosować jedno trafo sieciowe dla obydwu kanałów ?? .........pozatym chce ulepszyć sam przedwzmacniacz, prosze o rade co do zmian konstrukcyjnych układu.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam !
Zadajesz mnóstwo pytań, a nie napisałeś, do czego toto cudo ma służyć.
Wzmaka HI-FI z tego się nie da zrobić, natomiast może służyć jako ćwiczenia lampowe.
We wzwiązku powyżej mało zasadne jest pytanie , czy monobloki, czy na jednym chassis (przez 2 s ).
Monobloki robi się dla wzmaków o wiele wyższej klasy, gdzie koszt chassis
i 2 traf sieciowych nie gra roli, gdyż kosztem decydującym o cenie takiego wzmacniacza jest cena traf wyjściowych i lamp: spójrz choćby na naszym allegro ile kosztuje dobra para lamp 300B...
Karioka, no cóż, komuna produkowała różne buble i ładnie je nazywała...
Moim zdaniem lepiej te dwie karioki spylić na allegro w dziale antyki, a za pozyskane PLN przystąpić do budowy pierwszego lampowca z prawdziwego zdarzenia (2xEL34) lub 1x6s33s ...
Służę bezinteresowną pomocą w razie czego, zresztą jak większość Starszych Kolegów na tym forum
P.S. Miałem radio tej klasy: Turandot, grało pięknie (...) ale kiedy to było.
Zadajesz mnóstwo pytań, a nie napisałeś, do czego toto cudo ma służyć.
Wzmaka HI-FI z tego się nie da zrobić, natomiast może służyć jako ćwiczenia lampowe.
We wzwiązku powyżej mało zasadne jest pytanie , czy monobloki, czy na jednym chassis (przez 2 s ).
Monobloki robi się dla wzmaków o wiele wyższej klasy, gdzie koszt chassis
i 2 traf sieciowych nie gra roli, gdyż kosztem decydującym o cenie takiego wzmacniacza jest cena traf wyjściowych i lamp: spójrz choćby na naszym allegro ile kosztuje dobra para lamp 300B...
Karioka, no cóż, komuna produkowała różne buble i ładnie je nazywała...
Moim zdaniem lepiej te dwie karioki spylić na allegro w dziale antyki, a za pozyskane PLN przystąpić do budowy pierwszego lampowca z prawdziwego zdarzenia (2xEL34) lub 1x6s33s ...
Służę bezinteresowną pomocą w razie czego, zresztą jak większość Starszych Kolegów na tym forum
P.S. Miałem radio tej klasy: Turandot, grało pięknie (...) ale kiedy to było.
-
- 5...9 postów
Witam
Mimo że to są graty od Karioki to moim zdaniem "to" gra (oczywiście jak na moją pierwszą konstrukcje lampową) znacznie lepiej niż zwykły tranzystor i o to mi chodziło, wiem że błądze w tym temacie bo zainteresowanie lampami narodziło sie we mnie miesiąc temu.....
....chce wykonać stereofoniczny wzmacniacz do zastosowań Audio. Chce lepiej dopasować układ wejściowy bo o ile sie nie myle kiedyś te konstrukcje wysterowywano wiekszym sygnałem (teraz 0.7V no i nie jest tak jakbym chciał)
Pozdrawiam
Mimo że to są graty od Karioki to moim zdaniem "to" gra (oczywiście jak na moją pierwszą konstrukcje lampową) znacznie lepiej niż zwykły tranzystor i o to mi chodziło, wiem że błądze w tym temacie bo zainteresowanie lampami narodziło sie we mnie miesiąc temu.....

Pozdrawiam