Zamiana EMM803 na EM84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Zamiana EMM803 na EM84
Prośba, czy ktoś by wytłumaczył jak prawidłowo podłączyć lampę EMM 803
Mam radio Saba konstanz 18 stereo i ktoś tam namieszał tak że lampa świeci cała na stałe, nie wskazuje sygnału. Działa tylko wskaźnik stereo po włączeniu przyciskiem gdy radio działa jako wzmacniacz.
Mam radio Saba konstanz 18 stereo i ktoś tam namieszał tak że lampa świeci cała na stałe, nie wskazuje sygnału. Działa tylko wskaźnik stereo po włączeniu przyciskiem gdy radio działa jako wzmacniacz.
-
- 25...49 postów
Dodam że jestem laikiem jeśli chodzi o lampy
-
- moderator
EMM803 ma dwa obszary świecące, jeden "słupkowy" do wskazywania siły sygnału, drugi punktowy, do wskazywania odbioru stereo. EM84 ma tylko ten pierwszy, one nie są zamienne. Jak podłączyć jest opisane na schemacie, jak jesteś laikiem, to trudno będzie ci coś więcej powiedzieć, zwłaszcza jak nie wiadomo co jest nazmieniane w układzie. Prześledź połączenia podstawki oka z układem, zobacz jak jest podłączone, których połączeń brakuje, wtedy będzie można coś podpowiedzieć.spalon7 pisze:Prośba, czy ktoś by wytłumaczył jak prawidłowo podłączyć lampę EMM 803
-
- 25...49 postów
Dziękuje za szybką odpowiedź ,
No właśnie z tego schematu nie bardzo wiem o co chodzi
Prąd żarzenia nogi 4 i 5 jest dobrze ale z resztą nie bardzo wiem o co chodzi i jak sobie poradzić .
No właśnie z tego schematu nie bardzo wiem o co chodzi
Prąd żarzenia nogi 4 i 5 jest dobrze ale z resztą nie bardzo wiem o co chodzi i jak sobie poradzić .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Przy tym gnieździe wszystko jest dość niechlujnie polutowane , nawalone cyny - niestety tak to już było .
Obawiam się że może dla tego że była tam już dość wypalona lampa ktoś chciał podkręcić byle by tylko świeciła .
Przy włączeniu przycisku stereo na falach UKF radio całkowicie milknie tak jak by przycisk odcinał całkowicie sygnał .
Działa on tylko jak radio włączy się w tryb odtwarzacza z zewnątrz wtedy dział również wskaźnik stereo z lampy .
Obawiam się że może dla tego że była tam już dość wypalona lampa ktoś chciał podkręcić byle by tylko świeciła .
Przy włączeniu przycisku stereo na falach UKF radio całkowicie milknie tak jak by przycisk odcinał całkowicie sygnał .
Działa on tylko jak radio włączy się w tryb odtwarzacza z zewnątrz wtedy dział również wskaźnik stereo z lampy .
-
- moderator
Przy włączonym przełączniku "Stereo" sygnał do wzmacniacza idzie z dekodera stereo, jak jest on niesprawny to będziesz miał ciszę. jak cisza jest zupełna, nie ma nawet śladu dźwięku, to zapewne któryś z tranzystorów padł - albo wejściowy wzmacniacz sygnału MPX, albo wyjściowe wtórniki. Oko jest podłączone bardzo prosto - do styku przełącznika który wybiera, czy mierzy poziom sygnału z detektora FM (dla UKF) czy AM (dla reszty zakresów) Reszta połączeń jest bardzo prosta. Na siatce oka napięcie powinno się zmieniać od 0V (dla braku sygnału) do minus kilkunastu )dla silnego sygnału. Jak masz EM84 zamiast EMM803 to do siatki sterującej musi być podpięty ten sygnał z detektorów, z przełącznika. EMM803 ma jeszcze drugą siatkę sterującą, gdzie podłączany jest sygnał z detektora pilota stereo, wskazującą odbiór stereofoniczny. W przypadku EM84 tego obwodu po prostu się nie podłącza, nie ma gdzie.
-
- 25...49 postów
Ja mam właśnie EMM 803 , taka była jak radio kupiłem ale już nie działała prawidłowo , nie dawno kupiłem sprawną nie używaną i niestety świeci na całości tylko o wiele mocniej niż ta poprzednia zużyta .
-
- 25...49 postów
No właśnie ale jak sprawdzić czy gniazdo jest prawidłowo podłączone ?
Lampa wskazuje jak się włączy przycisk stereo przy odtwarzaniu z zewnętrznego źródła . Ale oko nie wskazuje zupełnie sygnału z radia po prostu całe świeci na stałe .
Gdybyś mógł mi to opisać np . noga nr. 1 to noga nr.2 tamto to może udało mi się sprawdzić za pomocą miernika czy połączenia są prawidłowe .
I nie wiem czy te rezystory to tak powinny być złączone razem pod styki na gnieździe 6 i 7
Lampa wskazuje jak się włączy przycisk stereo przy odtwarzaniu z zewnętrznego źródła . Ale oko nie wskazuje zupełnie sygnału z radia po prostu całe świeci na stałe .
Gdybyś mógł mi to opisać np . noga nr. 1 to noga nr.2 tamto to może udało mi się sprawdzić za pomocą miernika czy połączenia są prawidłowe .
I nie wiem czy te rezystory to tak powinny być złączone razem pod styki na gnieździe 6 i 7
-
- 250...374 postów

Końcówki 3 i 9 są od paska, a 7 i 2 od wskaźnika.
Jeśli dobrze widzę, to końcówka 9 wisi w powietrzu, więc trudno się spodziewać reakcji na sygnał wejściowy.
-
- 25...49 postów
Do 9 jest ten niebieski kabel ( chyba że ja mylę nr.na gniazdku )
Ale np. pomiędzy 6 a 7 są podłączone te dwa rezystory i nie wiem czy tak powinno być
(na zdjęciu odlutowałem na moment rezystory od nr.6 bo chciałem zmierzyć co tam za prądy są )
Ale np. pomiędzy 6 a 7 są podłączone te dwa rezystory i nie wiem czy tak powinno być
(na zdjęciu odlutowałem na moment rezystory od nr.6 bo chciałem zmierzyć co tam za prądy są )
-
- 25...49 postów
Z tym dekoderem stereo miałeś rację , dziś wyciągnąłem dekoder , przeczyściłem trochę styki , przejechałem kilka ścieżek lutownicą by w kilku miejscach wyglądały jak by były pęknięte no i po włączeniu przycisku stereo na UKF nie odcina sygnału - gra nie jestem pewien czy to faktycznie stereo ale gra .
Zrobiłem dziś jeszcze zdjęcia gniazda lampy EMM 803
Zrobiłem dziś jeszcze zdjęcia gniazda lampy EMM 803
-
- 25...49 postów
Nie daje mi to spokoju że ta lampa nie działa prawidłowo
-
- moderator
Masz schemat tego radia? Akurat podłączenie oka jest tam banalne, numery nóżek są opisane, jedyna trudnośc to może być identyfikacja przewodów w wiązce i sprawdzenie, czy po stronie chassis są dobrze przylutowane.
-
- 25...49 postów
Mam schemat ale jak już wspominałem nie bardzo umiem sobie poradzić .
Teoretycznie ściągnąłem nadmiar cyny bo miałem wrażenie że praktycznie styki się stykają , przewody są przylutowane i łączą tylko czy dobrze , nie dziwił bym się gdyby było coś w nich namieszane .
Bo nawet na głośniki szły źle podłączone przewody , tam jest takie gniazdo głośnikowe które można rozłączyć by przy wyciąganiu radia z obudowy nie trzeba było demontować głośników , no i na tym gnieździe ktoś złączył zamiast dwa ujemne to ujemny z dodatnim jednego z głośników tak że grały dwa ale jeden wyraźnie ciszej no i balans działał tylko na jedną ze stron .
Teoretycznie ściągnąłem nadmiar cyny bo miałem wrażenie że praktycznie styki się stykają , przewody są przylutowane i łączą tylko czy dobrze , nie dziwił bym się gdyby było coś w nich namieszane .
Bo nawet na głośniki szły źle podłączone przewody , tam jest takie gniazdo głośnikowe które można rozłączyć by przy wyciąganiu radia z obudowy nie trzeba było demontować głośników , no i na tym gnieździe ktoś złączył zamiast dwa ujemne to ujemny z dodatnim jednego z głośników tak że grały dwa ale jeden wyraźnie ciszej no i balans działał tylko na jedną ze stron .
-
- 25...49 postów
To fragment schematu z lampą - nie wiem czy to wystarczy .
Ale nie wiem jak mam sprawdzić , pomierzyć prądy by wiedzieć czy gniazdo jest dobrze połączone i czy któreś kable nie są pomieszane czy odwrotnie połączone .
Ale nie wiem jak mam sprawdzić , pomierzyć prądy by wiedzieć czy gniazdo jest dobrze połączone i czy któreś kable nie są pomieszane czy odwrotnie połączone .