hybryda po raz drugi (piąty?, który?)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Piotruś :D moje mają ciut ciut wiecej, 140cm x 38cm x 44cm wykonane z ciut grubszego MDFu bo 32mm, wewnatrz użebrowane tymże samym MDFem ala plaster miodu. Strojone sa na 27Hz. Też są wykonane pod konkretny wzmacniacz, w moim wypadku kancówka Yamahy M-85. Ale tez bardzo ładnie napedza się je lampowymi W-100/1
a tak to wyglada:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

niewiele więcej...
ale trzydrożne. i basreflex, to nie moja bajka.
z drugiej strony przyznaję, że prezentują się okazale i solidnie.
co to za przetworniki?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

no i gdzie stoją?
mam wrażenie, że jednak trochę się gniotą. proporcje wielkości obubowy i pomeszczenia to dość ważna sprawa.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No przetworniki to niezbyt lubiane Alphardy YW1007 kazdy 200 wat RMS cewka 2" na kaptonie, płaska membrana kewlar 4mm grubosci efektywnosc 91db, skok +/_ 6mm(fs 28hz,Qts-041, Qms-2,95, Qes-0,47 i Vas 96)
stoja w pomieszczeniu 75m^3 napędzane wspomnianą Yamahą 2x340W sinus na 8 omach,( na 2 omach daje 850) średniotonowe nic specjalnego, firmy dibeisi, zaś tuba to chłodzona ferrofluidem DMT133 o efektywnosci 107dB i pasmie do 22kHz. Zwrotnica z podziałem 800Hz, gornej granicy w tej chwili nie pamietam, cewki wszystkie powietrzne, do niskotowych nawijane drutem fi 1,6 pozostałe jedynką. Do tego wszystkiego trzeba wziąc poprawkę na moje uszy -70db ubytku słuchu,ale nikt kto je słyszał jak dodąd nie wydał o nich negatywnej opini, a subwofer musiałem odłączyc bo mi przy tych kolumnach psuł muzykę W przyszłosci napedzana beda wzmacniaczem 2x100W opartym o 8szt KT88
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

no nieźle.
ładne.
ale ja zdecydowanie wolę obudowy zamknięte i dwudrożne. szykowałem się nawet na jenodrożny (lowther), ale bez tuby z tyłu raczej nie podziała (skok membrany +/- 1mm) a poza tym ta cena...
z mojego tonsia jestem bardzo zadowolony, a basreflex to nie dla mnie.
a głośnik średniotonowy to raczej kluczowa sprawa w tzydrożnym zestawie.

ps. jak jest wydzielona komora na średniotonowe?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Osobna około 20 litrów. A co do drożności i BR to mi nic nie podbarwia, skuteczność i charakterystyka raczej liniowa od 35Hz w góre, impuls szybki krótki, niema buczenia , dudnienia. Dzwięk nie wędruje po głośnikach. No i kolumny były robione pod kątem mojego słuchu, zaś wykończenie to naturalny fornir dębowy, tak że raczej nie szpecą
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Jak już mowa o samoróbkach to też się pochwalę.Mimo braku wiedzy na temat strojenia ,zwrotnic itp.,udało mi się kiedyś złożyć coś takiego(projekt obudowy i wymiary "zmałpowałem" z jakiejś strony o Goodmansach),bez żadnych zwrotnic,na żywca podłączony Axiom301 z przegrodami w środku ze sklejki o gr.21mm.Niestety z przyczyn identycznych(bas) jak z mojego postu o kolumnach( znanego np. Bogusiowi) też się ich pozbyłem myśląc że zmontowałem knota,nie podejrzewając o te problemy pomieszczenia.Zabawa fajna ale jednak bez szerszej wiedzy jest trudno.
Pozdrawiam
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Wspominałeś o przegrodach wewnątrz. Czy to są obudowy labiryntowe?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: nuncjusz1
co to za przetworniki? wyglądają apetycznie, chętnie zobaczyłbym charakterystyki i parametry. kosztują pewnie mniej niż lowther...
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Głośniki to stare angielskie Goodmans Axiom 301.Niestety nie mam ich danych ale z lampą piękniejszego dżwięku nie słyszałem(no chyba że Lowthery, ale ta cena).W sieci jest sporo na ich temat myślę że wpisując tą nazwe coś co cię interesuje znajdziesz.Ja kupiłem je okazyjnie po350pln/szt.,ale to był fart, bo tak słyszałem że cena za parę przekracza nawet 2000,-Przegrody były trzy rozmieszczone pod różnymi kątami (przypominały raczej półki 1-45stpni,2-ok.30stpni a trzecia tworzyła sufit kanału na dole obudowy.Jeśli uda ci się znależć np.na alegro takie gł. to można w ciemno kupować,(trzeba tylko uważać bo zdarzają się przewijane itp.).Mając odpowiednie zaplecze tak jak ty można zrobić z nich super głośniki i to bez żadnych zwrotnic,wymagają tylko dużych litraży.
Takie też kiedyś miałem
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

ciekawe.
Axiomów nie znalazłem. w katalogu światowym wp ani słowa.
ale obstaję przy mojej parze Tonsil-TVM, cena jest okazyjna, parametry doskonałe, no i brzmią dobrze. właśnie zamierzam się na następny model, ok 50l. chyba nie dam się przekonać do odejścia od obudowy zamkniętej, to mój ulubiony sposób grania.
mam też opracowany model trzydrożny ze zwroticą akustyczną. dla mnie to zbyt duże zabawki ale jeżeli ktoś chce takie sporządzić, to chętnie pomogę:) zwrotnica składa się z jednego rezystora i dwóch cewek, coś dla zakręconych, którzy nie lubią kondensatorów.
próbowałem też szerokopasmowe trzydziestki tonsila, ale pasmo jest stanowczo za wąskie (80Hz-12kHz).
a to na zdjęciu to układ koaksjalny, prawda?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak to układ z wysokotonowym w środku też tej samej firmy o nazwie Triaxiom.Jeśli mógłbyś pomóc w skleceniu np. monitora(ok.40l) do słabej lampy na niedrogich głośnikach(Tonsil) to się piszę.A ja mogę pomóc z obudowami (wykonaniem) np.w okleince egzotic jak z moich zdjęć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

40l to trochę duży monitor.
owszem, mam znakomity duet do takiej roli.
jak zeskanuję to zamieszczę, ale mnie z 40l wyszedł malutki podłogowy. w sumie można by go pogłębić do tyłu i będzie w sam raz.
niskotonowy 20 cm + calowa kopułka.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

A co powiesz o tubowym Tonsilu.Czy dało by sie go sensownie zaaplikować?
I jakiej skuteczności można by było sie spodziewać po monitorze?Jestem szczerze i poważnie zainteresowany tym monitorem,czy można się z tobą skontaktować na priva?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

jasne, że można:)

a co do tuby, to są wysokotonowe 101-104dB, ale będzie problem z resztą. szerokopasmowy środek wyciągnie 96dB. jest tylko jeden ojoj: od 80Hz. teraz są dwie drogi. albo masz słabą lampkę i ogromny pokój, wtedy można zainwestować w profesjonalne Beymy (ca 99dB), ale to już nie do monitorów, no i ceny od 700-800zł za głośnik, ewenualnie ów Tonsil dodatkowo w obudowie tubowej, wtedy zagra niżej. taniej, ale straszliwa szafa.
druga opcja jest taka, że potrzebujesz (i słusznie) monitorki, bo pokój niezbyt wielki. wtedy nie widzę nic senowniejszego nad klasyczny tonsil, nawet z tubą na górze.
z małego pełnopasmowego, tzn bez konieczności wspomagania w basie monitora ciężko wyciągnąć więcej niż 90-91dB. powiem tylko, że mnie w pokoju 4x5m ze wzmacniaczem 15W te 90dB w zupełności wystarcza, nawet do realistycznego słuchania Mahlera, czy Pink Floyd:)
Ostatnio zmieniony ndz, 13 maja 2007, 12:12 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.