Termometr i wilgotnościomierz na nixie, schematy...........

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

s_d75
375...499 postów
375...499 postów

Termometr i wilgotnościomierz na nixie, schematy...........

Post autor: s_d75 »

Witam,
urodził mi się taki w głowie pomysł, aby zbudować termometr i wilgotnościomierz na lampach nixie.
Czy takie urządzenie jest możliwe do wykonania w jednym urządzeniu.
Chodzi mi o to żeby takie urządzenie mierzyło temperaturę i wilgotność powietrza
w mieszkaniu i na zewnątrz.
Może jakieś pomysły, może schematy.............
Jakich najlepiej lamp nixie użyć?
Aby to mieściło się w jednej obudowie plus do tego zasilacz.
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Termometr i wilgotnościomierz na nixie, schematy........

Post autor: tszczesn »

Dowolnych, jakie ci się podobają i uda ci się kupić, jest to całkowicie nieistotne. Układ pomiarowy i czujniki są dokładnie takie same, rodzaj zastosowanego wyświetlacza nie ma nic dorzeczy. Oczywiście można zrobić termometr i wilgotnościomierz w jednym układzie, nie ma zakazu podpinania więcej niż jednego czujnika do procesora. Ale ten układ nie ma nic wspólnego z lampami, same wyświetlacze lampy nie czynią.
s_d75
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki za odpowiedź, ale mi chodzi o jakiś schemat.
A jeżeli chodzi o zastosowanie lapm nixie to żeby były to raczej typu,
które są w przestępnej cenie, najlepiej MADE IN CCCP.
Aby schemat zawierał też projekt płyty pcb do tego urządzenia
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

Ostatnie urządzenia z wyświetlaczami nixie były chyba konstruowane na układach TTL, późniejsze konstrukcje z mikroprocesorami czy innymi układami dużej skali integracji to już chyba wyłącznie wyświetlacze LED, ewentualnie w podobny sposób sterowane VFD. Zasadnicza różnica wbrew pozorom nie polega na napięciu pracy, ale na sposobie sterowania. Nixie to wyświetlacz "jeden z dziesięciu", a inne są sterowane kombinacją kilku sygnałów równocześnie.
Co z tego wynika w praktyce ?
Dla układów na TTL zasadniczo wystarczy scalaki 7447 zamienić na 74141, ale skomplikowanie reszty układu jest przerażające. Dla układów nowszych już tak łatwo nie jest.
Co ma sens ?
Do Arduino są produkowane gotowe moduły do mierzenia temperatury i wilgotności, a sterowanie nixie to tylko kwestia odpowiednich driverów, podejdzie wspomniany 74141, a nawet układ na pojedynczych tranzystorach wysokonapięciowych. Będzie to jednak układ nowoczesny, tylko udający zabytek.
Co nie ma sensu ?
Zbudowanie układu tak, jakby to zrobiono pięćdziesiąt lat temu. Jest to jak najbardziej możliwe, ale koszt i nakład pracy będzie ogromny.
s_d75
375...499 postów
375...499 postów

Wiadomo koszty byłą, są i będą.
Fakt faktem żeby można w przybliżeniu obliczyć koszty takiego układu,
to jest potrzebny do tego schemat.
Może macie jakieś schematy ................
Albo ktoś sam może taki schemat zaprojektować..........
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Żeby sygnał analogowy z przetworników zamienić na wskazania cyfrowe masz zasadniczo dwie możliwości : przetwornik napięcie-częstotliwość lub przetwornik z całkowaniem, pierwszy prostszy, drugi dokładniejszy. Potem jeszcze trzeba zliczyć impulsy i przetworzyć wynik na wskazania wyświetlaczy.
Na bidę dziesięć układów TTL na kanał, niektóre będą drogie, bo już rzadko spotykane ...
A mówimy o urządzeniu, które nowe kosztuje w Chinach półtora dolara z wysyłką ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Schematów termometrów na NIXIE jest w sieci sporo. Ni wiem, czy jakieś są z wilgotnościomierzem. Czujniki są do kupienia, podłączenie do procesora nie jest specjalnie trudne, korzystasz z wbudowanego w procesor przetwornika A/C (dla czujnika z wyjściem analogowym) lub protokołu komunikacji (dla czujnika z wyjściem cyfrowym np. SPI) i tak najwięcej dzieje się w oprogramowaniu - te tak czy siak musisz zmodyfikować o obsługę czujnika. Jak sam tego nie umiesz zrobić to raczej poszukaj kogoś to ci zrobi, bo to trochę za duża rzecz, aby się na niej uczyć programowania procesorów.

Sam nie polecę ci żadnego gotowego układu, nie robiłem, ani nie szukałem, jakbym miał potrzebę, to zaprojektowałbym własny :)
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Slawek_ps »

Niby nie to forum, ale uratowały Ciebie nixie, tutaj masz prawie gotowe rozwiązanie, tylko zamiast wysyłać wynik na wyświetlacze 7-mio segmentowe - wysyłasz do kodu bcd, dalej podłączasz dekoder 1z10 i na nixie (lub bezpośrednio wysyłasz to na piny procesora - jeśli procesor będzie miał tyle portów), jeśli chcesz mierzyć ujemne temperatury to musisz wziąć czujnik np DHT22. Koszt takiego rozwiązania jest śmieszny jeśli zrobisz to samodzielnie, jeśli nic nie programowałeś np. w Bascomie, to jest o tyle fajnie, że masz do wykorzystania masę sprawdzonych procedur, dodatkowo możesz uruchomić całe wirtualne urządzenie i je przetestować przed wykonaniem prototypu.
Pozdrawiam,
Sławek
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Slawek_ps pisze:tutaj masz prawie gotowe rozwiązanie,
Cóż, jest to zapewne rozwiązanie, ale nie jest optymalne.
Bascom to język prosty, ale generuje kod bardzo niskiej jakości, nadaje się wyłącznie do bardzo prostych projektów i powstaje pytanie czy warto się go uczyć. Podobnie jest z procesorem ATmega8, który jest prosty i dostępny, ale kosztuje tyle co modele o rzędy wielkości potężniejsze.
Ja jednak stawiał bym na Arduino, jest to wieloplatformowy dialekt języka C, co prawda trudniejszy do nauki, ale otwierający nieograniczone możliwości w przyszłości. Ja na przykład przenosiłem już kod z ATmegi na STM32f104, który to procesorek można kupić w Chinach, zamontowany w moduł za dwa dolary z przesyłką. Niektóre programy na ATmegę idą bez żadnych zmian, w niektórych trzeba zmienić tylko niskopoziomowe odwołania do sprzętu, a 32 bity na 72 MHz to już jest moc wystarczająca do poważnych projektów ...
Tak więc jeśli ktoś chce zaczynać przygodę z mikrokontrolerami, to polecam Arduino i chińskie klony po dwa dolary za sztukę.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

tuxcnc pisze:
Slawek_ps pisze:tutaj masz prawie gotowe rozwiązanie,
Cóż, jest to zapewne rozwiązanie, ale nie jest optymalne.
Bascom to język prosty, ale generuje kod bardzo niskiej jakości, nadaje się wyłącznie do bardzo prostych projektów i powstaje pytanie czy warto się go uczyć. Podobnie jest z procesorem ATmega8, który jest prosty i dostępny, ale kosztuje tyle co modele o rzędy wielkości potężniejsze.
To jest optymalne rozwiązanie dla kolegi s_d75, jeśli nigdy nie zetknął się z programowaniem, a tak sadzę po jego odpowiedziach, Bascom-a nauczy się w 5 min, a to że w kodzie Bascom ma masę śmieci w tym przypadku nie jest problemem, przecież Atmega i tak będzie się nudziła przy odczycie danych z czujników i ich wyświetlaniu (multipleks lub bezpośrednio) , a użycie w tym konkretnym przypadku (wyświetlanie dwóch parametrów) Arduino, to tak jakby użyć działa atomowego do zabicia muchy. Poza tym projekt jest stosunkowo prosty i można go zrealizować w postaci ładnej jednej płytki drukowanej, w przypadku Arduino będzie to połączenie kilku modułów.

Pozdrawiam,
Sławek
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Slawek_ps pisze:użycie w tym konkretnym przypadku (wyświetlanie dwóch parametrów) Arduino, to tak jakby użyć działa atomowego do zabicia muchy.
Działo atomowe wygląda tak : https://www.aliexpress.com/item/1pcs-ST ... 57650.html. Ja naprawdę nie widzę sensu ani logiki żeby do tej muchy strzelać z procy, bo nie będzie ani taniej, ani lepiej. Na zwykłym Arduino Nano za podobne pieniądze steruję silnikami krokowymi z akceleracją, w Bascomie nie zrobisz tego nawet jak staniesz na uszach.
Bascoma nie polecam nikomu i do niczego, bo to tylko strata czasu.
A tak poza tym, to ATmegi nie zaprogramujesz bez programatora i to już jest wystarczający argument żeby zacząć od arduino programowanego przez kabelek USB ...
Chyba offtopic zrobiliśmy ...
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

tuxcnc pisze:
Slawek_ps pisze: A tak poza tym, to ATmegi nie zaprogramujesz bez programatora i to już jest wystarczający argument żeby zacząć od arduino programowanego przez kabelek USB ...
Chyba offtopic zrobiliśmy ...
faktycznie offtopic, tylko w kwesti zaprogramowania - programator ISP - cztery proste kabelki podpięte pod port lpt.

Pozdrawiam,
Sławek
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Slawek_ps pisze:faktycznie offtopic, tylko w kwesti zaprogramowania - programator ISP - cztery proste kabelki podpięte pod port lpt.
Też przerabiałem, kiedy jeszcze komputery miały port LPT ...
Chyba miesiąc walczyłem, aż przyszło mi do głowy skrócić kabelki o połowę ...
Daj już spokój, bo twoje propozycje naprawdę lepsze nie są.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

tuxcnc pisze:
Slawek_ps pisze:faktycznie offtopic, tylko w kwesti zaprogramowania - programator ISP - cztery proste kabelki podpięte pod port lpt.
Też przerabiałem, kiedy jeszcze komputery miały port LPT ...
Chyba miesiąc walczyłem, aż przyszło mi do głowy skrócić kabelki o połowę ...
Daj już spokój, bo twoje propozycje naprawdę lepsze nie są.
Sorry Kol. tunx ale nie mogę się powstrzymać...
Sam rzeźbisz z "miernikiem" lamp zamiast go zrobić normalnie z zasilaczem o kilku regulowanych (i najlepiej stabilizowanych napięcach) a Sławkowi do termometru proponujesz arduino :?: :?: :?: :shock: :lol:
No bez jaj... do zrobienia urządzenia pokroju termometru wystarczy ATtiny, Atmega to już jest overkill...
Wcale nie trzeba (ja nawet powiem nie należy...) do tego używać Bascoma.
Jest znakomite, bezpłatne i proste środowisko Atmel Studio. "C" wbrew pozorom jest prostym językiem.
W kilka dni, od zera da radę taki program napisać.
Blaszaka z LPT chyba każdy w okolicy znajdzie, więc programator bedzie za darmo ;)

A temacie pytania jakie NIXIE:
Z sowieckich to może na cyfry IN-14 a do niej IN-19A ?
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Locutus pisze:Sorry Kol. tunx ale nie mogę się powstrzymać...
Sam rzeźbisz z "miernikiem" lamp zamiast go zrobić normalnie z zasilaczem o kilku regulowanych (i najlepiej stabilizowanych napięcach)
Mam zestawiony układ z kilkoma regulowanymi i stabilizowanymi napięciami ... Przy współczynniku wzmocnienia 10mA/V zmiana napięcia na pierwszej siatce o 0,1V daje zmianę prądu anodowego o 1mA, trochę niedobrze, trzeba ustawić z dokładnością do 0,01V albo zapomnij o pomiarach ... I nie myśl przypadkiem, że woltomierz z dwoma miejscami po przecinku załatwia sprawę ... To dlatego buduję układ "włożyć lampę, nacisnąć guzik i wszystko wiadomo".
Cóż, w tej sprawie chyba nie masz racji ...
Locutus pisze:No bez jaj... do zrobienia urządzenia pokroju termometru wystarczy ATtiny, Atmega to już jest overkill...
Wcale nie trzeba (ja nawet powiem nie należy...) do tego używać Bascoma.
Jest znakomite, bezpłatne i proste środowisko Atmel Studio. "C" wbrew pozorom jest prostym językiem.
W kilka dni, od zera da radę taki program napisać.
A tutaj to się w zasadzie zgadzamy, tylko że ...
Za ATiny płacę 0,7 USD, a za Arduino Nano 1,3 USD (trzeba mieć USBasp za 1,3 USD) albo 1,7 USD za Nano z interfejsem USB (do zaprogramowania wystarczy kabelek USB), a jak mi za mało albo za wolno, to się przesiadam na STM32f104 za 1,8 USD.
Wiesz, ja po prostu nie widzę sensu zaoszczędzić dolara i w to miejsce dłubać PCB ...
A Arduino to też dialekt C.
ODPOWIEDZ