Jak oczyścic chassis?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Jak oczyścic chassis?
No właśnie, pytanie jak w temacie. A konkretnie chodzi mi tu o metodę na oczyszczenie chassis z lakieru którym jest pokryte (chassis od odbiornika Telefunken). Do tej pory robiłem to mechanicznie (za pomocą szczotki drucianej), ale nie jest to dobra metoda - niewygodna i pracochłonna (a przy tym brudząca), a ponadto z jakichś szczelin nie da się lakieru tak usunąć i trzeba skrobać ręcznie jakimś ostrzem.
BTW. ma ktoś dostęp do następujących części od Telefunkenów:
- Cewka antenowa fal długich (taka ddtakowa cewka nawinięta na drewniany paluszek, poza kubkiem) do odbiorników 776 Stradivari i T6Z?
- Transformator sieciowy do 755 Symphonic?
- Skala do Stradivari i T6Z?
BTW. ma ktoś dostęp do następujących części od Telefunkenów:
- Cewka antenowa fal długich (taka ddtakowa cewka nawinięta na drewniany paluszek, poza kubkiem) do odbiorników 776 Stradivari i T6Z?
- Transformator sieciowy do 755 Symphonic?
- Skala do Stradivari i T6Z?
-
- 2500...3124 posty
Można próbować piaskować, ale to jest technika raczej niedostępna i często (w zależności od aparatu) uciążliwa, bo wszędzie się pyli. Chociaż teraz są przyrządy pneumatyczne z workiem na użyte ścierniwo.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 375...499 postów
-
- 2500...3124 posty
Można spróbować acetonem ale nie zawsze ta metoda przynosi rezultaty.
-
- moderator
Gdzie mogę oddać chassis do piaskowania? Też o tym myślałem, ale nigdzie nie trafiłem na taką usługę (poza piaskowaniem nazdwozi samochodowych).Vault_Dweller pisze:Można próbować piaskować, ale to jest technika raczej niedostępna i często (w zależności od aparatu) uciążliwa, bo wszędzie się pyli. Chociaż teraz są przyrządy pneumatyczne z workiem na użyte ścierniwo.
-
- moderator
Nie działa na to aceton, nafta, benzyna ani ksylen. Jest to ptrzedwojenny lakier, zapewne piecowy i naprawdę solidnie się metalu trzyma. Problem tylko, że są tam drobne ogniska rdzy, ale za to dużo ich, więc chcę radio gruntowniej odremontowować (choć teraz to nawet gra :), bo IMO jets tego warte.Vault_Dweller pisze:Można spróbować acetonem ale nie zawsze ta metoda przynosi rezultaty.
-
- 2500...3124 posty
Może oddać do jakiegoś konserwatora staroci metalowych? Czasem piaskarki u nich bywają... A przed dziesiątkami laty to porządnie robili (mówię z punktu widzenia majsterkowicza), nie to co teraz. Transformatory dało się rozbierać, jakieś elementy wymienić... A teraz to nawet czasami obudowy nie można otworzyć bo jest przykręcana jakimiś specjalnymi śrubami 

-
- moderator
-
- 375...499 postów
-
- 100...124 posty
usunięcia laieru z chassis
A może spróbować "spalić" to chassis - mówię całkiem poważnie, w końcu jest to stara metoda stosowana przed usunięciem lakieru z drutu.
Pozdr
ninja
Pozdr
ninja
-
- moderator
Re: usunięcia laieru z chassis
Próbowałem, nic z tego. 1kW opalarka tylko rozgrzała chassis i nic więcej. Ono jest metalowe i świetnie oodaje ciepło. Mogę je ewentualnie wyżarzyć w grillu :)Ninja pisze:A może spróbować "spalić" to chassis - mówię całkiem poważnie, w końcu jest to stara metoda stosowana przed usunięciem lakieru z drutu.
-
- moderator
-
- 2500...3124 posty
Do wygładzania używają chyba drobnego, grube to tak tylko zgrubnie zdziera... Ale cwaniaki przed wojną były...