Lampa TJ Full Music 300b/n
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampa TJ Full Music 300b/n
Wpadła mi w ręce lampa TJ Full Music 300b/n. Wykonałem wstępne pomiary miernikiem lamp Kalibr L3-3 i wykazały, że lampa jest sprawa i niewiele używana (Ua 300V, Us 60V, zmierzone Ia 66mA). Wieczorkiem włożyłem lampę do wzmacniacza i zauważyłem dwie niepokojące mnie rzeczy. Pierwsza dotyczy żarzenia: w lewej dolnej częsci lampy widać rozgrzany punkt, natomiast druga: niebieskawe poziome paski na bańce lampy, które mam wrażenie fosforyzują jak działa lampa. Szczegóły na załączonych zdjęciach. Czy ma ktoś może pomysł czym to jest spowodowane?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Lampa TJ Full Music 300b/n
To niebieskie świecenie na szkle jest normalne - to świeci szkło uderzane elektronami które przeleciały przez otwory w anodzie - poszukaj w sieci pod hasłem "blue glow"
Z tą gorąca plamą z pierwszego zdjęcia to nie rozumiem - to świeci się anoda? Może anoda ma mechaniczne uszkodzenie - wgłębienie w stronę katody, co powoduje, że punktowo dopływa w tym miejscu większy prąd. W ogóle, żeby było widać tak katodę lampy to anoda musi być wykonana z drutu - rzeczywiście tak jest?
Z tą gorąca plamą z pierwszego zdjęcia to nie rozumiem - to świeci się anoda? Może anoda ma mechaniczne uszkodzenie - wgłębienie w stronę katody, co powoduje, że punktowo dopływa w tym miejscu większy prąd. W ogóle, żeby było widać tak katodę lampy to anoda musi być wykonana z drutu - rzeczywiście tak jest?
wygooglaj fotki lampy z mesh plate
-
- 375...499 postów
To ze strony "producenta", zapewnniaja "przestrzen, (chyba) otwarcie i cos co po angielsku nazywa sie smoothness (jakby gladkosc).The 300B/n Premium mesh plate 300B tubes are one of TJ Fullmusic's top sellers. They are the most beautiful looking 300B tubes when lighten up and sound exceptionally musical. The mesh plate version is known for its air, openness and smoothness.
Wszystko to za niespelna 300 dolarow

Tutaj znajduje się dobry artykuł opisujący różnice pomiędzy lampami mesh a chińskimi odpowiednikami (tzw. fake mesh), które są tylko dziurkami zrobionymi w anodzie:
http://www.emissionlabs.com/html/produc ... e-mesh.htm
Efekt wizualny jest taki jakby anoda rzeczywiście była zrobiona z drucików ale w rzeczywistości tak nie jest.
http://www.emissionlabs.com/html/produc ... e-mesh.htm
Efekt wizualny jest taki jakby anoda rzeczywiście była zrobiona z drucików ale w rzeczywistości tak nie jest.
Anoda nie jest wykonana z drutu tylko jest płytką z dużą ilością otworów w kształcie prostokątnym. Na załączonym zdjęciu dobrze to widać.tszczesn pisze:W ogóle, żeby było widać tak katodę lampy to anoda musi być wykonana z drutu - rzeczywiście tak jest?
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
MIejscowe przegrzewanie się anody zaobserwowałem u siebie w kilku mocniejszych lampach nadawczych , a wynikało to z uszkodzenia siatki 1, najczęściej jej ubytków.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej