Radio Tatry - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio Tatry - kilka pytań
Witam.
Ostatnio dotarło do mnie radio Tatry, które będę mimo jego stanu reanimował. Skala oczywiście rozbita, na razie założę skalę Diory widoczną na odbiorniku z moich zapasów, która co prawda ma różnice w opisie przycisków, ale lepsze to niż nic.
Bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem tą wygryzioną w tekturze dziurę prawdopodobnie przez myszy. Z membrany niskotonowego głośnika oczywiście też nic nie pozostało. Na cewki wolałem nawet nie spoglądać.
Mam następujące pytania:
Czy ma ktoś może taki niskotonowy głośnik, będę poszukiwał.
Jak można określić kolor tego radioodbiornika w mojej wersji? Czy jest to po prostu czarny? Ja chciałbym odnowić radio politurą, tak jak każde moje, ale nie wiem jak postępować z ciemnymi powierzchniami, bo po wyczyszczeniu papierem znów stanie się jasna. Przed politurowaniem pobejcować odpowiednim kolorem?
Ostatnio dotarło do mnie radio Tatry, które będę mimo jego stanu reanimował. Skala oczywiście rozbita, na razie założę skalę Diory widoczną na odbiorniku z moich zapasów, która co prawda ma różnice w opisie przycisków, ale lepsze to niż nic.
Bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem tą wygryzioną w tekturze dziurę prawdopodobnie przez myszy. Z membrany niskotonowego głośnika oczywiście też nic nie pozostało. Na cewki wolałem nawet nie spoglądać.
Mam następujące pytania:
Czy ma ktoś może taki niskotonowy głośnik, będę poszukiwał.
Jak można określić kolor tego radioodbiornika w mojej wersji? Czy jest to po prostu czarny? Ja chciałbym odnowić radio politurą, tak jak każde moje, ale nie wiem jak postępować z ciemnymi powierzchniami, bo po wyczyszczeniu papierem znów stanie się jasna. Przed politurowaniem pobejcować odpowiednim kolorem?
-
- 3125...6249 postów
Re: Radio Tatry - kilka pytań
Ja tu czarnego nie widzę. Ciemny orzech.
O, dziękuję. Mój jest tak zniszczony, że nawet nie widać dokładnie odcienia.
Czyli po wyczyszczeniu i pobejcowaniu ciemnym orzechem mogę już zabrać się do politurowania tak jak już to robiłem w wypadku jasnych Philipsów? Ja mam szelak ręcznie rozpuszczony w alkoholu (lemon). Robiłem już nim kilka Philipsów, fornir był na początku jasny a sam szelak dość mocno go ściemnił, także nie mogę się zdecydować co do bejcowania.
Rozumiem, że mam szukać czegoś takiego jak bejca a nie lakiero-bejca?
Czyli po wyczyszczeniu i pobejcowaniu ciemnym orzechem mogę już zabrać się do politurowania tak jak już to robiłem w wypadku jasnych Philipsów? Ja mam szelak ręcznie rozpuszczony w alkoholu (lemon). Robiłem już nim kilka Philipsów, fornir był na początku jasny a sam szelak dość mocno go ściemnił, także nie mogę się zdecydować co do bejcowania.
Rozumiem, że mam szukać czegoś takiego jak bejca a nie lakiero-bejca?
-
- 3125...6249 postów
Radia te były produkowane w różnych odcieniach. Możesz więc wybrać odcień jaki ci pasuje.
OK. Czyli rozumiem, że po pobejcowaniu trzeba będzie wygładzić jakimś papierkiem i potem już mogę robić normalną procedurę politurowania jak zawsze?
- zagore1
- 2500...3124 posty
Moment... co chcesz bejcować?? fornir czy lakier i czym bejcą czy lakierobejcą? Bo bejca na lakier to efekt taki jakbyś szybę chciał zabejcować. Jaki jest stan tej skrzynki? Są jakieś duże ubytki lakieru? Jeśli nie to wystarczy zmatowić lakier i kłaść politurę. Ja tak kiedyś robiłem Tatry i Podhale. Wyszły bardzo dobrze.ECC83 pisze:OK. Czyli rozumiem, że po pobejcowaniu trzeba będzie wygładzić jakimś papierkiem i potem już mogę robić normalną procedurę politurowania jak zawsze?
Pozdrawiam Janusz
.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Oczywiście, że wolałbym zmatowić. Przesyłam dokładniejsze zdjęcia skrzynki. Jedynie boję się (nie wiem czy słusznie), że te jasne przebarwienia po zmatowieniu wyjdą potem na politurze.
Podloże musi być jednolite w kolorze.Proponuję lakier zeszlifowac zabejcowac ale przenigdy lakierobejca .Zagruntowac olejem lnianym i dopiero klaść politurę.Zagore przeciez dokladnie opisal w tutorialu co i jak.,
Tomasz
Tomasz
- disaster
- 1250...1874 posty
Głośniki do takiego radia posiadam, ale najwcześniej dokopię się do nich w weekend - pisz PW z przypomnieniem bo zabiegany jestem.
Co do lakierowania - http://trioda.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=29169
Lakierobejca mimo swoich wad da najlepszy efekt jeśli nigdy się nie bawiłem w malarstwo, ewentualnie jeśli nie masz cierpliwości.
Pozdrawiam
Maciek.
Co do lakierowania - http://trioda.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=29169
Lakierobejca mimo swoich wad da najlepszy efekt jeśli nigdy się nie bawiłem w malarstwo, ewentualnie jeśli nie masz cierpliwości.
Pozdrawiam
Maciek.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Ja z lakierowaniem mam złe doświadczenia, nie podobały mi się te skrzynki. Być może źle to robię. Natomiast politurowanie mi bardzo dobrze wychodzi i zawsze jestem zadowolony z efektu i połysku końcowego, nie mam żadnych smug ani zacieków.
Czy do tego zagruntowania może być bejca spirytusowa? Chodzi tylko oto, żeby nadać temu fornirowi barwę, później już nie ma problemu bo polecę ze sposobem zachowawczym Zagore1 jak zawsze.
Czy do tego zagruntowania może być bejca spirytusowa? Chodzi tylko oto, żeby nadać temu fornirowi barwę, później już nie ma problemu bo polecę ze sposobem zachowawczym Zagore1 jak zawsze.
- disaster
- 1250...1874 posty
W gruncie rzeczy chodzi o to, żeby wybrać sobie technikę, która nam dobrze wychodzi.
IMO ważniejszy jest efekt niż drogą jaką do niego dojdziemy.
Bejca spirytusowa wydaje się być ok, niemniej jednak jest to zmiana nieodwracalna. Nieodbarwisz już tak zabarwionego drewna.
IMO ważniejszy jest efekt niż drogą jaką do niego dojdziemy.
Bejca spirytusowa wydaje się być ok, niemniej jednak jest to zmiana nieodwracalna. Nieodbarwisz już tak zabarwionego drewna.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Dlatego lepiej z tym ostrożnie .. ja zawsze wybieram jaśniejszą bejcę jest bezpieczniejsza
Otrzymałem już właśnie paczkę z głośnikiem i nową skalą oraz nowym chassis w stanie o wiele lepszym - bardzo dziękuję.
Teraz będę brał się za skrzynkę. Na początek spróbuję na innym kawałku drewna fornirowanym zastosować proces politurowania by zobaczyć jak będzie to wyglądało na radiu.
Teraz będę brał się za skrzynkę. Na początek spróbuję na innym kawałku drewna fornirowanym zastosować proces politurowania by zobaczyć jak będzie to wyglądało na radiu.
Witam.
Czy mógłby może ktoś przysłać zdjęcie podłączenia transformatora w Tatrach? Albo rozpiskę wyprowadzeń transformatora, który tam siedzi. Jest to Zatra typ TSC.
Czy mógłby może ktoś przysłać zdjęcie podłączenia transformatora w Tatrach? Albo rozpiskę wyprowadzeń transformatora, który tam siedzi. Jest to Zatra typ TSC.
Udało mi się za pomocą omomierza rozpoznać uzwojenia transformatora - osobom posiadającym mogę przesłać rozpiskę.
Natomiast mam pytanie odnośnie podłączenia napięcia anodowego. Czy PLUS napięcia anodowego z mostka Graetza ma być podłączony do środkowego wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego oznaczonego literą B? Na schemacie te punkty są oddalone, linie zlewają się ze sobą więc wolę się upewnić. Jeśli tak, to ten transformator pełni rolę dławika zarazem?
Natomiast mam pytanie odnośnie podłączenia napięcia anodowego. Czy PLUS napięcia anodowego z mostka Graetza ma być podłączony do środkowego wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego oznaczonego literą B? Na schemacie te punkty są oddalone, linie zlewają się ze sobą więc wolę się upewnić. Jeśli tak, to ten transformator pełni rolę dławika zarazem?