Telefunken T4?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Telefunken T4?
Kupiłem taką obudowę. Zamontowana skala Roland Brand ale kształt skrzynki, nawet zdaje sie materiał wskazuje ze pochodzi z Telefunkena. W zwiazku z tym poszukuję pozostałych elementów. Zdaję sobie sprawę z tego, że to trudno ale może ktoś będzie w stanie pomóc?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Telefunken T4?
Witam Kolegę.
Miałem kiedyś "polskiego" Telefunkena z taką "lewą" skalą, bodaj typ Fenomen(chyba Phaenomen po niemiecku).(T7z?)
Skrócony super z reakcją w p.cz.,ustawianą na stałe trymerkiem.Lampy: AK2 i bodaj AF7 (chyba nie-AF3 z uwagi na reakcję)
oraz Res964(AL1 na cokole wtyczkowym 5-nóżkowym,bezpośrednio żarzona) i 506,czyli mniej więcej AZ1,lekko od niej słabsza, na cokole kołkowym.Proponuję Koledze szukać chassis w tym kierunku.Może nie jest to jedyny Telefunken z "lewą" skalą, ale na pewno jeden z nich.Otwory w skrzyni są porobione dodatkowe pod "sublokatora" o podobnych gabarytach,który tam"gościnnie zamieszkiwał". Może to nawet nie był Roland Brandt,a tylko dopasowana została od niego skala "podchodząca" , a to był jeszcze inny "sublokator" np.marki Mende?Ale kierunkiem poszukiwań dla Kolegi jest, moim zdaniem, Telefunken.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek"b/t"
Miałem kiedyś "polskiego" Telefunkena z taką "lewą" skalą, bodaj typ Fenomen(chyba Phaenomen po niemiecku).(T7z?)
Skrócony super z reakcją w p.cz.,ustawianą na stałe trymerkiem.Lampy: AK2 i bodaj AF7 (chyba nie-AF3 z uwagi na reakcję)
oraz Res964(AL1 na cokole wtyczkowym 5-nóżkowym,bezpośrednio żarzona) i 506,czyli mniej więcej AZ1,lekko od niej słabsza, na cokole kołkowym.Proponuję Koledze szukać chassis w tym kierunku.Może nie jest to jedyny Telefunken z "lewą" skalą, ale na pewno jeden z nich.Otwory w skrzyni są porobione dodatkowe pod "sublokatora" o podobnych gabarytach,który tam"gościnnie zamieszkiwał". Może to nawet nie był Roland Brandt,a tylko dopasowana została od niego skala "podchodząca" , a to był jeszcze inny "sublokator" np.marki Mende?Ale kierunkiem poszukiwań dla Kolegi jest, moim zdaniem, Telefunken.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek"b/t"
-
- moderator
Rozmiary otworów na skalę i głośnik są AFAIR identyczne, więc jak ktoś miał "lewe" chassis to mógł te elementy zamienić miejscami. Znalezienie chassis T4 raczej mało prawdopodobne jest, ale może jakiś destrukt się gdzieś trafić.
-
- 250...374 postów
Mam chassis i glosnik T4. Poszukuję skanu skali i tylnej ścianki . Poratuje ktoś?
-
- 250...374 postów
Nikt nie jest w stanie pomóc? Może ktoś wie w jakich innych modelach Telefunkena jest taka sama skala?
-
- moderator
Nie, w T4 skala jest konkretnie od T4. W miarę dokładne zdjęcie (10MPix) wystarczy? Nie jestem w stanie zdjąć swojej skali aby położyć ją na skaner, ta guma amortyzująca skleiła ją na mur z metalem chassis, nie chcę jej złamać.
-
- 250...374 postów
Dzięki za ofertę pomocy i proszę o zdjęcie na adres ralfbart@poczta.fm
Jesteś w stanie zmierzyć jaki jest wymiar szkła skali i wymiar samego rysunku skali?
Jesteś w stanie zmierzyć jaki jest wymiar szkła skali i wymiar samego rysunku skali?
-
- moderator
Poszło.
-
- 250...374 postów
Serdeczne dzięki, z Twojego zdjęcia udało sie wyciągnąć taką skalę
Bardzo fajnie że ktoś pomógł i ktoś swoją pracę upublicznił dla innych ,być może w potrzebie teraz lub kiedyś 

-
- 625...1249 postów
Porównałem tę skalę ze skalą T5 i wyszło, że są identyczne. Potrzebuję wzorca do zrobienia kopii do T5u i powyższy skan bardzo dobrze do tego się nadaje, zatem dziękuję koledze barto_s za owego skanu tutaj umieszczenie. Pozdrawiam. Wojtek.
Podpinając się pod temat , potrzebuję zdjęc chassis T4z głównie spodu radia (okolic kondensatorów elektrolityczych zasilacza) , mam to radyjko nieco po ,,przejściach,, i przeróbkach , a chciałbym maksymalnie do orginału powrócić.
-
- 250...374 postów
To nie jest skan tylko obróbka ze zdjęcia tak wiec jakość nie jest najlepsza. Jestem teraz na etapie dorabiania skali, kupiłem szybki o grubości 1mm (takie jak używane do ręcznych ostrzegaczy ppoż) i będę drukował na nich skale metodą UV. Jak poczekasz jeszcze kilka dni podzielę sie tutaj rezultatem.tradytor pisze: śr, 14 lutego 2018, 23:23 Porównałem tę skalę ze skalą T5 i wyszło, że są identyczne. Potrzebuję wzorca do zrobienia kopii do T5u i powyższy skan bardzo dobrze do tego się nadaje, zatem dziękuję koledze barto_s za owego skanu tutaj umieszczenie. Pozdrawiam. Wojtek.
Ponawiam prośbę ,nadal poszukuje ....kogigogi pisze: czw, 15 lutego 2018, 06:26 Podpinając się pod temat , potrzebuję zdjęc chassis T4z głównie spodu radia (okolic kondensatorów elektrolityczych zasilacza) , mam to radyjko nieco po ,,przejściach,, i przeróbkach , a chciałbym maksymalnie do orginału powrócić.
-
- 250...374 postów
Skala wydrukowana na cienkim 1mm szkle