AZ12 pisze:Obudowy niektórych tranzystorów z serii BD135...140 ulegały uszkodzeniu przy ich wylutowaniu.
Powłoka epoksydowa niektórych tranzystorów tej serii, wyprodukowanych w CEMI, ale nie tylko, wydawała się dziwnie miękka...

Przy krótko obciętych i mocno powyginanych w druku końcówkach, próba wylutowania kończyła się czasem wykruszeniem obudowy przy wyprowadzeniach (widziałem takie tranzystory, choć mnie obudowa podczas demontażu tranzystora nigdy się nie rozsypała). Widywałem też tranzystory ukruszone już podczas nieostrożnego montażu na płytce PCB.
AZ12 pisze:Nie tylko polskich, czasem też zagranicznej produkcji. Miałem przypadek w którym multimetr cyfrowy VC-10T nie działał przez uszkodzony w ten właśnie sposób tranzystor mocy stabilizatora napięcia 5V. Wymiana na układ scalony L7805 ożywiła sprzęt.
Ja spotykałem mnóstwo uszkodzonych w ten sposób tranzystorów małej mocy, zamkniętych w obudowie TO92, takich jak np. BC546...548, BC556...558 (wyprodukowanych przez Philipsa), które dostawały przerwy po wieloletnim "męczeniu" termicznym w różnych stabilizatorach napięcia i stopniach odchylania pionowego, np. w telewizorach CRT firmy Philips. Tego typu uszkodzenie często było bardzo trudne do zlokalizowania, gdyż po włączeniu ze zdjętym deklem odbiornik potrafił przez wiele godzin działać prawidłowo na warsztacie, a problem powracał dopiero po zamknięciu tylnego dekla i dłuższym działaniu telewizora... Natomiast w rosyjskich telewizorach kolorowych przerwy czasami dostawały tranzystory pracujące w stopniach wyjściowych wzmacniaczy wizji. Usterka tego typu potrafiła czasem "zniknąć" na jakiś czas, gdy do wyprowadzenia bazy tranzystora dotknęło się końcówkę miernika. Za to tego typu usterki (przerwy) nigdy nie spotkałem w oryginalnych tranzystorach BD911 i BD912 i wielu mniejszych tranzystorach japońskich, które pracując z wysoką temperaturą potrafiły czasem zmienić kolor obudowy, ale przerwy nie dostały...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .