Telefunken Specjal 132z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Telefunken Specjal 132z
Co to może być?? 4 lampy, skala polska przedwojenna Trafo z żarówką bezpiecznikową, nieoryginalny głośnik. Skrzynka porządnie zrobiona. Chassis i skrzynka takie jakieś telefunkenowate 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Re: Radio-zagadka
Cześć ,też się na to radyjko ,,czaiłem,, Mógł by kolega zdjeć wiecej zapodać ?Przysiągłbym że szukając informacji na temat polskiej przedwojennej produkcji radiowej ten model widziałem już , skłaniał bym się co do wytypowania miejsca produkcji Górny Śląsk , Katowice ... a konkretnie chyba Bytom.
-
- 2500...3124 posty

Na początku myślałem , że to Karlik. Ale jest inaczej. Chassis to telefunken 132z. Zamiast dwu lamp AC2 są wstawione jakieś kołkowe. Skrzynka?? wg mnie dorobiona przez dobrego stolarza..Intryguje mnie ta polska przedwojenna skala. Taka trochę telefunkenowata, ale nic podobnego w sieci nie znalazłem. Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Czy ktoś z Kolegów posiada Telefunkena Specjal 132z?? Potrzebowałbym zdjęcia skrzynki i jej wymiary..
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Witam. Mam na zbyciu skrzynkę do Telefunkena Specjal 132z, wymaga, moim zdaniem , nowej okleiny i politurowania, ale widzę, że dla kolegi to nie problem. Jutro wieczorem mogę wkleić fotki. Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Jestem zainteresowany 
Resztę dogadamy na priv..
Pozdrawiam Janusz

Resztę dogadamy na priv..
Pozdrawiam Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Czy wymiary skrzynki są nadal aktualne, no nie wiem czy ściągać radyjko z półki?
Paweł
-
- 2500...3124 posty
Skrzyneczka już do mnie "idzie". Zamiast wymiarów skrzynki potrzebowałbym dobre zdjęcie skali ( wykonane pod kątem prostym).
Potrzebowałbym też zdjęć tego elementu, do którego jest zamontowana skala. Muszę to odtworzyć. Nie wygląda to na rzecz skomplikowaną, ale bez dobrych zdjęć nie dam sobie rady
. Może ktoś ma takie zdjęcia w swoim archiwum....
Potrzebowałbym też zdjęć tego elementu, do którego jest zamontowana skala. Muszę to odtworzyć. Nie wygląda to na rzecz skomplikowaną, ale bez dobrych zdjęć nie dam sobie rady

Wołyń 1943. Pamiętamy!
tu jakiś trop jest .... może sprzedajcy ma jakś wiedze
http://allegro.pl/przedwojenna-polska-s ... 04474.html

http://allegro.pl/przedwojenna-polska-s ... 04474.html
Ostatnio zmieniony czw, 15 lutego 2018, 21:07 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Tę Panią znam
Napiszę, może coś wie na ten temat więcej....Dziękuję i pozdrawiam
Janusz

Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Januszu jak byś posiadł jakś wiedzę w tym temacie , podziel się nią prosze 

-
- 2500...3124 posty
Dowiedziałem się, że ta skala to jest najprawdopodobniej wyrób no name sprzedawany dla radioamatorów budujących samemu odbiorniki. Raczej nie związany z konkretną dużą firmą radiotechniczną.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Dzięki za info ,jednak nie przekonuje mnie to , widziałem już bardzo podobne radio z identyczną skalą i w nazwie radia była nazwa miasta polskiego ze Śląska najprawdopodobniej Bytom , pozdrawiam.
-
- 250...374 postów
Pewnie Nowy Bytom u Pani z Żor? To było radio tez z jakiejś małej manufakturykogigogi pisze: pt, 16 lutego 2018, 14:23 Dzięki za info ,jednak nie przekonuje mnie to , widziałem już bardzo podobne radio z identyczną skalą i w nazwie radia była nazwa miasta polskiego ze Śląska najprawdopodobniej Bytom , pozdrawiam.
Tak widziałem to radio nawet zakupiłem od Pani Philipsa 947 ale to nie o tym pisałem a tu kupione radyjko przed i po .Pozdro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.