Wpadł mi w łapki tranzystor o oznaczeniu HF871 (nic więcej, żadnego symbolu firmy, nic). Obudowa TO39, więc nie jest to inne oznaczenie to BF871. Ktoś coś gdzieś widział? Google nic nie wie o tym tranzystorze, więc wychodzi na to, że on nie istnieje
Nie, nadruk jest czytelny, zresztą mam takie dwa. Myślałem, że to coś z naszego CEMI, bo oni lubili dziwne oznaczenia, jak np. seria HDY tranzystorów mocy.
Czołem.
A możesz Tomku wrzucić zdjęcia? Szansa poznania co to za elementy jest raczej niewielka, ale może komuś coś się skojarzy. Ja u siebie mam z kilkadziesiąt (a może i więcej) różnych typów tranzystorów, których parametrów nigdy nie udało mi się odnaleźć. Można spróbować pomierzyć te tranzystory i w ten sposób poznać choć część z ich parametrów i właściwości (typ, polaryzacja, rodzaj użytego półprzewodnika itp.).
Może to coś w rodzaju tranzystorów HAN 9632? Ponieważ kiedyś 2N2369 były objęte embargiem na eksport do KDL, sprowadzane były po cichu i okrężną drogą jako wymienione wyżej - z odwróconym numerkiem i "HA" zamiast dwójki . Nawet mam jeden egzemplarz.
Przy okazji - takie procedury (procedery?) stosowano nie tylko przy imporcie tranzystorów. Pierwsze prawdziwe magnetowidy AMPEX'a, typu VR2000 trafiły do polskiej TV przez Jugosławię. Przez ponad rok pracowały w zamkniętych, pilnie strzeżonych pomieszczeniach przy Woronicza w Warszawie. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Jest to NPN krzemowy. Jakby odwrócić cyferki to wyjdzie 178. Coś takiego jak BF178 istnieje i też ma obudowę TO39 i jest tranzystorem NPN, więc może pasować. Jak odgtuzuję warsztat to zmierzę mu betę i napięcia przebicia złącza CB - może się potwierdzi. BF178 powinien mieć 180V i betę większą od 20.
Może warto sprawdzić wśród produktów dawnego DDR : http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... ny_id=1975
Był taki tranzystor OC871 , może HF to logo wytwórcy a oznaczenie typu skrótowe tylko dziwne że tranzystor krzemowy.
Zmierzyłem co mogłem. Beta wynosi 40 dla Ic = 4mA i Uce = 25V. Napięcia przebicia Uce0 nie byłem w stanie zmierzyć. Zasilacz kończy mi się na 310V i tyle wytrzymało. Wygląd i zachowanie pasują na BF259, BF871 poza inną obudową ma większe wzmocnienie prądowe.
Prawdopodobnie jest to tranzystor wyprodukowany na specjalne zamówienie producenta sprzętu elektronicznego. Przeznaczony głównie do sterowania lamp elektronopromieniowych w urządzeniach typu oscyloskopy, aparatura medyczna, telewizja przemysłowa, itp.