Philips 6-39A , oraz Philips 7-38A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Philips 6-39A , oraz Philips 7-38A

Post autor: kogigogi »

Witam , zakupiłem dwa radyja jak w temacie , radyjka w stanie ogólnym dość dobrym Philips 6-39A kompletny , natomiast w Philips-ie 7-38A brakuje tylnej ścianki ,oraz kapturka na lampe.W obu radyjkach jest problem ze skalą w jednym po próbie czyszczenia przez poprzedniego właściciela skala jest brudna od strony napisów i częściowo zamazana , w drugim natomiast napisy na skalni praktycznie znikneły w transporcie farba wykruszyła się od wstrząsów i odpadła.Mam prośbę czy ktoś byłby tak miły i pomógłby(sprzedał , zrobil, podarował :roll: )wydrukowany na folii skan skali lub w jakikolwiek inny sposób pomógł w pozyskaniu skali ? Mam jeszcze jedną prośbe odnośnie pozyskania kapturka i zwymiarowanego skanu tylnej ścianki czy ktoś w tym ,,temacie ,, może pomóc? Jeszcze jedno pytanie :mrgreen: czym zastępujecie zdezelowane sparciałe żółte przewody? Tomek.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Philips 6-39A , oraz Philips 7-38A

Post autor: ballasttube »

Tomku,sprawdź niemieckie odpowiedniki tych Philipsów,bo przynajmniej jeden z nich jest chyba licencyjny.
To a propos skali.Pozdrowienia.
Jacek
kogigogi

Dziękuję Jacku za podpowiedz.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, co do kabelków jak nie potrzeba nie ruszam ale jak już to ta guma jest dziwna nieraz do połowy jest jak nowa a reszta sparciała, z jednej strony rozlutowuję i po rozkruszeniu sparciałej gumy po ogrzaniu naciągam koszulki olejowe ale te stare, nowej generacji rozpadają się, te stare są sztywne, co do kapturków miałem nie odpowiadać ale ..... po co robić fotki niech szukający się martwi co to za odbiornik i jakie ma kapturki, chcę zaznaczyć że Philips też coś niecoś modernizował choć miał podzespoły zunifikowane i pasowały do wielu odbiorników, i tak będziemy bawić się w zgaduj zgadulę i zajmować niepotrzebnie czas :evil: , ja pomijam takie posty o pomoc choć być może że nieraz mam jakąś rzecz , na pamięć nie znam wszystkich swoich odbiorników po nazwach(mam ich ze dwie setki), jak by była fotka to być może już dawno by kolega miał ten kapturek, jak kolegę czymś uraziłem to przepraszam ale już wiele razy pisałem żeby szukający wysilił się i podał jak najwięcej faktów i jak można zrobić fotkę to proszę zrobić fotkę i ją wstawić na forum i napisać czy kubek aluminiowy czy blaszany, pozdrawiam Hieronim.
kogigogi

Nie nic się nie obraziłem , słuszne uwagi jeden obraz to nieraz więce niż 1000 słów, juz wklejam , pozdrawiam.
Kapturek z przewodem ktoś wycioł i wstawiłbza lampe ABL1 przecokołowaną EBL21 (ostatnie zdjęcie) chciałbym powrócić do orginału stąd poszukiwanie kapturka z przewodem i lampy w sumie też.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, i już wszystko jasne, ale z blaszanymi mam problem bo nie mam znalazłem aluminiowy, kabelek przykrótki ale mogę zaoferować kabel w ekranie z lat 60-tych trochę cieńszy, ale jest :D , pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

W 6-39A podobny manewr został wykonany. Tyle, że "przecokołowanie" odbyło sie poprzez przylutowanie drutami podstawki EBL21 do lamelek oryginalnej podstawki.
Zdjęcia tutaj.
Radio będzie po mału wracało do życia, obudowa oryginał już jest, skala też słaba.

Pozdrawiam,

Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
kogigogi

Kapturek ,,łykam,, szczegóły na pw. dzięki , skale mam ,,obcykaną,, do Philipsa 7-38A od kolegi komar, pozostaje skala do Philipsa 6-39A.
Kolego Wojciechu , jestem fanem Twojego blogu , podziwiam Twoje zaangażowanie w ratowanie tych pięknych radyjek.