Witam,
W salonie z używanymi meblami stoi sobie takie radyjko jak w temacie. Zastanawia mnie jedno - na skali jest zakres UKW 3,4 - 3,0 m, czyli jak byk 88 - 100 MHz. Na Radiomuseum, jak i w innych internetowych źródłach nie znalazłem tego odbiornika z tym zakresem, wszystkie mają inne skale. Zaglądając do środka, również nie widać głowicy UKF. Czy możliwe, że to była "opcja"? Czy też skala pochodzi z innego odbiornika? Radio niby jest z 39 roku, a na przedwojennych się nie znam. Widać, że trochę zgrzebane, dołożone późniejsze kondensatory i prostownik selenowy, transformator leży nieprzykręcony (oderwany), jedna gałka nieoryginalna. Trochę zniechęca mnie brak lamp (oko jest), ale stan obudowy i cena z kolei zachęca (aktualnie 60 PLN). Co Koledzy na to? Poniżej dodaję zdjęcia.
Pozdrawiam!
Blaupunkt 6W79 - ukf?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Blaupunkt 6W79 - ukf?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Blaupunkt 6W79 - ukf?
Widać, że skala też nie jest oryginalna. Widać ktoś zastapił skalę z nowszego modelu.
Którego, nie potrafię zgadnąć.
Blaupunkt po wojnie powrócił do przedwojennych modeli, wyposażając je przy okazji w UKW.
Mam LU780 który jako żywo przedwojenny model 7W79 przypomina.
Pieniądz nie wielki, roboty troche jest. Radio ładne, szkoda by się zmarnowało.
Pozdrawiam,
Wojciech
Którego, nie potrafię zgadnąć.
Blaupunkt po wojnie powrócił do przedwojennych modeli, wyposażając je przy okazji w UKW.
Mam LU780 który jako żywo przedwojenny model 7W79 przypomina.
Pieniądz nie wielki, roboty troche jest. Radio ładne, szkoda by się zmarnowało.
Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/