Witam!
Mam taki problem. Glosniki mi troche pierdza. Mam 2 kolumny Unitra Tonsil z dwoma glosnikami: wysokotonowym i nisko(srednio?)tonowym GDN 25/40 8 ohm. Zestaw jest z 1980, ale regenerowalem go na Wolumenie, bo nie mialy juz gabek i w jednym wgnieciona byla kopulka. Zrobili mi to w ten sposob, ze obcieli orginalna membrane i wkleili mi nową. Po wyjeciu glosnika z pudla patrzac z boku widac klej. Dzialaja bez porownania lepiej niz przed regeneracja, ale spodziewalem sie "pierdzenia" przy wiekszej glosnosci. Dzwiek idzie z kompa przez wzmacniacz o podobnym wieku co glosniki. Chyba juz nic z tym nie zrobie. A gdybym wymienil ten glosnik nisko(srednio?)tonowy na nowy niskotonowy (np. taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80004578), to pewnie bym nie mial srednich tonow? Macie jakies pomysly? Moze ktos zna te kolumny, dokladnie jest to zestaw glosnikowy ZG 486.
Zanim zaczniesz wykonywać kolejne kosztowne operacje sprawdź, gdzie leży źródło zakłóceń - kolumny, czy wzmacniacz. Podłącz kolumny do innego wzmacniacza, którego formy jesteś pewien. Możesz także podłączyć inne kolumny do swojego wzacniacza i z dużym prawdopodobieństwem wyeliminować jego winę.
Pzdr
Marcin
Witam,
pakowanie w kolumny z głośnikami tonsila jakiejś chińszczyzny o parametrach kilkakrotnie gorszych to paranoja. Jak juz napisał poprzednik sprawdź kolumniy na innym wzmacniaczu.
pozdrawiam
... takich rzeczy się nie robi a tym bardziej nie przyznaje do nich publicznie
Wsadza się głośnik identyczny albo lepszy - osobiście polecam głośniki Tesli ARN 6608 lub ARN226/05-8.
Jedyna niedogodnością będzie mniejsza średnica kosza (Czesi nie produkują kompaktowych głośników 25cm) i konieczność wykonania nowej płyty nośnej. Efekty będą rrreweklacyjne.
Dzieki za rade. Pierwszy raz słyszę o tych głośnikach, ale to pewnie dlatego, że jestem nieobeznany w temacie. Pomyślę nad takim rozwiązaniem. Póki co, to dopiero się bardzo wstępnie przymierzam do jakiejś modernizacji, myślę, że z płytą nie byłoby większych problemów.
Roman pisze:Dzieki za rade. Pierwszy raz słyszę o tych głośnikach,
... bezsprzecznie jedne z najlepszych (i najtańszych ) głośników (rzeczywiście)basowych dostępnych na polskim rynku.
Brzmienie (przynajmniej dla mnie) mają o wiele soczystsze i dynamiczniejsze od tonsili - jedyną ich "wadą" jest nieco inny rozstaw wkrętów mocujących i większy otwór pod kosz (o około 10mm po skosie).
Dostępne na Allegro za około 35zł sztuka.
Zawieszenie membrany gumowe (nie znikająca pianka!!!) bardzo trwałe i elastyczne - w końcu tych 30Hz fd skądś musi się brać
Podobnie jak do gitary: TVM-owski 20cm (8") głośnik ARZ6604 lub 6608 - sakramencko głośny (istny "lampowiec") i o przepięknym paśmie przenoszenia oraz dynamice.
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Witam,
Widzę ,że drogi ZolTanie mamy podobne preferencje:) Mam zamiar sklecić jakieś monitorki na teslach arn150 i arv:) na potrzeby pseudo studyjka domowego:) Ciekaw jestem co się z tych głośniczków da wycisnąć:) Lubie teslę bardzo bo oprócz wysokiej jakości serwują nam niską cenę:) Lubie jeszcze stajnię STX'a ale głośniki te nadają sie bardziej na estradówki (mówię o tych większych średnicach).
pozdrawiam
Niestety i Tesle i Stx'y mają ogromna wadę w postaci niskiej skuteczności. Szczególnie w porównaniu do naszczego poczciwego GDN25/40/3 lub jemu podobnych. Wkładając wiec coś zamiast oryginału trzeba liczyc się ze znacznym spadkiem głosności. Dochodzi do tego jeszcze odpowiednie dobranie objetości kolumny, która to może nie byc optymalna dla ARNów:) Co oczywiście nie zmienia faktu że głosniki Tesli są znakomite. Mam subwooferek na ARN-226-03/4 Gra fajnie ale trzeba do tego sporo mocy dostarczyć.
Teraz dopiero tu dotarłem
Mam "kolumienki", których bazą są podwójne ARN 226. Niestety to rozwiązanie ma malutką wadę, żeby dobrze zagrały (potrafią nisko zejść z basem do 20Hz ale przy obudowie....... 500dm3) muszą mieć dość dużą obudowę, inaczej podbijają bas w okolicy 70 - 80Hz. Duża obudowa jednak powoduje pojawienie się "siodła" mocy i naprawdę głośnik może się uszkodzić już przy kilkunastu watach.....
ARN 150 są bardzo dobre jeśli chodzi o minimonitorki Zrobiłem kilka takich kolumienek i grają b. ładnie.
Bardzo też podoba mi się dźwięk czeskich jedwabnych kopółek.
No i jeszcze jedna uwaga.... przy zwielokratnianiu ilości głośników jednego typu, powinno się je łączyć równolegle a nie szeregowo