Telefunken Opus 2650

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Telefunken Opus 2650

Post autor: kogigogi »

Cześć.
Mam prośbe do ,,uczonych w piśmie,, :wink: co by poradzili co sprawdzić na końcówce mocy radyjka , co spowodowało uszkodzenie diody zaznaczonej na schemacie i jaką diode w zamian dać ( pewnie germanową może szybą krzemową np. 1N4148 ?) Radio gra na obu kanałach , jednak jak (potencjometr balans ma wyłącznik) jest wciśnięty jeden kanał gra cicho , w drugiej pozycji jest ok.Jakość dzwięku ok.basy mocne jednak w mojej ocenie całość nie osiąga deklarowanych 2x15 W a gdzeiś tak 40-60 %.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Telefunken Opus 2650

Post autor: chrzan49 »

Kogiggogi.Wymień od razu wzystkie elektrolity w końcowkach i na plycie korekcji.Niestety leżaki a te teraz trudno dostac.Dioda germanowa!!!Sprawdź napiecia i trnzystory calej końcowki.Robi sie łatwo i milo ale zapisuj polaryzacje bo pltyki nieoznaczone .Jak wyjmiesz plyte korektoar to koniecznie rozruszaj potencjometry bo w moich 4 oba tonow były zastane na amen.Trzeba bylo użyć mikropalnika!
To fantastyczny sprzet i gratuluje.Gra nawet lepiej niz lampowe 2450.
Tomasz
Ps Germany lubiły robic psikusy same z siebie.Tak uroda.A to przeciez ma prawie 40 latek!
Dioda ma zapewnic polaryzacje bazy i germanowa ma spadek 0,3 V a krzem 0,7 czyli za duzo.Trzeba by pracowicie liczyc dookólne rezystory a latwo uwalić drogie i trudno dostepne końcowki.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Aha.Żarowka sterodekodera max 50 mA.
Tomasz
kogigogi

Dzieki za zaintersowanie i odpowiedz Tomaszu , czytałem sporo o radiu ,Twoje wpisy też , jak byś mógł zaproponować konkretny typ diody lub jej parametry w internetach nie mogłem znaleść nic o diodzie ze schematu ... stereło swici Panie że ho ho :wink:
kogigogi

No i przeglądzik zakończony, zgodnie z sugestią Tomasza WSZYSTKIE kondensatory elektrolityczne zostały wymienione, tam gdzie były osiowe są osiowe, tam gdzie stojące są stojące. Poprawione kilka lutów, przylutowane dwa oberwane przewody mostek selenowy od zasilania anodowego wymieniony, dioda wymieniona. Teraz to GRA, jest moc! piękny odsłuch, basy ciągną niesamowicie , bardzo dobra czułość radia, stereo świeci, wszystko sprawne.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

Ładne to radio. I naprawialne.

http://menuet-ukf.blogspot.com/2017/01/ ... razem.html

Ciekaw jestem jak będzie się sprawował jeden z ostatnich nabytków - Chopin z węgierskim rodowodem.
IMG_3564.JPG
Pozdrawiam,

Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Rad staratsa z kamsamolskim priwietom.Przygode z tymi Tfk rozpoczalem 3 lata temu gdy udalo sie nabyć w dobrej cenie 3 sztuki ale i tak nieco zrujnowalo.Warto było bo to jedne z najlepszych.Wojtkowi T serdeczne podziekowania za pomoc w znalezieniu i naprawie wyjątkowo upierdliwej usterki o czym na Jego wspaniałym blogu.Takze dzieki za pyszne lekarstswo.
Cieszę sie Tomku że pokonales staruszka z małą a pomocą friendsów.Umili Święta bo malo radosne.W stereodekoderach często b.nietypowe żarowki nie do zdobycia.Wtedy niestety LEDzik po zrobieniu malego prostowniczka i rezystora.Jak pisalem hybryda wg mnie lepsza od lampowych.Co wazne Tfk dawal normalne lampy a nie te wydumki drogie ELL.Takich nie biorę bo po co extra kłopoty i duuuuze wydatki.
Tomasz