Cóż to za żarówka?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Cóż to za żarówka?
Mam nastepujący problem:
otóż jestem szczęśliwym posiadaczem projektora 16mm marki ELEW, w którym niestety padła żarówka... niestety nie jest ona w żaden sposób oznaczona...
Jeśli chodzi o sam projektor jest to jesden znowszych egzemplarzy, pochodzi z roku bodajże 1983... typ 133 (tu nie jestem pewien - w razie czego dorzuce jeszcze fotke z tabliczka identyfikacyjną).
Gdzie mogę taką żarówkę zdobyć?
Jeżeli macie jakieś informacje, dane dot mojego projektora byłbym bardzo wdzieczny bo w sumie nie wiele o tym sprzęcie wiem.
Pozdrawiam
otóż jestem szczęśliwym posiadaczem projektora 16mm marki ELEW, w którym niestety padła żarówka... niestety nie jest ona w żaden sposób oznaczona...
Jeśli chodzi o sam projektor jest to jesden znowszych egzemplarzy, pochodzi z roku bodajże 1983... typ 133 (tu nie jestem pewien - w razie czego dorzuce jeszcze fotke z tabliczka identyfikacyjną).
Gdzie mogę taką żarówkę zdobyć?
Jeżeli macie jakieś informacje, dane dot mojego projektora byłbym bardzo wdzieczny bo w sumie nie wiele o tym sprzęcie wiem.
Pozdrawiam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wygląda na to, że projektor został "dostosowany" do takiej żarówki. W polskich urządzeniach z tego okresu stosowano zarówki halogenowe takie jak np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82341564 z tym, że o mocach 100 - 150W. Na co wskazuje zresztą zastosowanie chłodzenia żarówki - widoczny na zdjęciach wentylator.
Witam
Proponuję zmierzyć napięcie na żarówce a potem wstawić żarówkę halogenową na to napięcie o jak najmniejszej mocy, która jednocześnie pozwala na skorzystanie z projektora (czyli świeci na tyle mocno, że można oglądać filmy w zaciemnionym pokoju). Warto skontrolować, czy transformator zasilający żarówkę nie grzeje się nadmiernie.
Będąc bardziej dociekliwym można spróbować oszacować prąd pobierany przez żarówkę na podstawie grubości drutu uzwojenia transformatora zasilającego i na tej podstawie oszacować moc żaróweczki.
ps. Ja również odnoszę wrażenie, że ktoś przerobił ten projektor i przystosował go do typowej halogenowej żarówki oświetleniowej.
Proponuję zmierzyć napięcie na żarówce a potem wstawić żarówkę halogenową na to napięcie o jak najmniejszej mocy, która jednocześnie pozwala na skorzystanie z projektora (czyli świeci na tyle mocno, że można oglądać filmy w zaciemnionym pokoju). Warto skontrolować, czy transformator zasilający żarówkę nie grzeje się nadmiernie.
Będąc bardziej dociekliwym można spróbować oszacować prąd pobierany przez żarówkę na podstawie grubości drutu uzwojenia transformatora zasilającego i na tej podstawie oszacować moc żaróweczki.
ps. Ja również odnoszę wrażenie, że ktoś przerobił ten projektor i przystosował go do typowej halogenowej żarówki oświetleniowej.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 2500...3124 posty
niedawno szukałem lampy do projektora PREXER
taka sama.24V 200W.
przeszukaj moje posty zamieszczałem skan pudełka.
P.S. tu jest
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... 7&start=45
taka sama.24V 200W.
przeszukaj moje posty zamieszczałem skan pudełka.
P.S. tu jest
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... 7&start=45
Nie jest prawdą aby ktoś przerobił ten projektor na taką żarówkę - to było wykonanie fabryczne. Naprawiałem taki sprzęt w latach 80-tych itam były stosowane takie żarówki halogenowe! (nikt jeszcze takich nie stosowal do celów oświetlenia) Moc, o ile dobrze pamiętam powyżej 50W. Uwaga na "chińszczyznę" - żarówki sprowadzane z tego kraju nie mają nic wspólnego z halogenami - świecą krótko i słabo (35W świeci jak 20W prawdziwy halogen np. Philips)
...hehe... no i żart ziomala "że ma taką żarówkę w kiblu" okazał się faktem - jest to w istocie jaknajzwyklejsza żarówka halogenowa
pozostało pytanie o jakiej mocy - ale najprawdopodobniej jesto 200W/24V (bo raczej nie jest to żaróka na 220V, jak sugerować by mogły "nóżki" oraz układ kabli wewnątrz projektora). Z tego co udało mi się dowiedzieć w projektorach 16mm stosuje sie żarówki 200 - 500 Watt (myślę, że to 200, 250 starczy w zupełności).
Projektor, tak jak pisze Marek, na pewno nie był przez nikogo przerabiany.
Mam jeszcze dwa pytanka:
1. jaki to jest model prexera?
2. gdzie moge zdobyć jakąś dokumentację dot. obsługi & budowy & konserwacji.

Mam jeszcze dwa pytanka:
-
- 2500...3124 posty
Wiem tylko,że pisało na nim PREXER.Z żarówką nie było problemubodzio pisze:...hehe... no i żart ziomala "że ma taką żarówkę w kiblu" okazał się faktem - jest to w istocie jaknajzwyklejsza żarówka halogenowapozostało pytanie o jakiej mocy - ale najprawdopodobniej jesto 200W/24V (bo raczej nie jest to żaróka na 220V, jak sugerować by mogły "nóżki" oraz układ kabli wewnątrz projektora). Z tego co udało mi się dowiedzieć w projektorach 16mm stosuje sie żarówki 200 - 500 Watt (myślę, że to 200, 250 starczy w zupełności).
Mam jeszcze dwa pytanka:
bo na starej był wyraźny napis 24v (ale o ile pamietam 250W)
ja kupiłem zarówkę jak na opakowaniu.Nówka ściągana na zamówienie
cena niestety ponad 70PLN.Możesz próbować szukać w sklepach ze sprzetam fotograficznym.(trafiłem na podobną tylko bez odbłyśnika
ale cena kilkanaście złotych)
Dokumentacji niestety żadnej nie posiadam.
Niestety jak do mnie doszło uzytkownik już zdążył ponownie zepsuć
urządzenie przez rozkręcenie sprężyny przekazującej napęd na szpulę
odbierającą taśmę
P.S.ciekawe kiedy admin wyrzuci watek do kosza?