PHILIPS - B2D94A - strojenie UKF

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

PHILIPS - B2D94A - strojenie UKF

Post autor: ludowicz »

Mam teraz na stole PHILIPETTę de LUXE, całkiem fajne to radyjko, podoba mi się w nim to ze zarówno antene ferrytową jak i UKF, idealnie nada się do kuchni do codziennej eksploatacji :-)

UKF już działa ale mam z nim taki kłopot, że jak dostrajam się do danej stacji nadawczej (na częstotliwości "X") to przy odstrajaniu od tej częstotliwości zarówno troche w prawo jak i w lewo o "Y" również słychać daną stację ale tak na 30% głośności. Zaznaczam, że jest to odstrojenie bardzo niewielkie. Tak jak bym wstrajał się w prawą i lewą wstęgę nadawanego sygnału.

Co może być przyczyną takiego stanu ???
Rozregulowany dyskryminator ??? Gdzie on jest, bo ja znam układ na diodach jak w Turandocie a tu jeszcze takiego nie ma (jak go regulować).
Filtry maja oryginalne zalewki, nikt przy nich nie grzebał.

Dla wygody dodaję schemat:
schemat.jpg
SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Re: PHILIPS - B2D94A - strojenie UKF

Post autor: tarasw »

No nie ma gwarancji, że tylko dyskryminator. Cały tor FM pasowałoby sprawdzić.

Jeżeli próbować to cewka dyskryminatora oznaczona jest jako S42
Philetta.JPG
Philetta2.JPG
Pozwodzenia!

Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Kręciłem tą cewką, pamiętam że bardzo ostro stroiła. Sądziłem, że to drugi filtr p.cz. 10.7 MHz ale zapewne pełni ona funkcje i filtra i dyskryminatora... ???
Rzecz w tym że mój generator sygnałowy ma tylko modulację AM.
Chociaż ostatnio wypuściłem 10,7Mhz z modulacja AM i tak stroiłem tor p.cz. w Turandocie. Zauważyłem że przy rozstrojonym dyskryminatorze filtry zestroiłem na max słyszalności pisku a potem podstrajając dyskryminator (reg. na potencjometrze) znalazłem punkt doprowadzając do praktycznie stłumienia pisku. I tak pokrętnie zestroiłem tor FM przy użyciu generatora z AM :-) Radio przynajmniej dobrze odpiera.

SL
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam. Sprawdź kondensator C72. J.Sz.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: PHILIPS - B2D94A - strojenie UKF i naprawa AM

Sprawdzę na pewno ten kondensator, ale zanim wrócę do tematu UKF, który jako tako działa, zacząłem się przyglądać torowi AM, który nie działa, głuchy jak pień.

Szukając uszkodzenia znalazłem rozbieżność w schemacie, otóż brakuje w rzeczywistości polaczenia pomiędzy cewkami wtórnymi drugiego filtra pośredniej. Zaznaczyłem to połączenie na czerwono.

W radiu go nie ma i nie sądzę aby go ktoś wyciął, raczej nie ma go od nowości. Pytanie czy to błąd na schemacie ?
Philetta - SL.JPG
Znalazłem schemat referencyjny dla EABC80, tam tego połaczenia nie ma.
ebac80_bild_1.png
SL
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W/g schematu zwarta jest katoda diody z jedną z anod duodiody. Błąd w schemacie.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

No właśnie, byk ewidentny (kto by pomyślał że takie cos w niemieckiej dokumentacji)

A wracając do tematu, radio już uruchomione, przyczyna nie działania toru AM była prozaiczna, rozstrojona pośrednia. Ale nie z powodu kręcenia rdzeniami tylko z powodu ich rozpadu. Filtry 460kHZ zastosowane w tym radiu maja wadę polegajaca na tym ze rdzeń ferrytowy jest połączony ze śrubka do strojenia poprzez celofanową rurkę. ta rurka ze starości pękła i rdzeń odpadał od śrubki na samo dno karkasu. I tak się stało we wszytkich czterech cewkach obu filtrów p.cz AM.

Kłopot w tym, że aby wyjąć zarówno rurkę celofanową jak i sam rdzeń trzeba rozebrać cały filtr i wycisnąć od spodu powyższe elementy przez przewężenie na górze karkasu gdzie pracuje śrubka.
cewka.jpg
Po zestrojeniu toru AM radio pięknie gra, FM tez podstroiłem i teraz juz przy odstrajaniu od stacji od razu zaczyna dźwięk się zniekształcać i potem zanika czyli nie ma efektu odbioru stacji z boku. Jeszcze tylko za 2-3 dni wrzucę fotki radia i temat można zamknąć jak zwykle z sukcesem :-)