Szukam schematu Mesa Boogie mini rectifier 25

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Szukam schematu Mesa Boogie mini rectifier 25

Post autor: ArMi Si »

Szukam schematu, w planach wykonanie kopii.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Szukam schematu Mesa Boogie mini rectifier 25

Post autor: haterkmp »

Kolega bulabla robił coś na ten kształt. Poszukaj na forum w kąciku gitarowym "mini bulabla". Na jakimś rosyjskim forum jest duży wątek z procesu tworzenia takiego piecyka (link do forum w "naszym" wątku).
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam , tutaj link do mojego projektu .
viewtopic.php?f=19&t=31293

Jeżeli chodzi o schemat to wydaje mi się że dalej jest nieosiągalny - ale nie jest to duży problem . Wzmacniacz to mesa single rev 1/2 ze zmienioną końcówką i fx loopem . Próbowałem z kilku dostępnych zdjęć rozrysować cały wzmacniacz , ale mam ich za mało i za mało dokładne . Jeżeli chodzi o ruską stronę to gość nie udostępnia schematu - sam skopiował ten wzmacniacz od a do z . Pisałem do gościa ale nie odpisywał . Ja wykonałem projekt z dostępnych materiałów i zdjęć , gra bardzo dobrze , więcej do domu nie trzeba :) . Zasilacz wydaje się być podobny do znanych z singla czy duala - v1 i v2 zasilane zapewne dc , może i 12v - ja tak zrobiłem w swoim projekcie . Tak patrząc na zdjęcia i wartości elementów blisko fx loopa to może on być podobny do pętli z bognerów ( soldano decatone czy jet city j22 ) . Relay z pętli najprawdopodobniej bypasuje tylko wejścia send return - ale nie jestem pewien - na pewno tak jest najłatwiej - ja zrobiłem tak jak w dualu omijając całą pętlę . Zastanawiam się nad korektą ustawienia push , nie za bardzo mi się podoba - jakieś takie płaskie brzmienie z tych wartości mesa single rev2 . Aha zapominałem dodać kanał mod to na pewno 100% z duala ale vintage ma zmienione pres na podwójnym potku i zapewne nie przełącza potencjometru między NF a korektorem , a wybiera którą połówkę potencjometru dla danego ustawienia ma brać czy 100k czy 22k zapewne taki potencjometr tam siedzi - też proste rozwiązanie . Ja się nie bawiłem i zrobiłem coś na podobieństwo single rev2 . Na zdjęciach oryginału widać podwójny potencjometr pres . Jak wiadomo mod/vint odcina lub dodaje NF - ciekawostka w mesie mark 5 dodali modyfikację xtrem która jest tylko i wyłącznie ingerencją w NF :) . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ArMi Si »

Dzień dobry!
Super Ci to wyszło, tak jak już pisałem wcześniej. Masz może projekt takiej płytki pcb? Można by prosić wraz ze schematem? Wykonałbym sobie identyczny. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Maciej
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Znalazłem nie wiem na ile jest wiarygodny.
Załączniki
MiniRec MESA BOOGIE ten.pdf
(4.73 MiB) Pobrany 73 razy
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam . Heh nieźle że po tylu latach ktoś to odnalazł. Tak jak ja to narysowalem to widzę niewiele różnić z oryginałem. Oczywiście schemat wydaje się być OK. Tak jak pisałem to różnice jak widzę = w anodzie 1 lampy tu olałem przełączanie re,ystora , końcówka wiadomo beż dynawatt . Mam inne nfbk pres zrobione bliżej do 3 Channel. Ogólnie wszystko to samo . Obecnie wydaje mi się że badlander to bardziej wszechstronny wzmak . Jakbym robił to 3ch jak w stiletto z osobna korekcja na każdy kanał.
Szkoda ze to wszystko siadło, ogólnie nie opłaca się robić takich sprzętów , cyfra za dobrze brzmi. Przykre ale prawdziwe . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Cyfra może i fajna ale dokop się do kompa przy dwójce dzieci :lol:
Ten schemat ograny masz? Ja chcę coś prostego do combo (jcm800 z PP6V6) ale jednak mesa kusi :evil:
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
ODPOWIEDZ