MID CENTURY FLAT SCREEN TELEVISION FROM 1961
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
MID CENTURY FLAT SCREEN TELEVISION FROM 1961
Czy któryś z szanownych kolegów coś wie na temat tego telewizora? Może umie się dokopać w Internecie jakoś, bo ja nic nie znalazłem, a z opisu wynika, że jak na swoje czasy był nadzwyczaj zaawansowany... A może to tylko atrapa...?
http://www.midcenturymobler.com/mid-cen ... sion-1961/
http://www.midcenturymobler.com/mid-cen ... sion-1961/
-
- 3125...6249 postów
Re: MID CENTURY FLAT SCREEN TELEVISION FROM 1961
Czy to na pewno telewizor ? Tak płaskiego kineskopu ( w tamtych latach ) nie widziałem. Może to jakiś projektor ? Ekran jak lustro. A może to obraz z kamerki ?
Napisali, że telewizor. Ale ponieważ (1) jego możliwości nie pasują do tamtych czasów (stosunkowo duży i cienki "kineskop", nagrywanie programów), (2) nie podano informacji o producencie, (3) ten TV był na wystawie firmy meblarskiej, (4) nigdzie nie ma żadnej innej informacji o nim, to domyślam się, że to jednak atrapa...
-
- 5...9 postów
Nie mogę znaleźć strony, ale były prototypy płaskich kineskopów, podobnych do flatów Sony, montowanych w Watchmanach. Np.:
.
I prototyp z lat 60:
Ten drugi to jeden z prototypów, który był budowany z myślą o wykorzystaniu w armii. Z informacji które udało mi się znaleźć była też wersja kolorowa (tzw. lampa indeksowa). Projekt zarzucono ze względu na skomplikowany układ sterowania odchylaniem strumienia elektronów.
Co do zdjęcia z wystawy, można znaleźć informacje, że był to wyłącznie koncept, a nie działający odbiornik.

I prototyp z lat 60:

Ten drugi to jeden z prototypów, który był budowany z myślą o wykorzystaniu w armii. Z informacji które udało mi się znaleźć była też wersja kolorowa (tzw. lampa indeksowa). Projekt zarzucono ze względu na skomplikowany układ sterowania odchylaniem strumienia elektronów.
Co do zdjęcia z wystawy, można znaleźć informacje, że był to wyłącznie koncept, a nie działający odbiornik.
Trzeba dokładnie przeczytać opis. Tam pisze
Czyli ekran ma 4 cale. Nie jest tak duży jak ta lustrzana powierzchnia na zdjęciu. Czyli kineskop wcale nie musi być nawet płaski. Może to być zupełnie normalny kineskop z prostą wyrzutnią z tyłu (prostą w sensie umieszczoną prosto a nie skośnie).*
Inna sprawa że być może jest tam zastosowana jakaś optyka i obraz z tego 4 calowego ekranu jest rzutowany na większy ekran.
*No chyba że pod pojęciem "wide" rozumieli grubość, ale wątpię.
.4" wide
Czyli ekran ma 4 cale. Nie jest tak duży jak ta lustrzana powierzchnia na zdjęciu. Czyli kineskop wcale nie musi być nawet płaski. Może to być zupełnie normalny kineskop z prostą wyrzutnią z tyłu (prostą w sensie umieszczoną prosto a nie skośnie).*
Inna sprawa że być może jest tam zastosowana jakaś optyka i obraz z tego 4 calowego ekranu jest rzutowany na większy ekran.
*No chyba że pod pojęciem "wide" rozumieli grubość, ale wątpię.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Ja bym powiedział że 4 stopy, ale błędnie opisane.atom1477 pisze:Trzeba dokładnie przeczytać opis. Tam pisze.4" wide
Czyli ekran ma 4 cale.
Może, ale było by to dziwne bo tak się nie oznaczało przekątnych ekranów. No i nie miało by to sensu nawet gdyby to miała być jakaś reklama. Bo większą reklamą było by podanie przekątnej w calach niż w stopach, bo była by większa wartość liczbowa.
A druga sprawa, to ten ekran jest wklęsły. Zauważył ktoś?
A druga sprawa, to ten ekran jest wklęsły. Zauważył ktoś?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Czyli nie żaden telewizor tylko wyobrażenia jak będą wyglądać odbiorniki za dziesięć lat, taka wizja artystyczna.