Paczący kot pisze: czw, 4 stycznia 2018, 10:05A w jakich jednostkach powinienem w/g Kolegi zmierzyć brzmienie - toż to wartość subiektywna
A gdzie ja pisałem o
mierzeniu brzmienia? Brzmienie można owszem subiektywnie
ocenić. Np: zawuważa się dominację GDW nad GDN (lub odwrotnie), odczuwa się rezonans GDN w dolnej części pasma etc.
Zresztą w Kolegi konstrukcjach też występują elementy audiofilskie
Że co mianowicie???

Polipropylenowe MANT-y a nawet JANTZEN-y? Chińskie to może one i są, ale niby dlaczego miałyby nosić piętno
audiofilityzmu? Przykro mi ale nie zamierzam narażać głośników i wzmacniacza poprzez stosowanie typowych dla samochodowych
umcyków bipolarnych elektrolitów które mają szanse rozjechać się jeszcze szybciej niż sparcieją Twoje pianki. Nawet nierzadko stosowane w wyrobach Tonsila żółte MKSE011 choć pewne w pracy, to jednak tak jak wszystkie kondensatory o dielektryku polarnym są mało stabilne temperaturowo, mają dużą stratność a nawet wykazują zjawiska nieliniowe w tym histerezę. Jedyne co może w tych kondensatorach dziwić - to bardzo wysokie napięcie pracy, mianowicie 400V gdy w zupełności wystarczyłoby 100 a nawet 63V, niestety kondensatorów MKP na tak niskie napięcia dotąd w sprzedaży nie widziałem a szkoda bo miałyby kilkakrotnie mniejsze gabaryty. Świadczy to jednak dobitnie
przeciw audiofilskości użytych kondensatorów: napięcie 400V jest typowe dla elementów pomyślanych do stosowania w prostownikach zasilanych bezpośrednio z sieci 230V AC i takie zapewne było ich pierwotne przeznaczenie, a że
audiofile je sobie upatrzyli (akurat słusznie) to nie jest żaden powód aby się ich wstydzić. Tak jak nie świadczy o
audiofilskości użytkownika wstawienie lampy E88CC do telewizyjnego przełącznika kanałów na miejsce PCC88, bo akurat taką miał pod ręką
Na magnesach głośników i na opakowaniach głośników są naklejki " Made in Poland". komu wierzyć ?
Może napisy na tych naklejkach znaczą tyle, że naklejono je w Polsce

Konkretnie chodziło mi o tę wypowiedź:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 8#16792138