Czyli wszystkie te przypadki ze wzbudzeniami wzmacniaczy audio wynikały z błędów popełnionych przez człowieka lub z powodu uszkodzenia się kondensatorów elektrolitycznych w obwodach zasilania, a nie na przykład z powodu zastosowania kondensatora firmy BCcomponents zamiast kondensatora ELNA (typ Cerafine) lub RUBYCON (typ Black Gate FK, jak np. ten na aukcji: http://allegro.pl/rubycon-black-gate-fk ... 28421.html , kosztujący "jedyne" 130 zł!). Wszystkie te audiofilskie produkty nie różnią się między sobą pod względem parametrów aż tak bardzo, by dało się to w ogóle usłyszeć i również niczym szczególnym (poza ceną) nie różnią się też od elementów uważanych za zupełnie "zwyczajne", choć niezłej jakości. Nie są ani bardziej trwałe, ani nie mają mniejszej indukcyjności, ani mniejszego ESR. Są jedynie produkowane dla ludzi nieco "nawiedzonych", "opętanych" audiofilskimi bredniami. Gdy na rynku pojawia się popyt (stworzony sztucznie) na jakiś produkt, firmy wychodzą do zainteresowanych ze swoimi "nowymi" wyrobami, by i na nich zarabiać jakieś pieniądze. Efekt "koła zamachowego", raz puszczonego w ruch... Na "Audiostereo" od 13. lat nieprzerwanie toczy się dyskusja ludzi "słyszących" kondensatory. Liczy ponad 3600 wypowiedzi na ponad 120 stronach, czyli więcej niż u nas w rekordowo długim wątku "Elektrośmieci"...gustaw353 pisze:Ja w swojej praktyce miałem okazję zmierzyć się z oscylacjami o częstotliwościach o wiele wyższych od akustycznych powstającymi we wzmacniaczach audio .
Miałem do czynienia ze wzbudzającymi się wzmacniaczami które, "gdakały, "tupały" lub burczały na niskich tonach. Okazywało się że powodem były właśnie owe oscylacje a winne temu były błędy w obwodach zasilania - zły montaż i niewłaściwe podzespoły, w tym kondensatory elektrolityczne.
http://www.audiostereo.pl/kondensatory- ... ntry203662
Audiofile "słyszą" również brzmienia (choć to niemożliwe) różnych typów rezystorów ( http://www.audiostereo.pl/rezystory-ran ... 25472.html ). "Słyszą" rodzaj materiału (przewodnika, izolatora), a nawet kolory plastikowych osłonek i obudów elementów

Rodzaj kondensatora bardzo często ma znaczenie, ale akurat nie we wzmacniaczach m.cz. W stopniu mocy wzmacniacza Pioneer, którego schemat zamieściłem powyżej, jest tylko jeden kondensator elektrolityczny w torze sygnałowym (poza tymi w zasilaczu), w sprzężeniu zwrotnym, szeregowo z rezystorem 510 Ω jest 470 μF/50 V. Jakie znaczenie na wypadkową impedancję tego dwójnika RC będzie miała wartość ESR kondensatora na poziomie 10 mΩ czy 200 mΩ? A jego indukcyjność o wartości np. 15 nH (myślę, że tyle może mieć maksymalnie; dla 20 kHz ta indukcyjność będzie stanowiła reaktancję XL o wartości 1,9 mΩ, czyli będzie ona ponad 270 tysięcy razy mniejsza od wartości włączonego szeregowo z kondensatorem rezystora 510 Ω!)?
Inna sytuacja wystąpiłaby w przypadku kondensatora o pojemności np. 100 μF i ESR=2.1 Ω, gdybyśmy chcieli tym jednym kondensatorem zablokować zasilanie (np. 3,3 V) cyfrowego układu scalonego. Przy pracy układów cyfrowych pojawiają się w obwodach zasilania impulsy prądowe o bardzo krótkim czasie trwania, ale stosunkowo dużej amplitudzie. Kondensator o podanym parametrze ESR nie byłby w stanie zapewnić wymaganej stałej wartości napięcia zasilania układu.
Kilka dni temu mój kolega, zajmujący się naprawą tunerów satelitarnych, kupił właśnie kilkaset kondensatorów 100 μF/25 V o ESR=2,1...2,3 / 1 kHz (są to nowe kondensatory firmy Samyoung z serii KMG, z których jeden użyłem w swoich pomiarach). Pokazałem koledze, że ten rodzaj nie nadaje się do blokowania linii zasilających tunerów satelitarnych, gdyż wymontowane i uszkodzone kondensatory, które mój kolega wyjmował z niedziałających urządzeń tego typu, mają często niższy ESR (wymienia się je właśnie dlatego, że ich ESR wzrosło) niż kondensatory właśnie przez niego "okazyjnie" zakupione...
To fakt, wiele nowszych układów stabilizatorów jest wrażliwa na parametry blokujących ich wyjścia kondensatorów (najczęściej dotyczy to stabilizatorów typu LDO). Kondensator blokujący takie elementy nie może mieć szeregowej rezystancji ani za małej, ani zbyt dużej. Czasami ograniczeniem jest również sam zakres pojemności kondensatora. Popularny TL431 może być blokowany jedynie kondensatorem o pojemności mniejszej od 5 nF lub większej od 6 μF, a przy zablokowaniu kondensatorem o pojemności leżącej w "zabronionym" zakresie układ może w pewnych warunkach wpadać w oscylacje... W urządzeniach z epoki lamp elektronowych neonowe lampy stabilizujące napięcie też nie były blokowane kondensatorami, gdyż w sprzyjających warunkach z odpowiednimi kondensatorami mogły się stać generatorami relaksacynymi...gustaw353 pisze:A taki układ elektronicznego stabilizatora w zasilaczu. Przecież jest to najzwyklejszy wzmacniacz z silnym ujemnym sprzężeniem zwrotnym i z mocno ograniczonym pasmem przepustowym. Mimo to potrafi się taki układ wzbudzić na dość wysokich częstotliwościach, nawet kilka MHz. Częściej to bywa w układach na nowych , szybkich elementach aktywnych niż na starych germanach.
Przez całą tę dyskusję o kondensatorach pojawia się wątek o indukcyjności (pasożytniczej) , tak w samych kondensatorach jak i w montażu. To właśnie jest jeden z wielu istotnych parametrów elektrycznych w ocenie kondensatorów oprócz tego podstawowego jakim jest pojemność elektryczna.
W scalonych wzmacniaczach audio o mniejszej mocy wyjściowej (od ułamka wata do kilku watów) często zamiast dwójnika RC, np. rezystora 1 Ω i kondensatora 0,22 μF, podłączonych między wyjściem układu i masą (taki uproszczony obwód Zobla) stosowany był tylko kondensator elektrolityczny 0,22 μF. Był on konieczny dla zapewnienia wzmacniaczowi odpowiedniej stabilności pracy. Producent urządzenia nie stosował rezystora szeregowego, gdyż uwzględnił szeregową rezystancję strat w kondensatorze elektrolitycznym. Wymiana takiego kondensatora elektrolitycznego na dobrej jakości kondensator foliowy lub ceramiczny, w większości przypadków spowodowałaby wzbudzenie się układu lub jego niewłaściwe działanie. Tak więc zamiana "gorszego" kondensatora na "lepszy" mogłaby przynieść skutek odwrotny do zmierzonego...
Pozdrawiam
Romek