Wytoczenie tulejki z mosiądzu

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Wytoczenie tulejki z mosiądzu

Post autor: Waldemar D. »

Pilnie potrzebuję usługi wytoczenia tulejki z mosiądzu. W rozliczeniu części (np.polskie tranzystory germanowe), książki o tematyce radiotechnicznej lub gotówka. Ponieważ nie działa powiadamianie przez PW, proszę o kontakt mailowy audiodekan@interia.pl
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wytoczenie tulejki z mosiądzu

Post autor: faktus »

Witam. Kolego Waldemarze proszę sprawdzić podany adres e-mail jeśli będę mógł to postaram się pomóc. Pozdrawiam. PS jeszcze raz dziekuję za przesyłkę.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli są jakieś problemy z wysłaniem wiadomości na podany adres, to coś nie gra u Kolegi.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Waldemar D. pisze:Pilnie potrzebuję usługi wytoczenia tulejki z mosiądzu. W rozliczeniu części (np.polskie tranzystory germanowe), książki o tematyce radiotechnicznej lub gotówka. Ponieważ nie działa powiadamianie przez PW, proszę o kontakt mailowy audiodekan@interia.pl
Witaj kolego
chyba w niedalekiej przyszłości będę mógł pomóc w takich potrzebach.Drobne detale dorabia mi od lat zaprzyjażniony tokarz bdb. fachowiec
ALE
ostatnio wykonał mi 2 szt nakrętek pierścieniowych M10 do starego radia samochodowego,w/g rysunku.Pytam ile a pan Jacek zaczyna tak:
2 godziny roboty eeeee40pln /godz czyli 80!!!Chyba zauważył,że zbladłem bo trochę opuścił Niewiele bo na brak zleceń nie narzeka
Pomyślałem,zacząłem działać
- poszukuję ofert sprzedaży tokarek stołowych wyłącznie starych polskich typu TSA,lub TSB
- kupiłem grubą ksiażkę "tokarstwo"
-skupuję po okazyjnej cenie noże tokarskie/frezy,wiertła
Dodatkową zachętą do zakupu maszyny jest fakt ,że mam w rodzinie osobę z zawodem tokarz/frezer.Materiały- bezproblemowo na Allegro,w różnych asortymentach,ceny przystępne.Sądzę,że jak wszystko inne,szybko opanuję temat.Gdybyś trafił na ofertę z nie wydumaną ceną i nie złomu do remontu to b. proszę o info.Tokarka musi mieć tzw. śrubę pociągową aby nacinać także gwinty
pozdrawiam
Roman
ps. jestem znów chory ale "z doskoku" wchodzę na forum, no i z powrotem do wyrka
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Ech, zawsze marzyłem o własnej tokarce ale zawsze była spychana na dalszy plan - teraz żałuję. Niestety tokarstwo jako rzemiosło upadło. Z głupią tulejką wożę się już od kilku miesięcy a termin uruchomienia strony coraz bliżej. Jest brakującym elementem przedwojennej baterio-latarki Centry Mikro. O Twoich potrzebach będę oczywiście pamiętał.
Roman, zdrowiej szybko! Pozdrawiam.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Dobrego tokarza mogę załatwić w Warszawie.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak zawiedzie obiecana pomoc, odezwę się. Serdecznie dziękuję.
ociec
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ociec »

Witam
Co to za tulejka , że taki problem stworzyła. Jeżeli to nie tajemnica to proszę coś więcej na jej temat, do czego ta tulejka jaka dokładność wykonania (dziesiętne, setki) śr wewnętrzna z wiertła czy rozwiertaka.Pozdrawiam
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wiech pisze:Dobrego tokarza mogę załatwić w Warszawie.

Pozdrawiam
Wiesław
Jak dobry to go nie załatwiaj, szkoda chłopa. :lol: A tak poważniej. Moje pokolenie zaliczało w technikach tokarstwo, na podstawowym poziomie ale jakąś tam tulejkę to jeszcze bym wytoczył. Niestety, nie mam na czym. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Cześć Waldku..
Zapodaj jakiś rysunek, to pomyślimy ....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

TELEWIZOREK52 pisze: Moje pokolenie zaliczało w technikach tokarstwo, na podstawowym poziomie..
To było kiedyś (po warsztatach szkolnych w Technikum Kasprzaka nie pozostał nawet jeden wiór spod tokarki....) ale też i plusy dodatnie na dziś, młodzi nie bawią się w toczenie tulejek i powoduje to często zadziwiający poziom cen wielu starych narzędzi. Do połączenia licznika zwojów z wałem głównym nawijarki NP-02 (wszystko oryginał) potrzeba dwóch dinksów samodzielnie wytoczonych i kawałka linki stalowej wlutowanej w oba te elementy (część nie do kupienia, trzeba samemu zadziałać), sęk w tym, że w jednym z elementów trzeba naciąć gwint narzynką M6 LEWĄ(!), myślałem, że narzynka nie do zdobycia a kupiłem na All (stare Polskie zapasy) za 6,50zł plus wysyłka.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Drodzy Koledzy nie spodziewałem się tak pozytywnego odzewu. Dziękuję. Tę tulejkę, jak wspomniałem wcześniej, mam obiecaną - zobaczymy co pokaże czas. Będąc uczniem technikum elektronicznego, na zajęciach warsztatowych przez rok uczyłem się ślusarstwa i tokarstwa. To było... ponad czterdzieści lat temu... Żeby nie było, że to jakaś tajemnicza tulejka niniżej, informacyjnie, jej rysunek. Co do tolerancji wymiarów jest wyrozumiała. Bardziej mi chodzi o ładne wykończenie powierzchni i krawędzi.
Załączniki
tulejka.jpg
ODPOWIEDZ