Witam
Mam pytanie: W jakich latach zaczęto produkować w Europie radia w pełni stereofoniczne?
To znaczy seryjnie z stereo-dekoderem.
Moje pytanie jest w związku "wysypem" aukcji odbiorników z lat 60tych z napisem STEREO.
W celu zadawania zbędnych pytań sprzedającemu. Bo znam odpowiedź, Jest dumna nazwa stereo więc o co chodzi?
Dziękuję za wyrozumiałość.
Pozdrawiam
tedi.
Radioodbiorniki z UKF Stereo-początki.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Radioodbiorniki z UKF Stereo-początki.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 375...499 postów
Re: Radioodbiorniki z UKF Stereo-początki.
W Niemczech 1963 - Sender Freies Berlin.
W sezonie 1963/64 pojawiają się pierwsze dekodery do wmontowania. Niektóre jeszcze lampowe.
W Polsce to pierwszy był chyba DSL-201
Podpierano się importem (Halka, Chopin). Na zdjęciu steredekoder z tego ostatniego - właśnie na warsztacie.
Pozdrawiam,
Wojciech
W sezonie 1963/64 pojawiają się pierwsze dekodery do wmontowania. Niektóre jeszcze lampowe.
W Polsce to pierwszy był chyba DSL-201
Podpierano się importem (Halka, Chopin). Na zdjęciu steredekoder z tego ostatniego - właśnie na warsztacie.
Pozdrawiam,
Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 1875...2499 postów
W 60-ych czesto napis Stereo oznaczal tylko wzmccniacz.Podobny trick stosowano dekadę później dlla Quadro,
Tomasz
Tomasz
-
- 625...1249 postów
Braliśmy też od Pepiczków spolszczone Tesle, np. Dirigent Stereo. Na mój gust bardziej dopracowane od węgierskich. Też na warsztacie, oba rocznik '71:
-
- 1875...2499 postów
A takiej jeszcze nie widziałem czyli trzeba żyć dluuugo!
Tomasz
Tomasz
-
- 250...374 postów
Polskie "stereo" pokazało się w 1965 roku jako Carmen-stereo, a na eksport pod nazwą DGS. To był tylko wzmacniacz jako stereo. Natomiast pierwszym stereofonicznym polskim odbiornikiem był rzeczywiście DSL-201, powstał w 1971 roku.
-
- 625...1249 postów
Witam
Moje pytanie wzięło się z obserwowania pewnej aukcji. Fragment opisu: "Unikat na szkale swiatowa-lampowy amplituner Bang Olufsen Grand Prix 610k w stanie kolekcionerskim(1963-64)Wszystkie lampy oryginalne Philips Miniwatt.Prszy odpowiednio dobranych kolumnach dzwiek bajeczny.Pytania na tel" Schemat jest, ale nie dla mnie i dlatego zadałem pytanie od kiedy zaczęto robić pełne stereo a nie tylko pod "patefon"
Z wyglądu niezły klocek. 4 X ECL86 czyli "łatwy" w serwisowaniu.
Pozdrawiam
tedi.
Moje pytanie wzięło się z obserwowania pewnej aukcji. Fragment opisu: "Unikat na szkale swiatowa-lampowy amplituner Bang Olufsen Grand Prix 610k w stanie kolekcionerskim(1963-64)Wszystkie lampy oryginalne Philips Miniwatt.Prszy odpowiednio dobranych kolumnach dzwiek bajeczny.Pytania na tel" Schemat jest, ale nie dla mnie i dlatego zadałem pytanie od kiedy zaczęto robić pełne stereo a nie tylko pod "patefon"
Z wyglądu niezły klocek. 4 X ECL86 czyli "łatwy" w serwisowaniu.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 625...1249 postów
Ten Grand Prix ma "doczepiany" dekoder, pytanie czy jest w tym konkretnym egzemplarzu:
http://forum.beoworld.org/forums/p/12539/109644.aspx
Schemat możesz pobrać z Radiomuseum.
Tutaj są opisy i wyglądy dekoderów, jest też do tego 610K: Schemat możesz pobrać z Radiomuseum.