Witam kolegów
Składam po czyszczeniu schassi od radia Nora GW16,znalazłem w sieci dwa schematy które załączam do obejrzenia.Niestety nijak się mają do tego co zastałem w odbiorniku. I tu moja prośba do kolegów którzy być może mają taki odbiornik czy te schematy pokrywają się z stanem rzeczywistym lub o sprawdzenie poprawności tych schematów.Nie wiem czego się trzymać przy powtórnym montażu.Pozdrawiam Darek.
Nora GW16
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Nora GW16
Witam.
Moim zdaniem oba schematy elektrycznie są identyczne . Wyglądają na różne bo malowane były przez różnych artystów preferujących różne szkoły, różne maniery artystyczne.
Moim zdaniem oba schematy elektrycznie są identyczne . Wyglądają na różne bo malowane były przez różnych artystów preferujących różne szkoły, różne maniery artystyczne.
-
- 375...499 postów
Witam
Dziękuję za odpowiedź kolegi. Tak mi się wydawało że schematy są podobne .Problemem jest to że nijak się nie zgadzają z tym co było w odbiorniku i nie wiem czy schematy są poprawne.Już miałem przypadki że schemat pokazywał błędy, niestety nie potrafię zweryfikować poprawności tych schematów.Radio niby jest audionem z prostymi obwodami a jednak nie mogę sobie z nim dać rady, może będę musiał odłożyć na jakiś czas .Dlatego prośba do posiadaczy takiego radia o jakieś zdjęcia jak połaczone obwody po spodem schassi.Nie mogę fizycznie zlokalizować obwodu cewki jaką pokazuje schemat do siatki sterującej CL4.Pozdrawiam Darek.
Dziękuję za odpowiedź kolegi. Tak mi się wydawało że schematy są podobne .Problemem jest to że nijak się nie zgadzają z tym co było w odbiorniku i nie wiem czy schematy są poprawne.Już miałem przypadki że schemat pokazywał błędy, niestety nie potrafię zweryfikować poprawności tych schematów.Radio niby jest audionem z prostymi obwodami a jednak nie mogę sobie z nim dać rady, może będę musiał odłożyć na jakiś czas .Dlatego prośba do posiadaczy takiego radia o jakieś zdjęcia jak połaczone obwody po spodem schassi.Nie mogę fizycznie zlokalizować obwodu cewki jaką pokazuje schemat do siatki sterującej CL4.Pozdrawiam Darek.
-
- 1250...1874 posty
To nie jest cewka (w.cz. ?), to jest dławik m.cz. (opis na sch.) a raczej podwyższający autotransformator na żelaznym rdzeniu.PZL P-11c pisze: pn, 5 lutego 2018, 14:32 Nie mogę fizycznie zlokalizować obwodu cewki jaką pokazuje schemat do siatki sterującej CL4
Pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
Witamgustaw353 pisze: pn, 5 lutego 2018, 15:30To nie jest cewka (w.cz. ?), to jest dławik m.cz. (opis na sch.) a raczej podwyższający autotransformator na żelaznym rdzeniu.PZL P-11c pisze: pn, 5 lutego 2018, 14:32 Nie mogę fizycznie zlokalizować obwodu cewki jaką pokazuje schemat do siatki sterującej CL4
Pozdrawiam.
No to mam problem bo nie ma u mnie takiego transformatora ,połączenia wykonano w zupełnie inny sposób a do tego mam dołożoną cewkę powietrzną z trzema uzwojeniami której nie widzę na schemacie.Pozdrawiam Darek.