Może ktoś rozpozna?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adfam
125...249 postów
125...249 postów

Może ktoś rozpozna?

Post autor: adfam »

Witam szanownych Kolegów. Pokazywałem kiedyś na Forum nieznane radyjko polskiej, przedwojennej produkcji, z nadzieją że ktoś z kolegów, może tych posiadających dawne reklamy, rozpozna markę. Niestety, nie udało się. Ale jakiś czas temu trafiłem w Czechach na obudowę z identyczną, bardzo charakterystyczną ramką. Wewnątrz znajdował się tylko jeden element, przykręcony bezpośrednio do spodu obudowy, był to kondensator zmienny WABO, prawdopodobnie pracujący kiedyś w eliminatorze. Sądzę, że oba radia pochodzą z tej samej, polskiej wytwórni. Może teraz coś się komuś skojarzy i rozpozna producenta? Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Może ktoś rozpozna?

Post autor: ballasttube »

Nie umiem tego inaczej uzasadnić,ale widziałem kiedyś na aukcjach i w internecie radio w podobnym stylu, produkcji austriackiej.To na dolnej fotce.Wszak Czechy od Austrii niedaleko i na pewno radyjka wędrowały przez granicę przy okazji np.wojny .Może by w tym kierunku poszukać?Po Minervach?Kapschach itp?
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mcbryx »

Proszę o kontakt na PW
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mcbryx »

Na zdjęciu odbiornik - model ETERIT firmy Zakłady Radiotechniczne WORLD RADIO, inż. Br. Fliegelman, H. Kongrecki, Spółka Komandytowa - Częstochowa, biuro: ul. II-ga Aleja 24 produkowany w 1936 roku. Jak dotąd jedyny znany odbiornik tej firmy, który dotrwał do współczesności. Firma prawdopodobnie rozpoczęła produkcję w 1935 roku i kontynuowała do 1938 roku jednocześnie będąc dystrybutorem innych producentów.
Warto dodać, że Zakłady Radiotechniczne WORLD - RADIO były obok firmy TRIOKONG drugą firmą radiotechniczną działającą w Częstochowie w połowie lat 30-tych XX w.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Jestem pod wrażeniem. Serdeczne dzięki i pozdrowienia! Michał
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Witam jeszcze raz. Odnalazłem plakietkę, która dyndała na jednym gwoździku przy obudowie i wydawała mi się zupełnie nie na temat, ale po zidentyfikowaniu producenta nabrała nowego znaczenia. Szkoda, że ktoś starannie zamazał dwa słówka na dole, to z lewej to było słówko: typ, natomiast z prawej, jest zupełnie nieczytelne, niestety. Pozdrawiam