Zasilacz do Juhasa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Zasilacz do Juhasa

Post autor: ludowicz »

Witam kolegów, jakiś czas temu pisałem o zasilaczu do bateryjnego radia JUHAS. Zrobiłem taki zasilacz wzorując się częściowo na zasilaczu od Szarotki. Jedyna modyfikacja to taka, że w obwodzie anodowym dałem mostek gretza a nie pojedynczą diodę.
No i podłączyłem, radio gra ale niestety słychać wyraźny brumek od sieci.
Aby sprawdzić co jest źródłem brumienia (napięcie anodowe czy żarzenia) zapiąłem baterię 1,5V na żarzeniu a z zasilacza puściłem tylko anodowe.
Brum był nadal, co ciekawe przy wyłączeniu zasilacza radio jeszcze przez chwilę grało rozładowując kondensator na anodowym i wtedy przy podłączonej baterii brumu nie było.
Czyli brumek idzie ewidentnie od anodowego zasilania, pomyślałem że dodam pojemność na wyjściu i będzie OK, niestety dodawanie pojemności nić nie daje, brumek nawet minimalnie nie przycicha.
Zrobiłem próby dodając pojemności pomiędzy plus anodowego i minus żarzenia, też nic to nie zmieniło, za to dodawanie pojemności pomiędzy minus anodowego i plus żarzenia nawet wzmacnia brum.

Zupełnie już nie mam pomysłu skąd ten brumek się bierze :-(
Dla wygody dodaję schemat Juchasa:
juhas.gif
Pozdrawiam
SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 25 grudnia 2017, 15:33 przez ludowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Zasilacz do Juchasa

Post autor: Thereminator »

"Juchas"? Serio?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Zasilacz do Juhasa

Nikt nie jest doskonały :-)
A w temacie brumka może jakaś porada ?
Brum nie zależy od głośności czyli jak sądzę skupić się trzeba w okolicy S1 lampy mocy.
SL
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Przyczyną brumu może być nadmierny prąd ładowania kondensatora w zasilaczu-wskazane jest dodanie szeregowo z uzwojeniem wtórnym rezystora o wartości kilkuset omów i zablokowanie diod równolegle kondensatorami po kilka nF.Eksperymentalnie można zamontować równolegle z rezystorem automatycznego minusa kondensator blokujący 47 mikro lub więcej. M.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Rezystor automatycznego minusa to ten 750 omów pomiędzy -Z i -A ???
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tak ,to ten.A ogólnie może warto naśladować orginalne konstrukcje-miały swój sens.Mostek generuje brum 100 Hz a prostownik jednopołówkowy 50 Hz i dla tego prostego odbiornika zakłócenia 50 Hz są mniej słyszalne-pasmo/transformator/głośnik.Kondensator w filtrze zasilacza też nie musi być większy niż 47 mikro-pobór prądu jest mały.Warto to sobie przemyśleć. M.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Banalne pytania:czy masy zasilacza i radia są odpowiednio
połączone i czy uziemienie radia coś zmienia?
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: wiki_wrz »

Jak wyżej zostało napisane, równolegle do diod kondensatory o wartości 10 do 47nF możliwie o jak najmniejszej indukcyjności własnej. Problem ten dotyczy diod krzemowych z tej racji, że mają wyższe napięcie otwarcia i na dodatek są szybsze od starszych diod germanowych prostowniczych
(np DZG7). Przy otwieraniu się diody podczas prostowania pojawia się skok napięcia (germanowe 0.2-0.3V, krzemowe 0,6-0,8V), którego widmo dla starych diod Ge (DZG) kończy się na kilkunastu, góra kilkudziesięciu kHz, natomiast dla krzemowych (np. 1n400X ) to już parę set kHz, na dodatek o amplitudzie przynajmniej dwukrotnie większej (więc i moc ponad czterokrotnie większa) i zminimalizowanie tego problemu to rzeczone już kondensatory równoległe do diod.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Odpowiadając na powyższe pytania:
1. dopięcie równolegle pojemności do rezystora automatycznego minusa wzmaga dwukrotnie (na ucho) przydźwięk.
2. Uziemnienie radia nie zmienia nic, sygnał z anteny jest silniejszy i radio głośniej gra ale sam brumek jest identyczny.
3. blokowanie diodek w mostku gretza ma sens ale to nie uleczy brumu, uleczy sianie na wyższych harmonicznych a z tym na razie problemów nie mam.
4. dodanie rezystora 2K na wyjściu A+ powoduje spadek napięcia na nim a w konsekwencji cichszą pracę odbiornika, brum jest mniejszy ale proporcjonalnie do cichszej pracy więc nie tędy droga.

Zastanawiam się czy nie wpakować po prostu zenerki na 100V i zobaczyć co się zadzieje.

SL
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Budowa zasilacza bardziej skomplikowanego ze stabilizacją i lepszą filtracją zapewne rozwiąże problem brumu.Niestety nie wiem czym Kolega dysponuje-miernik,oscyloskop lecz fajnie jest poradzić sobie w najprostszy sposób z problemem.I w tym wypadku powinien wystarczyć słaby transformator,prostownik selenowy oraz fitr RC z małymi pojemnościami,tak to kiedyś robiono.Chyba że minimalny brum w tle,nierozłącznie związany z prostym radiem,denerwuje Kolegę. M.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Witam ,

a czy Kol sprawdzał "brum" w innym miejscu mieszkania (domu) ?

może w miejscu omawianym jest duże natężenie pola elektromagnetycznego.

Radzę sprawdzić z ciekawości

Pozdrawiam
Waldemar B.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
wiki_wrz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: wiki_wrz »

Zakłócenia, które powstają w momencie otwarcia diod, powtarzają się 50 razy na sekundę (prostowanie jedno połówkowe) lub 100 razy (prostowanie dwu połówkowe).
Jeżeli powstające w ten sposób harmoniczne kończą się poniżej odbieranej częstotliwości, to odbieramy czysto, natomiast w przypadku przeciwnym usłyszymy zakłócenia o częstotliwości 50 lub 100Hz.