Radio Tatry - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Re: Radio Tatry - kilka pytań
Zasilanie z mostka prostowniczego jest podłączone do punktu B. Czyli środek uzwojenia pierwotnego trafa głośnikowego. Sprawdziłem w katalogu schematów odb. radiowych Trusza.
-
- 100...124 posty
Czy możesz dodać rozpiskę transformatora?
-
- 625...1249 postów
Tak, ale chcę to zrobić ładnie na komputerze, by była przejrzysta więc będzie to raczej w niedzielę wieczorem.
-
- 100...124 posty
Z góry dziękuję.
-
- 625...1249 postów
Ale po co wymyślać koło na nowo? Przeca to jest na Triodzie tylko poszukać trzeba. PozdrawiamECC83 pisze: śr, 3 stycznia 2018, 15:48 Tak, ale chcę to zrobić ładnie na komputerze, by była przejrzysta więc będzie to raczej w niedzielę wieczorem.
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
To nie jest wyprowadzenie środkowe, ten odczep położony jest mocno niesymetrycznie, tak jak to zresztą widać na schemacie.ECC83 pisze: pn, 25 grudnia 2017, 19:20 Czy PLUS napięcia anodowego z mostka Graetza ma być podłączony do środkowego wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego oznaczonego literą B?
Dławika - w żadnym wypadku. Położenie tego odczepu jest dobrane tak aby tętnienia prądu anodowego (przepływającego przez znaczną rezystancję wewnętrzną pentody EL84) były kompensowane przez prąd przepływający przez owo dodatkowe uzwojenie oraz rezystor 2k do drugiego kondensatora filtru. To ów rezystor a nie indukcyjność niewielkiego fragmentu uzwojenia sprawia że również i tętnienia na drugim kondensatorze (zasilającym czułą na tętnienia siatkę drugą lampy głośnikowej oraz wszelkie stopnie napięciowe radia) są pomijalnie małe. Dzięki temu że rezystancja wewnętrzna EL84 przewyższa rezystancję filtracyjną nieco ponad 20 razy - w takim też stosunku powinny pozostawać liczby zwojów obydwu uzwojeń (anodowego i kompensacyjnego) a straty mocy sygnału w rezystorze filtracyjnym okazują się pomijalne. W ten ot prosty sposób eliminuje się w układzie SE przydźwięk, analogicznie jak w układzie PP kompensacja tętnień następuje dzięki symetrii układu. Niestety taki pomysłowy chwyt poszedł dziś w zupełne zapomnienie, bowiem okazał się kompletnie nieprzyswajalny dla domorosłych specjalistów od PCL86 SE którzy nie potrafią poradzić sobie z przydźwiękiem w inny sposób niż tylko pakując do zasilacza elektrolity o pojemności idącej w tysiące uF a niejednokrotnie i plastikowe stabilizatoryJeśli tak, to ten transformator pełni rolę dławika zarazem?

-
- 625...1249 postów
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, przyznam ze wstydem, że faktycznie nigdy nie spotkałem ani nie miałem jeszcze u siebie układu wzmacniającego SE z uzwojeniem kompensacyjnym.
Spróbuję wykorzystać uzwojenie słuchawkowe w moim prostym wzmacniaczu na EL84 i podzielę się efektami bo przydźwięk wciąż słyszalny.
Pozdrawiam!
Spróbuję wykorzystać uzwojenie słuchawkowe w moim prostym wzmacniaczu na EL84 i podzielę się efektami bo przydźwięk wciąż słyszalny.
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Tak, jak napisał Tomek uzwojenia kompensujące przydźwięk sieciowy stosowano powszechnie w odbiornikach lampowych produkcji krajowej, nie tylko w tych z wyższej półki, jak Bolero/Tatry, Capella, Karioka etc. ale również w tańszych, z zasilaniem autotransformatorowym, a co za tym idzie z prostowaniem jednopołówkowym, jak Figaro, Rozyna czy Violetta, w których na dobrą sprawę był to jedyny sensowny sposób na brum. Było, minęło, się "zapomniło"
.
Opisy tych zasilaczy można znaleźć w książce Alka Zawady "Lampy elektronowe w aplikacjach audio".

Opisy tych zasilaczy można znaleźć w książce Alka Zawady "Lampy elektronowe w aplikacjach audio".
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 625...1249 postów
Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie chassis radia Tatry od góry ze szczególnym zwróceniem uwagi na łączówkę umiejscowioną na transformatorze głośnikowym? A drugie zdjęcie na przełącznik zakresów od góry z bliska.
-
- 3125...6249 postów
Wygląda na to,że tu zastosowali właśnie część uzwojenia pierwotnego trafa glośnikowego, jako dławik filtra napięcia anodowego.Jest on nawinięty w przeciwfazie, aby kompensować przydźwięk.Rosjanie lubili takie rozwiązanie i stosowali jest często i jakieś 10 lat przed "Tatrami",ale i jeszcze równolegle czasowo także.
-
- 3125...6249 postów
Nadzwyczaj karkołomne tłumaczenie. Gdyby to miał być dławik - to właściwie po co jeszcze rezystor 2k? Proponuję raz jeszcze przeczytać ze zrozumieniem co napisałem wcześniej. Nie ma sensu zaciemniać tłumaczenia zasady działania przez wplątywanie pojęcia dławika.ballasttube pisze: czw, 28 czerwca 2018, 22:54 Wygląda na to,że tu zastosowali właśnie część uzwojenia pierwotnego trafa glośnikowego, jako dławik filtra napięcia anodowego.Jest on nawinięty w przeciwfazie, aby kompensować przydźwięk
-
- 625...1249 postów
Witam!
Może pomoże?
Pozdrawiam-Grzegorz
Może pomoże?
Pozdrawiam-Grzegorz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Sorry,twoje dogłębne i słuszne wyjaśnienia pojawiły mi się w poście dopiero dzisiaj.
Nie wiem,dlaczego poprzednio mi się nie wyświetliły.
Gdybym je poprzednio widział, nie "wyważałbym otwartych drzwi".
Czasem"strach" coś dopisać,bo wychodzą takie dziwne lapsusy.
Nie wiem,dlaczego poprzednio mi się nie wyświetliły.
Gdybym je poprzednio widział, nie "wyważałbym otwartych drzwi".
Czasem"strach" coś dopisać,bo wychodzą takie dziwne lapsusy.