Wystawiam na Allegro - 2016

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Wystawiam na Allegro - 2016

Post autor: lamposz »

Wracam z lepszą ceną :D
Chętnie sprzedam więcej - taniej dla forumowiczów ;)
http://allegro.pl/show_item.php?item=6757415601
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
saico

Post autor: saico »

Koledzy pomóżcie:) Wzmacniacz wart co najmniej 750zł a jak na razie jestem sporo pod kreską - http://allegro.pl/item6765448107.html
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

saico pisze:Koledzy pomóżcie:) Wzmacniacz wart co najmniej 750zł a jak na razie jestem sporo pod kreską - http://allegro.pl/item6765448107.html
No ładnie, tak namawiać do oszustwa .... Trzeba było zrobić kup teraz .

Przy licytacji można zyskać lub stracić.
Różowy za niewinność ! :)
saico

To nie oszustwo, tylko marketing:) Każdy ma swoje sumienie i co zrobi, to jego wybór.
ianoosh
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: ianoosh »

Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

saico pisze:Koledzy pomóżcie:) Wzmacniacz wart co najmniej 750zł a jak na razie jestem sporo pod kreską - http://allegro.pl/item6765448107.html
Myślę, że jest warty tyle ile ktoś zechce za niego zapłacić. Trudno jest ustalić jednoznacznie ile coś jest dokładnie warte.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
saico

No tak, ale policz sobie materiał i usługi nie licząc poświęconego czasu i wyjdzie pokaźna suma. Poza tym to jest nowy wzmacniacz a nie używka lub zbudowany na częściach ze szrotu. Niestety typowy Kowalski nie zdaje sobie sprawy ile co kosztuje. Same lampy i transformatory to lekko 350zł.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

saico pisze:No tak, ale policz sobie materiał i usługi nie licząc poświęconego czasu i wyjdzie pokaźna suma. Poza tym to jest nowy wzmacniacz a nie używka lub zbudowany na częściach ze szrotu. Niestety typowy Kowalski nie zdaje sobie sprawy ile co kosztuje. Same lampy i transformatory to lekko 350zł.
Wszystko się zgadza. Jednak warto sobie zdać sprawę z faktu, że zdarzyć może się tak, że coś zrobisz, wykosztujesz się, narobisz się a w całym kraju jak długi i szeroki za to nikt tyle nie będzie chciał zapłacić. :)
Nikt się tam nie będzie przejmował tym, że dałeś 100 za trafo, 200 za lampy czy 300 za obudowę. Klienta to nie interesuje. Jego interesuje urządzenie i to, aby za nie możliwie mało zapłacić.
Z tego co widzę aukcja się już zakończyła, a cena chyba nie była aż tak b. słaba?
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Już od jakiegoś czasu dziwiłem się, że kolega @saico tak tanio sprzedaje swoje wzmacniacze. To się nie kalkuluje transformatory, lampy i według mnie bardzo ładna obudowa to spory koszt, a gdzie robocizna?. Kolega rozpieścił ludzi i troszkę zepsuł rynek ;)
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

jackie01 pisze:Już od jakiegoś czasu dziwiłem się, że kolega @saico tak tanio sprzedaje swoje wzmacniacze. To się nie kalkuluje transformatory, lampy i według mnie bardzo ładna obudowa to spory koszt, a gdzie robocizna?. Kolega rozpieścił ludzi i troszkę zepsuł rynek ;)
Totalna bzdura i stawianie sprawy na głowie.
Towar jest warty tyle, ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić.
Jeśli produkcja jest droższa od ceny jaką można uzyskać, to się zamyka fabrykę, a nie lamentuje że ludzie są źli, bo nie chcą zapłacić drogo za coś, czego najwyraźniej nie potrzebują.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Konstrukcje kolegi saico zawsze są dopracowane, na frontpanelu napisy (sitem?), wizualnie spokojnie przyjemne, ceny niestety nie. Sądzę, że można obniżyć jednostkowy koszt wzmacniacza (nie typowych elementów składowych) wykonując, przynajmniej niektóre niestandardowe elementy, od razu w większej ilości do kolejnych wzmacniaczy, wtedy koszt przygotowania ,,produkcji'' rozłoży się na więcej produktów. Ja, nawijając kolejne trafo, poświęcam sporo czasu na obliczenia, wykonanie prototypu (albo w oknie rdzenia jest za mało miejsca albo za dużo, to wychodzi w praniu...), rozłożenie na karkasie wyprowadzeń przy kilku/nastu sekcjach, potem do kajecika idzie dokładny opis wykonania a dalej już z górki. Przygotowując wykonanie JEDNEJ SZTUKI wzmacniacza trzeba go zaprojektować, zgromadzić elementy (np. koszt paliwa dla kupienia, dojazd do sklepu, jednego lub dziesięciu elementów ten sam, koszt wysyłki dla zakupów na Allegro zazwyczaj taki sam kupując jeden, kilkanaście lub więcej elementów itd), jedyny wyjątek widzę dla sytuacji, gdy ktoś chce mieć jeden NIEPOWTARZALNY egzemplarz wzmacniacza, wtedy koszt praktycznie nieważny. Niektórzy koledzy projektują i sprawdzają w praktyce PCB do swoich wzmacniaczy, też powinni wykonywać je w większej ilości, chętni na zakup w rozsądnej cenie na pewno by się znaleźli.
saico

"Ceny niestety nie". No pięknie, to ja staram się by były przystępne a tu okazuje się, że są za wysokie:) Fakt faktem, gdybym "motał" transformatory samemu, coś tam by było taniej, ale nie mam na to czasu a oszczędność raptem 50-70zł. Koledzy, moje wzmacniacze naprawdę grają rewelacyjnie, więc nie patrzcie tylko ze strony materialnej:)
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

saico pisze:No tak, ale policz sobie materiał i usługi nie licząc poświęconego czasu i wyjdzie pokaźna suma. Poza tym to jest nowy wzmacniacz a nie używka lub zbudowany na częściach ze szrotu. Niestety typowy Kowalski nie zdaje sobie sprawy ile co kosztuje. Same lampy i transformatory to lekko 350zł.
Kolego ceny ustala rynek. Bardzo nie ładnie prosić kogoś o podbicie ceny.

Jeżeli jesteś DIYowcem i sprzedajesz sprzęt to zrozum, że często się traci na własnych konstrukcjach. A jeżeli robisz to dla zysku i nie jest to twój jednostkowy twór to jest to bardzo smutny obraz naszej rzeczywistości.
saico pisze:Koledzy, moje wzmacniacze naprawdę grają rewelacyjnie, więc nie patrzcie tylko ze strony materialnej:)
Jeżeli naprawdę grają znakomicie taka pomocna dłoń im nie potrzebna . Same są gwarancja sukcesu.
Różowy za niewinność ! :)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Prosta nauczka na przyszłość... zacznij od ceny wywoławczej 700 - 750 zł... Jak się sprzeda..to dobrze...jak nie ...to nie będziesz stratny..
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
saico

Żadna nauczka, liczyłem się z ryzykiem, potem miałem zrobić tak jak proponujesz.
Zablokowany