Głośnik w Elektrit Splendid
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Głośnik w Elektrit Splendid
Mam pytanie. W moim Splendidzie jest taki głośnik. Czy Elektrit wkładał oryginalnie takie głośniki? Konstrukacja tego głośnika wydaje się bardzo nowoczesna.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Głośnik w Elektrit Splendid
To jest chyba zagraniczny wyprodukowany po 1945 roku.
W tym i wielu odbiornikach radiowych z lat 30 często były stosowane głośniki ze wzbudzeniem. Oryginał miał inny kształt obudowy cewki wzbudzającej.
W tym i wielu odbiornikach radiowych z lat 30 często były stosowane głośniki ze wzbudzeniem. Oryginał miał inny kształt obudowy cewki wzbudzającej.
Ostatnio zmieniony pt, 7 lipca 2017, 10:53 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
Gdzieś takie widziałem, ale nie mogę skojarzyć z jakiej firmy. Szkoda tylko, że to chyba kolejny nieoryginalny element radia.
Od strony membrany wygląda tak: Pytanie nadal aktualne. Co to za głośnik?
Od strony membrany wygląda tak: Pytanie nadal aktualne. Co to za głośnik?
-
- 625...1249 postów
Czy ten magnes ma w dłuższych bokach otwory? Kształt kojarzy mi się z głośnikami Saby do odbiorników uniwersalnych.
http://www.radiomuseum.org/images/radio ... _27941.jpg
http://www.radiomuseum.org/images/radio ... _27941.jpg
Głosnik wygląda na oryginalny sadząc po zawieszeniu ceweczki.
Tomasz
PS zawieszenie górne nasącz rzadkim butaprenem i naklej posmarowane docięte paseczki flizeliny od wewnętrznej.
Tomasz
PS zawieszenie górne nasącz rzadkim butaprenem i naklej posmarowane docięte paseczki flizeliny od wewnętrznej.
Jeśli twierdzisz, że oryginalny i taki powinien być w Supremie to jest to jedna z niewielu dobrych wiadomości. Chociaż jeszcze nie jestem zupełnie przekonany. Membrany nie naprawię bo już ją wymieniłem. Głośnik musiałem rozebrać, bo był wewnątrz cały zardzewiały. Cewka w szczelinie zablokowana była rdzą, membrana nie trzymała się kosza przez rdzę. Głośnik został już gruntownie odnowiony, wszystkie oryginalne elementy (oprócz membrany) zostały. Niestety trafo głośnikowe do przewinięcia. Przerwa w uzwojeniu pierwotnym
Tak naprawdę niewiele w tym radiu sprawnych elementów...

-
- 625...1249 postów
Elektrit nie miał monopolu na takie zawieszenie.
Teraz z tymi bocznymi wycięcami w magnesie jeszcze bardziej mi przypomina te z Sab, aż jutro zajrzę.
Teraz z tymi bocznymi wycięcami w magnesie jeszcze bardziej mi przypomina te z Sab, aż jutro zajrzę.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ten głośnik nie jest oryginalny. Splendid miał głośnik ze wzbudzeniem.
Sprawdze w Supremie jaką naprawiam.2 lata temu naprawiałem identyczny prawie ale w nim padl ten Pertinaxwoy resor fikuśnie wycięty i sporo było rzeźby aby wyciąć włososowa pileczką.Tez byla rdza w szczelinie.Nigdy nie odkręcaj magnesow bo traćą parametry,Im wiecej potu na cwiczeniach tym mniej krwi w boju!
Tomasz
Tomasz
-
- 625...1249 postów
Porównałem z tym z Saby, niby identyczne, ale są drobne różnice (mocowanie blaszki z transformatorem i przewodów do membrany).
Nawet jeśli głośnik nie jest oryginalny, to za złotówkę nie ma co wybrzydzać.Mirabelka pisze:Mam pytanie. W moim Splendidzie jest taki głośnik. Czy Elektrit wkładał oryginalnie takie głośniki? Konstrukacja tego głośnika wydaje się bardzo nowoczesna.
Pionier U2
Nicht verstehe... ?Nawet jeśli głośnik nie jest oryginalny, to za złotówkę nie ma co wybrzydzać.
Splendid w renowacji. Głośnik został odnowiony i wstawiony do również odnowionej skrzynki. Dorobiłem tylną ściankę. Teraz czyszczę ze rdzy i brudu schassis.
Stan "pod schassis" bardzo kiepski. Do wymiany podstawki lamp, bo pękają skorodowane mosiężne gniazda. Do wymiany potencjometry, kondensatory (nie wszystkie).
Duża gałka połamana. Pytanie czy da się ją odtworzyć?
A już największy problem to z soczewką skali, której brak. Żaden optyk nie chce się podjąć cięcia. Wymiar niestandardowy, a oni tną na automatach typowe, do okularów.
Stan "pod schassis" bardzo kiepski. Do wymiany podstawki lamp, bo pękają skorodowane mosiężne gniazda. Do wymiany potencjometry, kondensatory (nie wszystkie).
Duża gałka połamana. Pytanie czy da się ją odtworzyć?
A już największy problem to z soczewką skali, której brak. Żaden optyk nie chce się podjąć cięcia. Wymiar niestandardowy, a oni tną na automatach typowe, do okularów.
Gratulacje, bardzo ładnie!
Warto również pokazać, jak wyglądał ten odbiornik przed renowacją:

Pozdrowienia
Warto również pokazać, jak wyglądał ten odbiornik przed renowacją:

Pozdrowienia
Pionier U2
Zatrzymałem się z renowacją z powodu podstawek. Z powodu korozji mosiężne gniazda urywają się u podstawy. Naprawić tego nie potrafię. Podstawki raczej do wymiany. Może komuś zbywają, chętnie odkupię.