Jak oczyścic chassis?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jak oczyścic chassis?

Post autor: tszczesn »

No właśnie, pytanie jak w temacie. A konkretnie chodzi mi tu o metodę na oczyszczenie chassis z lakieru którym jest pokryte (chassis od odbiornika Telefunken). Do tej pory robiłem to mechanicznie (za pomocą szczotki drucianej), ale nie jest to dobra metoda - niewygodna i pracochłonna (a przy tym brudząca), a ponadto z jakichś szczelin nie da się lakieru tak usunąć i trzeba skrobać ręcznie jakimś ostrzem.

BTW. ma ktoś dostęp do następujących części od Telefunkenów:

- Cewka antenowa fal długich (taka ddtakowa cewka nawinięta na drewniany paluszek, poza kubkiem) do odbiorników 776 Stradivari i T6Z?
- Transformator sieciowy do 755 Symphonic?
- Skala do Stradivari i T6Z?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Można próbować piaskować, ale to jest technika raczej niedostępna i często (w zależności od aparatu) uciążliwa, bo wszędzie się pyli. Chociaż teraz są przyrządy pneumatyczne z workiem na użyte ścierniwo.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

W handlu dostępne są płyny do zdejmowania lakierów. Zwilżony płynem lakier mięknie i łatwo odchodzi od podłoża, wadą jest to,że niedokładnie zmyty płyn powoduje korozję metalu....
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Można spróbować acetonem ale nie zawsze ta metoda przynosi rezultaty.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Można próbować piaskować, ale to jest technika raczej niedostępna i często (w zależności od aparatu) uciążliwa, bo wszędzie się pyli. Chociaż teraz są przyrządy pneumatyczne z workiem na użyte ścierniwo.
Gdzie mogę oddać chassis do piaskowania? Też o tym myślałem, ale nigdzie nie trafiłem na taką usługę (poza piaskowaniem nazdwozi samochodowych).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Można spróbować acetonem ale nie zawsze ta metoda przynosi rezultaty.
Nie działa na to aceton, nafta, benzyna ani ksylen. Jest to ptrzedwojenny lakier, zapewne piecowy i naprawdę solidnie się metalu trzyma. Problem tylko, że są tam drobne ogniska rdzy, ale za to dużo ich, więc chcę radio gruntowniej odremontowować (choć teraz to nawet gra :), bo IMO jets tego warte.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Może oddać do jakiegoś konserwatora staroci metalowych? Czasem piaskarki u nich bywają... A przed dziesiątkami laty to porządnie robili (mówię z punktu widzenia majsterkowicza), nie to co teraz. Transformatory dało się rozbierać, jakieś elementy wymienić... A teraz to nawet czasami obudowy nie można otworzyć bo jest przykręcana jakimiś specjalnymi śrubami ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Może oddać do jakiegoś konserwatora staroci metalowych? Czasem piaskarki u nich bywają...
Konserwatorów drewna i mebli widziałem, konserwatorów obrazów też. Ale konserwatorów metalowych zabytków to nie znam :(
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

tszczesn pisze: Gdzie mogę oddać chassis do piaskowania? Też o tym myślałem, ale nigdzie nie trafiłem na taką usługę (poza piaskowaniem nazdwozi samochodowych).
Zobacz w zakładach naprawiających felgi samochodowe (tam piaskują/śrutują i malują felgi), może akurat się uda...
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

usunięcia laieru z chassis

Post autor: Ninja »

A może spróbować "spalić" to chassis - mówię całkiem poważnie, w końcu jest to stara metoda stosowana przed usunięciem lakieru z drutu.
Pozdr
ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: usunięcia laieru z chassis

Ninja pisze:A może spróbować "spalić" to chassis - mówię całkiem poważnie, w końcu jest to stara metoda stosowana przed usunięciem lakieru z drutu.
Próbowałem, nic z tego. 1kW opalarka tylko rozgrzała chassis i nic więcej. Ono jest metalowe i świetnie oodaje ciepło. Mogę je ewentualnie wyżarzyć w grillu :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

BobiQ pisze: Zobacz w zakładach naprawiających felgi samochodowe (tam piaskują/śrutują i malują felgi), może akurat się uda...
Zobaczę. Co prawda felgi są robione z grubej i twardej blachy, i ścierniwo może być zbyt gruboziarniste, ale jak znajdę taki zakład to zrobię test.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do wygładzania używają chyba drobnego, grube to tak tylko zgrubnie zdziera... Ale cwaniaki przed wojną były... ;)
_idu

Post autor: _idu »

Te lakiery rozpuszcza zwykly spirytus etylowy.
Rowniz biale malowania powierzchni pod skala tez nie lubia np dezodorantu.

Moze nie znika to od razu ale przeczyszczenie szmatka nasaczona spirytusem zmywa lakier.

Mozna uzyc rozpuszczalnika niitro (estry) lub acetonu.
_idu

Post autor: _idu »

A przypomnialem sobie jeszcze o jednym. Niektore srodki w sprayu do czyszczenia powierzchni metalowych rowniz rozpuszczaja te lakierowe powloki chassis.