Witam.
Chcę zbudować sobie próbnie taki prosty reakcyjny odbiornik na AF7 według schematu Elektrit Maraton.
http://stareradia.pl/firmy/elektrit/maratonzsch.png
Czy zamiast obwodów wstępnych mogę użyć anteny ferrytowej z odzysku pochodzącą z jakiegoś przenośnego radyjka Unitra-Diora?
Można użyć istniejących uzwojeń, czy trzeba by było samodzielnie na tym pręcie ferrytowym coś nawinąć?
Interesuje mnie właściwie tylko zakres fal długich, by odbierać PR1.
Prosty odbiornik reakcyjny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: Prosty odbiornik reakcyjny
Powinno się dać, musisz tylko dowinąć uzwojenie reakcyjne. Jak nie przewidujesz pracy z zewnętrzną antena, to dodatkowe uzwojenie sprzęgające nie jest potrzebne.
-
- 625...1249 postów
Dziękuję.
Rozumiem, że uzwojenie to będzie jako dodatkowe na ferrycie. Jakiej należałoby użyć grubości drutu i ile około zwojów będzie potrzebne dla reakcyjnego uzwojenia?
Które uzwojenie na tym schemacie będzie tym reakcyjnym?
Rozumiem, że uzwojenie to będzie jako dodatkowe na ferrycie. Jakiej należałoby użyć grubości drutu i ile około zwojów będzie potrzebne dla reakcyjnego uzwojenia?
Które uzwojenie na tym schemacie będzie tym reakcyjnym?
-
- moderator
Grubość drutu dowolna, zwojów kilkanaście, i tak możesz nastawić sprzężenie za pomocą zmiany odległości cewek od siebie. Możesz nawet uprościć konstrukcję i nie dawać kondensatora zmiennego do reakcji, a reakcję nastawiać wyłącznie przesuwaniem cewki po pręcie.