Siedmioelektrodowy sumator sygnałów m.cz.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Siedmioelektrodowy sumator sygnałów m.cz.

Post autor: kk84 »

Witam.

Jak w temacie. Pali mnie od rana ciekawość odnośnie zachowania się takiego układu. W sieci prawdopodobnie można znaleźć info o takowym układzie, i pewnie zostany odesłany do "gugla". W praktyce nie montowałem go, ale w szufladach wala mi się stos ECH81 i nie ma co z nimi specjalnie począć ...
Jak mi wiadomo, współczynniki amplifikacji siatek 1 i 3 w heptodzie (heksoda też) są dość zbliżone, więc jakiś "niespodzianek" z sygnałem nie powinno być.
Pomysł taki narodził się, co by sygnały podać na te dwie siatki, na 2 i 4 dać jakieś niższe niż Ua napięcie. Nie wiadomo jeszcze jak w kwestii mikrofonowania .... heh ... cóż, jeżeli ktoś coś wie, i chciałby podzielić się tym, to zapraszam do rozmowy :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Siedmioelektrodowy sumator sygnałów m.cz.

Post autor: tszczesn »

kk84 pisze:W praktyce nie montowałem go, ale w szufladach wala mi się stos ECH81 i nie ma co z nimi specjalnie począć ...
Jak mi wiadomo, współczynniki amplifikacji siatek 1 i 3 w heptodzie (heksoda też) są dość zbliżone, więc jakiś "niespodzianek" z sygnałem nie powinno być.
Pomysł taki narodził się, co by sygnały podać na te dwie siatki, [...]
To nie będzie sumatro, lecz mnożator. W heptodach nie następuje suma, ale, mnożenie napięć, więc nic z tego.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

To w takim razie można by na jedną siatkę podając sygnał, a na drugą regulowane napięcie stałe otrzymać VCA?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

adamst_ pisze:To w takim razie można by na jedną siatkę podając sygnał, a na drugą regulowane napięcie stałe otrzymać VCA?
Można, jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

myślicie, że można uzyskać na tyle szerokie zmiany, żeby użyć tego układu do regulacji głośności we wzmacniaczu? czy zniekształcenia będą zbyt wielkie?
Alek

Post autor: Alek »

Zmiany dynamiki 1:1000. Szumy będą jednak znaczne- lampa wielosiatkowa. :roll: