śruba M3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 20...24 posty
śruba M3
Radia Eltry Kolibry miały z tyłu pokrywę mocowaną taką śrubę M3 z dużym łepkiem moletowanym na brzegu i niby prosta rzecz ale dzisiejsi tokarze nie potrafią zrobić teg właśnie moletowania.
Bardzo mi zależy na tej śrubie i może któryś z Kolegów ma taką w swoich zasobach.
Płacę każdą (rozsądną) cenę.
Dla przykładu zdjęcie
Bardzo mi zależy na tej śrubie i może któryś z Kolegów ma taką w swoich zasobach.
Płacę każdą (rozsądną) cenę.
Dla przykładu zdjęcie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: śruba M3
Witam.Przejrzałem swoje spore zapasy i niestety nie ma.
Tomasz
Tomasz
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Jeśli nikt nie zgłosi się z gotowcem, to mogę spróbować taką śrubkę wytoczyć - w ramach ćwiczeń na tokarce.
Mam taką jedną śrubkę na wzór (w Koliberku), więc łatwo będzie podpatrzeć jak ona wygląda, jakie ma wymiary, itp...
Jeśli nikt nie zgłosi się z gotowcem, to mogę spróbować taką śrubkę wytoczyć - w ramach ćwiczeń na tokarce.
Mam taką jedną śrubkę na wzór (w Koliberku), więc łatwo będzie podpatrzeć jak ona wygląda, jakie ma wymiary, itp...
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 20...24 posty
Kochany -
Dzięki za odzew - Byłoby miło gdyby się udało skopiować taką śrubkę . To moletowanie jest dosyć grube i tak się zastanawiam czy te śrubki nie były odlewane lub robione jako odkuwki do tego ta szczelinka jest chyba frezowana tak łukowato pod monetę zamiast śrubokręta.
Jeden z kolegów zapowiedział że ma kontakty w serwisie radiowym i może mają takie śrubki - w tygodniu ma dać znać zobaczymy
Dzięki za odzew - Byłoby miło gdyby się udało skopiować taką śrubkę . To moletowanie jest dosyć grube i tak się zastanawiam czy te śrubki nie były odlewane lub robione jako odkuwki do tego ta szczelinka jest chyba frezowana tak łukowato pod monetę zamiast śrubokręta.
Jeden z kolegów zapowiedział że ma kontakty w serwisie radiowym i może mają takie śrubki - w tygodniu ma dać znać zobaczymy
-
- 1875...2499 postów
Tak jest.Nacięcie robiono frezem pilkowym.
Tomasz
Tomasz
-
- 1250...1874 posty
W zeszły piątek zakupiłem rolkę do radełkowania w sklepie na Miedzianej w Warszawie - oryginalna polska produkcja z dawnych lat - nieco droga, ale chyba było warto 
W weekend dorobiłem uchwyt do rolki, wykorzystując kawałek pręta 8 x 8 i dwa kawałki blachy InPostu, jakie kiedyś oni wysyłali jako obciążenie listów (mam uzbieraną sporą ilość tych blach - jako materiał).
Tak wyszedł uchwyt: Dzisiaj postanowiłem zrobić próbę z moletowaniem i nacinaniem szczeliny.
Próba po pomyślnym początku została kontynuowana dalej i - o dziwo - wyszła z tego całkiem podobna do oryginału śrubka (tak z pierwszego złożenia)
Oto zdjęcia - oryginał i rekonstrukcja (ta bardziej błyszcząca): Jakby co, to chyba będę w stanie wyprodukować jeszcze następną
(o ile będzie potrzeba, bo nie uda się zdobyć oryginałów).

W weekend dorobiłem uchwyt do rolki, wykorzystując kawałek pręta 8 x 8 i dwa kawałki blachy InPostu, jakie kiedyś oni wysyłali jako obciążenie listów (mam uzbieraną sporą ilość tych blach - jako materiał).
Tak wyszedł uchwyt: Dzisiaj postanowiłem zrobić próbę z moletowaniem i nacinaniem szczeliny.
Próba po pomyślnym początku została kontynuowana dalej i - o dziwo - wyszła z tego całkiem podobna do oryginału śrubka (tak z pierwszego złożenia)

Oto zdjęcia - oryginał i rekonstrukcja (ta bardziej błyszcząca): Jakby co, to chyba będę w stanie wyprodukować jeszcze następną

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 20...24 posty
Witaj -
Przyjacielu to jest chyba to o co mi chodzi z tym że łeb ma mieć średnicę 9-10mm a gwint to M3
Jeśli możesz to reflektuję na dwie sztuki.
Na adres ares44@o2.pl podaj mi imię, nazwisko , numer konta oraz ile chcesz za te dwie śrubki + przesyłka
Przyjacielu to jest chyba to o co mi chodzi z tym że łeb ma mieć średnicę 9-10mm a gwint to M3
Jeśli możesz to reflektuję na dwie sztuki.
Na adres ares44@o2.pl podaj mi imię, nazwisko , numer konta oraz ile chcesz za te dwie śrubki + przesyłka
Ostatnio zmieniony czw, 21 września 2017, 07:02 przez 44kato44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Z mosiądzu toczyłeś ? Ładnie Ci wyszło to " molestowanie" 

-
- 1250...1874 posty
Dzieki
Tak - z mosiądzu. Zresztą tak było w oryginale.
Mosiądz bardzo przyjemnie się obrabia na tokarce

Tak - z mosiądzu. Zresztą tak było w oryginale.
Mosiądz bardzo przyjemnie się obrabia na tokarce

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1875...2499 postów
No i gratulacje.O ile jednak pamięć nie zawodzi ,śrubki były mosięzne ale chromowane.
Tomasz.
PS Zdobyłem od qumpla szufladę pełną skarbów śrubkowych.Po posortowan8iu a zajelo 4 dni bo wazyła 17 kilogramów udalo się pozyskać sporo nietypowych elementów złącznych jakk pręty gwintowane chromowane,haki,śrubki.kulki nakrecanae jako zakończenia.Potrzebujących zapraszam .Często bezcenne.
T
Tomasz.
PS Zdobyłem od qumpla szufladę pełną skarbów śrubkowych.Po posortowan8iu a zajelo 4 dni bo wazyła 17 kilogramów udalo się pozyskać sporo nietypowych elementów złącznych jakk pręty gwintowane chromowane,haki,śrubki.kulki nakrecanae jako zakończenia.Potrzebujących zapraszam .Często bezcenne.
T
-
- 1250...1874 posty
Oto skończone śrubki:

Zamiast pochromowane, zostały poniklowane 
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 625...1249 postów
... i bardzo dobrze, bo w oryginale były niklowane.Jado pisze:Zamiast pochromowane, zostały poniklowane
-
- 1250...1874 posty
No to się świetnie przypadkiem złożyło
Będzie jak w oryginale.

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 20...24 posty
Akcja Śruba zakończona
Dzisiaj odebrałem śrubki odtworzone przez Jado
Są śliczne i identyczne jak oryginały
Wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj odebrałem śrubki odtworzone przez Jado
Są śliczne i identyczne jak oryginały
Wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!
-
- 1250...1874 posty
Miło mi, że mogłem pomóc 
Przy okazji sam nauczyłem się kilku nowych technologii, które zapewne jeszcze się przydadzą

Przy okazji sam nauczyłem się kilku nowych technologii, które zapewne jeszcze się przydadzą

Pozdrawiam
Jado.
Jado.