SABA Stereo 1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
SABA Stereo 1
Posiadam w swoich zbiorach rodzynek radio Saba Stereo 1 praktycznie do dnia dzisiejszego radio działało bez zarzutów , od kilku dni jeden z kanałów zaczął grać trochę ciszej lecz myślałem że to kwestia zasięgu lub coś w tym rodzaju , niestety od dziś jeden kanał zamilkł , tzn słychać delikatny brum w głośniku i zgrzyty podczas włączania .
Zmiana lamp mocy miejscami w sekcji wzmacniacza nic nie daje zawsze ten jeden kanał nie działa również wymiana lampy sterującej ECC83 na inną też nie zmienia tego .
I teraz pytanie co mogło się stać ? Do kogo mogę się zgłosić z prośbą o naprawę ?
Zmiana lamp mocy miejscami w sekcji wzmacniacza nic nie daje zawsze ten jeden kanał nie działa również wymiana lampy sterującej ECC83 na inną też nie zmienia tego .
I teraz pytanie co mogło się stać ? Do kogo mogę się zgłosić z prośbą o naprawę ?
-
- 1875...2499 postów
Re: SABA Stereo 1
Skąd jesteś?Jaką masz wiedzę o lampowcach?
Tomasz
Tomasz
-
- 25...49 postów
Wielkopolska a dokładnie Pleszew .
Niestety moja wiedza o lampach jest niewielka , miałem i mam kilka urządzeń lampowych tak że wiedza raczej użytkowa
Niestety moja wiedza o lampach jest niewielka , miałem i mam kilka urządzeń lampowych tak że wiedza raczej użytkowa
-
- 1875...2499 postów
Witam.Podaj dokładny numer modelu bo bylo kilka odmian.Daj dobre foty dokładne z zewnatrz i wewnątrz.To skomplikowane radio ale warte grzechu bo jedno z najlepszych.Problemem są b.drogie trudno dostępne nietypowe lampy w kocówkach.Może byc drobiazg czyli kondensator sprzęgajacy albo rezystor.
Wysyłka dość ryzykowna bo moga rozbic. Mimo wszystko jeżeli nie i lampy naprawa dośc kosztowna plus sporo na wysylke.Alejak sie chce miec zabytek to i koszta sporawe.
Pozdrawiam Tomasz
Wysyłka dość ryzykowna bo moga rozbic. Mimo wszystko jeżeli nie i lampy naprawa dośc kosztowna plus sporo na wysylke.Alejak sie chce miec zabytek to i koszta sporawe.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 25...49 postów
Jutro postaram się wstawić zdjęcia.
Tak jak już wcześniej wspominałem lampy w wzmacniaczu są raczej na 90 % sprawne bo po zmianie miejsc jeden kanał działa idealnie.
A podłączałem źródło zewnętrzne i jest tak samo. To radio to taki mój rodzynek rocznik 1966 i nie ma śladu by było w nim coś grzebane nawet lampy są tak samo jak by wyszło z fabryki wszystkie Siemens tylko te dwie z wzmacniacza Lorenz.
Tak jak już wcześniej wspominałem lampy w wzmacniaczu są raczej na 90 % sprawne bo po zmianie miejsc jeden kanał działa idealnie.
A podłączałem źródło zewnętrzne i jest tak samo. To radio to taki mój rodzynek rocznik 1966 i nie ma śladu by było w nim coś grzebane nawet lampy są tak samo jak by wyszło z fabryki wszystkie Siemens tylko te dwie z wzmacniacza Lorenz.
-
- 25...49 postów
saba stereo 1 mod.seri 16 jak się wpisuje ten model to wyskakuje w wyszukiwarce.
Ale jutro spiszę z tylnego panelu czy coś jest więcej tam.
Ale jutro spiszę z tylnego panelu czy coś jest więcej tam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Tak wygląda to moje.
-
- 1875...2499 postów
Gratuluję bo to rodzynek w cieście.Jak możesz sprawdź jaki sygnał wychodzi z wyjścia diodowego po sterodekoderze na innym wzmacniaczu.Jeżeli dobry to usterka w końcówkach albo korekcji tonów.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 25...49 postów
No właśnie jest rodzynek.
Cały problem w tym że nie wiem gdzie i jak to sprawdzić.
Jak włączam radio to słychać w tym kanale trzaski szumy ale jak już się lampy rozgrzeją to tylko cicho brumi
Cały problem w tym że nie wiem gdzie i jak to sprawdzić.
Jak włączam radio to słychać w tym kanale trzaski szumy ale jak już się lampy rozgrzeją to tylko cicho brumi
-
- 25...49 postów
Nie wiem czy te zdjęcia pomogą bo ja nie wiem co tutaj może nie działać
-
- 25...49 postów
Następne
-
- 25...49 postów
I to od spodu
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
Radyjko wygląda jak by nigdy nikt nic w nim nie robił , do tej pory niezawodnie działało .
-
- 1875...2499 postów
Wszystko ma swoj koniec.Musi pójśc do fachowca niestety.
Tomasz
Tomasz