Philips Super 695A13

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Philips Super 695A13

Post autor: Mirabelka »

Witam

Poniżej na zdjęciach prezentuję radio Philips 695A13. Polski odbiornik produkowany w latach 36/37. Skrzynka tego odbiornika jest pokryta brązowym lakierem. Górna część skrzynki częściowo straciła ten lakier i uwidoczniła powierzchnię drewnianą, która chyba nie jest fornirem. Na bokach i froncie lakier trzyma się całkiem dobrze. Lakier położony jest metodą natryskową. Bardzo profesjonalnie. Zamalowane jest także wnętrze. Elementy metalowe i płótno nie nosi śladów farby. Moje pytanie, czy Philips ten model malował lakierem? Czy to tylko działalność jakiegoś użytkownika? Radio w tym kolorze wygląda paskudnie, ale jeśli tak powinno być to tak zostanie.
Ścianka tylna też dziwna. Zamiast dziurek ma pionowe szczeliny. Na pewno cięta na fabrycznych wykrojnikach, bo świadczy o tym wygląd wszystkich otworów. No i nie ma napisów. Czy to samoróbka czy wyrób Philipsa? Ktoś ma w tym temacie jakąś wiedzę?
phi5.jpg
phi2.jpg
phi1.jpg
phi3.jpg
phi4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips Super 695A13

Post autor: tszczesn »

Nigdy nie widziałem odbiornika lakierowanego we wnętrzu. Żadna firma nie zadawała by sobie takiego, zbędnego w dodatku, kosztu. Jak dla mnie lakier jest późniejszym dodatkiem. Tylna ścianka chyba też, Philips stosował drewniane (sklejkowe) ścianki, ale wcześniej, w żadnym radiu z tego roku (i późniejszych) nie widziałem drewanianej ścianki. Zresztą na drewnianych też były rysunki i oznaczenia. IMO dorobiona.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Tylna ścianka nie jest ze sklejki. To ten sam materiał jak we wszystkich innych Philipsach.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam
Mam Philipsa jak w tytule ,jeszcze nie zrobiony ale skrzynka jest w nim w barwie forniru jakim jest pokryty.Nie jest malowana lakierem na kolor. Co do tylnej ścianki to nie potrafię na sto procent potwierdzić autentyczności. W moim po prostu jej nie ma, ale zdjęcia w sieci sugerują że powinna być inna niż kolegi.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

W takim razie będę musiał to zeskrobać. Czas wolny mam tylko wieczorem, więc roboty będzie na miesiąc. :?
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Spotkałem się z podobnymi oznaczeniami typów u Philipsów licencyjnych czeskich.Czesi robili do nich nieraz dziwne ścianki tylne. Inne, niż Philips niemiecki lub holenderski.Co na to www.radiomuseum.org?