Graetz Comedia - brak wysterowania oczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Graetz Comedia - brak wysterowania oczka
Tu się zgodzę
Ogólnie dzwięk lampowców mnie urzekł. To w sumie drugie radio w mojej kolekcji. Pierwsze to też Graetz ale Melodia 19.

-
- 1875...2499 postów
Sporo lampowców mialem w łapach ale tak jak grały Graetze to tylko Saba była konkurencyjna.Bardzo rozczarowały mnie Philipsy zwlaszcza biampli.2 lata temu robilem dla znajomego Saba Meersburg .Stan dobry ale bez glośnikow.Cena 150 zet a znajomy podrzucił z Poznania do Zgierza więc odpadło ryzyko i koszt wysyłki spory,Sprzedający dodał jeden okragły niemiecki nieco za duzy ale po niewielkich podcięciach dobrze sie wpasował.Oba boczne z TV na sklejkowych odgrodach.Ponieważ dźwięk uzyskalem dobry tak pozostał ! Koszt nabycia i poszukania ori zbyt wysoki.Kondensator zwrotnicy 10 uF.
Tomasz
Tomasz
-
- 50...74 posty
Głośniki dotarły, wymieniłem i dźwięk poezja
Została kwestia strojenia i rozwiązania problemu z oczkiem. Ale to juz chyba serwis, dopiero zaczynam przygodę z lampowcami i nie chcę na dzień dobry coś spie..ic na amen

Została kwestia strojenia i rozwiązania problemu z oczkiem. Ale to juz chyba serwis, dopiero zaczynam przygodę z lampowcami i nie chcę na dzień dobry coś spie..ic na amen

-
- 1875...2499 postów
Powodzenia.
Tomasz
Tomasz
-
- 50...74 posty
Na zdjęciu radio już z wymienionymi głośnikami, a na stole leżą te współczesne tweetery co były poprzednio.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Te głośniki też nie są oryginalne, jedynie z epoki i bardziej pasujące do otworów.
Oryginalne są tzw. elektrostaty. Mają całkowicie inną budowę, zasadę działania i są przede wszystkim zasilane wysokim napięciem z anody EL84 przez szeregowe dodatkowe uzwojenie transformatora głośnikowego.
Oryginały wyglądają tak: Co do twojego oczka. Sprawdzałeś na elektrolitach (146,147,148 na schemacie) w zasilaczu napięcia czy są prawidłowe? Przy włączonym UKF powinny być 215V, 225V i 260V.
Prostowniki selenowe, konkretnie tego typu jaki jest w twoim radiu, przeważnie są już na wykończeniu.
Objawia się to właśnie znacznie zaniżonym napięciem anodowym i dlatego twoja oryginalna używana EM80, która w innym radiu świeci w tym już nie chce, a nowa ruska świeci. Ponadto inne lampy mogą być też na granicy działania, dlatego masz za niski poziom napięcia sterowania na elektrolicie 104 w detektorze.
Zawsze trzeba najpierw doprowadzić napięcia do porządku, a potem ewentualne strojenie obwodów p.cz.
Oryginalne są tzw. elektrostaty. Mają całkowicie inną budowę, zasadę działania i są przede wszystkim zasilane wysokim napięciem z anody EL84 przez szeregowe dodatkowe uzwojenie transformatora głośnikowego.
Oryginały wyglądają tak: Co do twojego oczka. Sprawdzałeś na elektrolitach (146,147,148 na schemacie) w zasilaczu napięcia czy są prawidłowe? Przy włączonym UKF powinny być 215V, 225V i 260V.
Prostowniki selenowe, konkretnie tego typu jaki jest w twoim radiu, przeważnie są już na wykończeniu.
Objawia się to właśnie znacznie zaniżonym napięciem anodowym i dlatego twoja oryginalna używana EM80, która w innym radiu świeci w tym już nie chce, a nowa ruska świeci. Ponadto inne lampy mogą być też na granicy działania, dlatego masz za niski poziom napięcia sterowania na elektrolicie 104 w detektorze.
Zawsze trzeba najpierw doprowadzić napięcia do porządku, a potem ewentualne strojenie obwodów p.cz.
-
- 50...74 posty
A dziękuję bardzo kabelek za podpowiedź, posprawdzam 
Co do głośników to racja, te nie są od tego radia, są wysokotonowe, z epoki, idealnie pasują do otworów. Tych elektrostatów niestety jeszcze nie znalazłem jako osobnych w sprzedaży ale mam już "dawcę ". Namierzyłem radio z rozbitą budą ale za to ze sprawnym środkiem. No i z tego co mi sprzedawca powiedział - głośniki sprawne (zobaczymy
) Te co mam teraz grają owszem owszem
no i nie denerwują mnie widokiem jak te sykacze samochodowe 

Co do głośników to racja, te nie są od tego radia, są wysokotonowe, z epoki, idealnie pasują do otworów. Tych elektrostatów niestety jeszcze nie znalazłem jako osobnych w sprzedaży ale mam już "dawcę ". Namierzyłem radio z rozbitą budą ale za to ze sprawnym środkiem. No i z tego co mi sprzedawca powiedział - głośniki sprawne (zobaczymy

-
- 50...74 posty
kabelek jak dobrze znalazłem to prostownik selenowy to to na zdjęciu? Jak na nim sprawdzić poziomy napięć?
-
- 100...124 posty
Wyprowadzenia mostka z kawałkami żółtej koszulki izolacyjnej to zmienny. Niebieska to minus, czerwona - plus.
-
- 1875...2499 postów
Selenowe mostki starzeja się i często są żrodłem problemów.Mają zaniżone napięcia a czasem wybuchają wytwarzając niebezpieczny i szkodliwy H2S(siarkowodór).Śmierdzi wtedy zgnilymi jajami.Nawet jak dobry wymień na krzem 600 V 1,5 A lub więcej.Ale aby zachować old style można obudowę rozebrać i wstawić 4 odpowiednie diody zmostkowane.Ponieważ mamy teraz wyższe napięcie w sieci a krzem dodatkowo podwyższy zanim odpalisz trzeba dodac rezystor ceramiczny o mocy 5-10W o rezystancji 50-120 Omów.Podlączysz napiecia anodowe i żarżenia dopiero po sprawdzeniu czy są w normie.Mogą być nieco wyższe.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Ostatnio zmieniony pn, 15 maja 2017, 21:06 przez chrzan49, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Nawet jeśli na dzień dobry nie będą sprawne, to jest duża szansa na samodzielne ich ożywienie. Grunt żeby były.Ookami pisze: Tych elektrostatów niestety jeszcze nie znalazłem jako osobnych w sprzedaży ale mam już "dawcę ". Namierzyłem radio z rozbitą budą ale za to ze sprawnym środkiem. No i z tego co mi sprzedawca powiedział - głośniki sprawne (zobaczymy)
-
- 50...74 posty
Dzięki za udzielone rady
Poczekam na "dawcę" organów i zobaczę co dam radę sam ponaprawiać i posprawdzać. Dawca juz w drodze do mnie.

-
- 25...49 postów
Sprawdź napięcie miedzy masą i prawym wyprowadzeniem prostownika. Powinno być 260VOokami pisze:kabelek jak dobrze znalazłem to prostownik selenowy to to na zdjęciu? Jak na nim sprawdzić poziomy napięć?
-
- 50...74 posty
Zmierzyłem, jest 219 V, nie mam 260 V 

-
- 50...74 posty
Dawca części już u mnie na miejscu. Posiada sprawne głośniki elektrostatyczne, sprawny przełącznik barwy głosu oraz najważniejsze - sprawny prostownik selenowy. Napięcie jest na nim takie jak powinno być:) Obudowa - masakra, ale reszta części posłuży mi za bank "narządów" Jak skończę naprawę pochwale się efektem. Mam nadzieję że radyjko odzyska sprawność.