Khozmo Audio - Poland
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Khozmo Audio - Poland
Znalezione przypadkiem, nie moja kategoria, ale można się zapoznać, co w tej branży "piszczy" a w zasadzie pasywnych "przedwzmacniaczy" - http://www.6moons.com/audioreviews/khozmo/1.html (strona producenta: http://www.akustyk.com/).
-
- 3125...6249 postów
Re: Khozmo Audio - Poland
Budujące, że u nas w Polsce robi się tak porządnie wykonane układy. Niezależnie od aspektów "audiofilskich" te regulatory bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Tak, stylistycznie niczego sobie aż się prosi o lampy do środka:) Wiadomo, audiofil najpierw kupuje oczami i koniecznie musi być drogo a idealny (subiektywny) dźwięk przyjdzie sam.
-
- 3125...6249 postów
Zważywszy na sposób wykonania tych regulatorów i zastosowane materiały i elementy składowe to ich cena wydaje się być uzasadniona.
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
"Wydaje się" wydaje się być w tym przypadku wyjątkowo adekwatnym wyrażeniem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- moderator
Witam.
Na jednym ze zdjęć widać drabinkę rezystorową, wykonaną z dokładnie dobieranych pod względem parametrów par (a może nawet "czwórek") rezystorów. Powłoka lakierowa jednego z rezystorów uległa uszkodzeniu (zaznaczyłem go czerwonym kółkiem). Domyślasz się ile "zabawy" może być z wymianą tylko tego jednego rezystora? Może trzeba wylutować w tym celu wszystkie...
Na dwóch innych płytkach doliczyłem się 130. sztuk sygnałowych przekaźników ze stykami pokrytymi grubszą warstwą złota (znam je doskonale, gdyż sam takich używam w swoich konstrukcjach).

Koszt takiego przekaźnika to ok. 20 zł za sztukę, oczywiście netto, przy zakupie co najmniej 250 sztuk... Czy uważasz, że tego typu konstrukcje mogą być bardzo tanie w produkcji?
Przepraszam za ostry ton mojej wypowiedzi, ale podskakuje mi ciśnienie, gdy czytam wypowiedzi ludzi, którzy nigdy nie potrafią docenić ciężkiej pracy innych...
Pozdrawiam
Romek
Obawiam się, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Spojrzałem na płytki z podanego linku i zauważyłem, że znajdują się na nich doskonałej jakości elementy, górna "półka", które oczywiście nie należą do najtańszych... Wszystko można zrobić byle jak i z byle czego, by cena była niska, ale można też użyć mozolnie dobieranych w pary, bardzo wyrafinowanych elementów elektronicznych i wtedy tworzone urządzenia będą cechować się wyśmienitymi parametrami. To oczywiście musi przekładać się na ceny takich urządzeń...Thereminator pisze: pn, 26 lutego 2018, 19:16 "Wydaje się" wydaje się być w tym przypadku wyjątkowo adekwatnym wyrażeniem.
Na jednym ze zdjęć widać drabinkę rezystorową, wykonaną z dokładnie dobieranych pod względem parametrów par (a może nawet "czwórek") rezystorów. Powłoka lakierowa jednego z rezystorów uległa uszkodzeniu (zaznaczyłem go czerwonym kółkiem). Domyślasz się ile "zabawy" może być z wymianą tylko tego jednego rezystora? Może trzeba wylutować w tym celu wszystkie...

Na dwóch innych płytkach doliczyłem się 130. sztuk sygnałowych przekaźników ze stykami pokrytymi grubszą warstwą złota (znam je doskonale, gdyż sam takich używam w swoich konstrukcjach).

Koszt takiego przekaźnika to ok. 20 zł za sztukę, oczywiście netto, przy zakupie co najmniej 250 sztuk... Czy uważasz, że tego typu konstrukcje mogą być bardzo tanie w produkcji?
Przepraszam za ostry ton mojej wypowiedzi, ale podskakuje mi ciśnienie, gdy czytam wypowiedzi ludzi, którzy nigdy nie potrafią docenić ciężkiej pracy innych...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
To dlatego, że nie mam za grosz szacunku dla wciskających ciemnotę o pasywnych wzmacniaczach.
-
- moderator
To nie są żadne pasywne wzmacniacze, tylko finezyjne przełączniki wejść i precyzyjne układy regulacji poziomu sygnału. Wiesz, że najbardziej dennym elementem każdego tranzystorowego wzmacniacza jest węglowy potencjometr? Nawet te droższe, z "wyższej półki" potrafią powodować kilkudecybelowe różnice w poziomach sygnału kanału prawego i lewego. Może w monofonicznych wzmacniaczach gitarowych, które Ty tworzysz, jest to bez znaczenia, w końcu jest w nich tylko jeden kanał, ale w dobrych wzmacniaczach audio i wzmacniaczach pomiarowych problem nieprecyzyjnych potencjometrów naprawdę istnieje... Poza tym nikt Ciebie nie zmusza do zakupu takich urządzeń. Jeżeli jest zapotrzebowanie na pewne sprzęty i ludzie gotowi zapłacić wyższą cenę za wyższą jakość, to dlaczego firma ma ich nie produkować? Podasz jakieś logiczne wytłumaczenie?
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
-
- 6250...9374 posty
Nie neguję tego co napisałeś. Odniosłem się do tego:

To może trochę z poradnika o tym "wynalazku" - http://www.hifi.pl/porady/wzmacniacze-pasywne-pre.php
PS. Namierzony na Allegro - http://allegro.pl/przedwzmacniacz-pasyw ... 55386.html
PS. Namierzony na Allegro - http://allegro.pl/przedwzmacniacz-pasyw ... 55386.html
-
- 3125...6249 postów
Ja potwierdzę jeszcze raz swoją wcześniejszą wypowiedź. Ceny omawianych układów, biorąc pod uwagę zastosowane w nich elementy (oraz włożoną pracę w ich zmontowanie) nie wydają się być wygórowane. Jak na konstrukcje audiofilskie zostały wycenione uczciwie.
Przy okazji: określenie wzmacniacze pasywne stosowane w odniesieniu do tego typu układów jest śmieszne i mnie osobiście dodatkowo irytuje. Ale cóż, takie jest życie i niekiedy wymagania rynkowe są ważniejsze od zdrowego rozsądku
I jeszcze jedna sprawa. Jak zauważył jeden z Kolegów można mieć spore zastrzeżenia co do "serwisowalności" tak zaprojektowanego układu (w przypadku płytki z przekaźnikami sprawa wygląda nieco lepiej). Inna sprawa, że w przypadku pokazanego rezystora, konieczność wymiany jest pewnie bardzo rzadka. To w zasadzie przy normalnym użytkowaniu nie ma się co psuć
.
Przy okazji: określenie wzmacniacze pasywne stosowane w odniesieniu do tego typu układów jest śmieszne i mnie osobiście dodatkowo irytuje. Ale cóż, takie jest życie i niekiedy wymagania rynkowe są ważniejsze od zdrowego rozsądku

I jeszcze jedna sprawa. Jak zauważył jeden z Kolegów można mieć spore zastrzeżenia co do "serwisowalności" tak zaprojektowanego układu (w przypadku płytki z przekaźnikami sprawa wygląda nieco lepiej). Inna sprawa, że w przypadku pokazanego rezystora, konieczność wymiany jest pewnie bardzo rzadka. To w zasadzie przy normalnym użytkowaniu nie ma się co psuć

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Dobre wrażenie, od strony technicznej trochę psują nieekranowane, drewniane boczki, przezroczyste dla pól elektromagnetycznych.saico pisze: wt, 27 lutego 2018, 22:50 To może trochę z poradnika o tym "wynalazku" - http://www.hifi.pl/porady/wzmacniacze-pasywne-pre.php
785mm
-
- moderator
Dokładnie. Przód "pancerny", dół, góra i tył osłonięte ekranującą blachą, a drewniane boczki "przezroczyste" dla zakłóceń...Janusz pisze: śr, 28 lutego 2018, 20:51 Dobre wrażenie, od strony technicznej trochę psują nieekranowane, drewniane boczki, przezroczyste dla pól elektromagnetycznych.

Na Allegro znalazłem wyższy model tego pasywnego "przedwzmacniacza" ( z ciekawym wyświetlaczem, sterowany przy pomocy pilota IR). Wystarczyło wpisać magicznie brzmiące dla audiofilów słowo: "pasywka"

http://allegro.pl/pasywka-khozmo-sterow ... ml#thumb/3
Pozdrawiam
Romek
Widziałem przed Tobą... nie podawałem go już, bo jest z rynku wtórnego.
-
- 375...499 postów
Nie znam sie ani na cenach tych elementow ani na wartosci przedstawionych "wzmacniaczy".
Tym niemniej tlumaczenia ze ma to jakakolwiek wartosc w porownaniu ze zwyklym potencjometrem za 1 zl, sa tyle samo warte co twierdzenie ze kalkulator z dokladnoscia do 30 miejsc po przecinku policzy lepciejsza reszte w kasie w Biedronce niz zwykly 4 dzialaniowiec.
Tym niemniej tlumaczenia ze ma to jakakolwiek wartosc w porownaniu ze zwyklym potencjometrem za 1 zl, sa tyle samo warte co twierdzenie ze kalkulator z dokladnoscia do 30 miejsc po przecinku policzy lepciejsza reszte w kasie w Biedronce niz zwykly 4 dzialaniowiec.