Śmiećwzmacniacz z lamusa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Śmiećwzmacniacz z lamusa.
Przypomniało mi się, że przy okazji pomagania właścicielom "kultowych" wzmacniaczy B.D.Sound poprawnie zaaplikować radziecki TC-310 zbudowałem z tego co na warsztacie znalazłem, wzmacniacz oparty na trafach i chassis z tego nieszczęsnego B.D.Sounda oraz preampie od Kranka.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 6#12913606
Dziś po 5 latach wyciągnąłem go, odkurzyłem i postanowiłem odpalić.
Uprzednio jednak wymieniając transformator wyjściowy. Ten dziwnym trafem miał Raa=4k dla 4 i 8R, a więc raczej pod 2xEL34. W szpargałach znalazłem potężne trafo dające Raa=2k8 dla 16R. Od biedy można podłączyć 8R z Raa=1k4. Grać zapewne będzie.
Na razie go nie odpaliłem. Bedę chciał wymienić jeszcze wymienić kilka elementów zanim podłącze go do prądu. Jak ładnie zagra zrobie mu obudowę.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 6#12913606
Dziś po 5 latach wyciągnąłem go, odkurzyłem i postanowiłem odpalić.
Uprzednio jednak wymieniając transformator wyjściowy. Ten dziwnym trafem miał Raa=4k dla 4 i 8R, a więc raczej pod 2xEL34. W szpargałach znalazłem potężne trafo dające Raa=2k8 dla 16R. Od biedy można podłączyć 8R z Raa=1k4. Grać zapewne będzie.
Na razie go nie odpaliłem. Bedę chciał wymienić jeszcze wymienić kilka elementów zanim podłącze go do prądu. Jak ładnie zagra zrobie mu obudowę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
Re: Śmiećwzmacniacz z lamusa.
Ciekawy wynalazek. Fajne są takie projekty które prawie nic nie kosztują. Zwłaszcza jak jeszcze dobrze zagrają do tego.
-
- 9375...12499 postów
Mnie ciekawi co kierowało producentem B.D.Sounda że ustawił transformatory po przeciwnych stronach niż klasycznie się to robi albo ustawienie lamp wyjściowych w kwadrat zamiast w linię. Otwory na panelu przednim sugerowałyby że w środku jest Plexi. Podejrzewam, że konstruktor Plexi widział tylko na zdjęciu i to w obudowie. W tym wzmacniaczu trafo zasilające można zaaplikować klasycznie co udowodniłem w przyklejonym temacie z elektrody. Właściciele twierdzą, że w BDSie były powielacze napięcia. Po co? Żeby uzyskać lampową kompresję? Często polskie manufakturowe konstrukcje z lat 70-80 mają wygląd Plexi lub JCM800 a w środku coś kompletnie innego jakby nigdy tych wzmacniaczy nie widzieli osobiście czy nawet nie widzieli schematu. Czy naprawdę to nie było wtedy dostępne? Nikt w Polsce nie posiadał oryginałów?
-
- 9375...12499 postów
Jakąś tak już próbę tego wzmacniacza zrobiłem:
https://youtu.be/rDivCJIGvv8
Trochę brumi. Jeszcze nie wiem co jest powodem brumu ale podejrzewam żarzenie. Jest tu żarzenie napięciem zmiennym. Będę musiał dobudować żarzenie stałe. Kanał czysty musiałem naprawiać - wymiana rezystora anodowego w jednym stopniu.
https://youtu.be/rDivCJIGvv8
Trochę brumi. Jeszcze nie wiem co jest powodem brumu ale podejrzewam żarzenie. Jest tu żarzenie napięciem zmiennym. Będę musiał dobudować żarzenie stałe. Kanał czysty musiałem naprawiać - wymiana rezystora anodowego w jednym stopniu.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Ten transformator posiada kilka oddzielnych uzwojeń o napięciu 6,3V więc można by zrobić żarzenie lamp wstępnych napięciem 12,6V.
Ten transformator posiada kilka oddzielnych uzwojeń o napięciu 6,3V więc można by zrobić żarzenie lamp wstępnych napięciem 12,6V.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
Ale tu nie ma lamp na 12V. same 6N2P i 6N1P.
-
- 9375...12499 postów
No i wzmacniacz przeszedł dzisiaj swój chrzest bojowy razem z zespołem. Nawet nagrałem 3 filmy. Niestety ale nie pomyślałem o tym, że mikrofon komórki może zostać przesterowany, więc filmy są ze względu na dźwięk nie do publikacji.
Nie da się tego słuchać, a szkoda bo wzmacniacz ma na prawdę fajny ciężki przester, a i jest naprawdę głośny. Kasuje "próbownianą" Bugerę i według mnie i według zespołu.
a to chyba dobrze. Chyba nawet nie będę mu przerabiał żarzenia na stałe. Tylko buda mu się należy jak psu micha, więc na wiosnę trzeba się będzie brać za stolarkę. 
EDIT:
Próżność nie pozwoliła mi tego tak po prostu zostawić, więc wyciąłem kilkunastosekundowy fragment w którym cokolwiek słychac.
https://youtu.be/VRYBcG7Yue0

EDIT:
Próżność nie pozwoliła mi tego tak po prostu zostawić, więc wyciąłem kilkunastosekundowy fragment w którym cokolwiek słychac.
https://youtu.be/VRYBcG7Yue0
-
- 9375...12499 postów
No i piesek dostał budę. Przód pomalowany, tył jeszcze nie i nie wiadomo czy w ogóle. Mam zamiar go ocechować swoim logiem Painlust. Bedzie to pierwszy ocechowany moim nikiem wzmacniacz.
-
- 375...499 postów
Wyszedł fajnie.Narożniki świetnie komponują się z chassis.
Połączenie czarno czerwony to dobry wybór.Pomaluj jeszcze tylną kratkę.
Połączenie czarno czerwony to dobry wybór.Pomaluj jeszcze tylną kratkę.
-
- 9375...12499 postów
Dzięki. Jedynym nowym elementem obudowy jest wysokiej klasy kocyk obiciowy. Tak dobrego koca jeszcze w życiu nie trafiłem, a i drogi nie był. No i jeszcze wkręty są nowe. Cała reszta demobil. Co do pomalowania... Farba wysokotemperaturowa bo takiej użyłem słabo trzyma się na tej kratce. Chyba muszę jakiś podkład kupić.
-
- 9375...12499 postów
No i maznąłem tył wzmacniacza na czarno. Z przodu dostał też tabliczkę z moim nickiem oraz nazwą modelu. Już po zrobieniu jej zreflektowałem się, że mogłem nazwać go TRASHAMP albo TRASHMASTER czy coś w tym stylu.