Sukces "dydaktyczny"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Sukces "dydaktyczny"
Człowieku, EL34 i 84 miałem akurat pod ręką. Niektórzy z was za kwartet Tesli el34 dawali 1000zł na allegro bo to takie audiofilskie. Tym czasem to bańka z kawałkami metalu nie lepsza i nie gorsza od innych produktów z tej epoki. W przeciwieństwie do was nie słucham napisów na lampach tylko muzyki. A że dałeś za swoje kolumny może ze 100 000 to co mnie to obchodzi? Pamiętaj jedno kolego, dla mnie audio to dodatek do życia a nie jego cel.
Jeżeli nie wiesz do czego służy wzmacniacz i nie wiesz czego od niego oczekiwać to nie mam więcej pytań. Piotr powinien skasować Ci jedno konto.
Jeżeli nie wiesz do czego służy wzmacniacz i nie wiesz czego od niego oczekiwać to nie mam więcej pytań. Piotr powinien skasować Ci jedno konto.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 125...249 postów
I tu skończyła się Twoja wiedza a zaczęła bezsensowna paplanina. Czemu uważasz , że mam drogie kolumny ? Was ? Jak już wiesz mnie nie interesują el34 . Małe i nie jest triodąslawekmod pisze:Człowieku, EL34 i 84 miałem akurat pod ręką. Niektórzy z was za kwartet Tesli el34 dawali 1000zł na allegro bo to takie audiofilskie. Tym czasem to bańka z kawałkami metalu nie lepsza i nie gorsza od innych produktów z tej epoki. W przeciwieństwie do was nie słucham napisów na lampach tylko muzyki. A że dałeś za swoje kolumny może ze 100 000 to co mnie to obchodzi? Pamiętaj jedno kolego, dla mnie audio to dodatek do życia a nie jego cel.

Ty słuchasz wykresów ja napisów a obaj słuchamy muzyki . Czy tak ?
Akurat Piotr jako jedyny moderator uwikłany w polemikę ze mną nie powinien mi blokować konta.
Różowy za niewinność ! 

-
- 250...374 postów
Akurat kolor ścian ma bardzo duży wpływ na odbiór muzyki.slawekmod pisze:Nie dziwie się że zmiana kolorów w pokoju powoduje lepszą średnicę (nie ważne czego).
Na pewno dużo większy niż zawartość srebra w kablu SPDIF ...
Gdyby audiofile to rozumieli, to by się z nimi dużo łatwiej rozmawiało ...
-
- 125...249 postów
tuxcnc zgadzam się z Tobą.tuxcnc pisze:Akurat kolor ścian ma bardzo duży wpływ na odbiór muzyki.slawekmod pisze:Nie dziwie się że zmiana kolorów w pokoju powoduje lepszą średnicę (nie ważne czego).
Na pewno dużo większy niż zawartość srebra w kablu SPDIF ...
Gdyby audiofile to rozumieli, to by się z nimi dużo łatwiej rozmawiało ...
Różowy za niewinność ! 

-
- 375...499 postów
.Paczący kot pisze:Ponawiam !
.Piotr pisze: Może nie wiesz, ale jakiś czas temu ogłosiłem propozycję następującego testu:
Osoba twierdząca, że potrafi słuchając sprzętu odróżnić kondensatory wybiera dowolne audiofilskie kondensatory. Ja wybieram inne typy, z nurtu racjonalnych, czyli obecnie Wima lub Nichicon. Ustalamy urządzenie, które będzie służyło do testów. Organizuję dwa możliwie identyczne urządzenia i wymieniam w nich kondensatory, w jednym na audiofilskie, w drugim na racjonalne. Osoba słuchająca wybiera sobie materiał muzyczny, ok. 3 minut. Spotykamy się, ustawiamy system tak, żeby łatwo można było zamienić urządzenia bez zdradzania które aktualnie gra. Słuchacz odsłuchuje swój materiał na obu urządzeniach kontrolnie, po czym kolejno powiedzmy 20 razy już w losowej, nie znanej sobie kolejności. Trafienia poniżej 60% (12/20) uznajemy za przypadkowe, trafienia powyżej 80% (16/20) uznajemy za sukces, wynik pośredni za remis.
Kładę na stół 5kzł i o to samo proszę słuchacza. W przypadku sukcesu słuchacz zgarnia wszystko, w przypadku porażki odchodzi z kwaśną miną.
Zapraszam. Proponuję też, żeby do momentu rozstrzygnięcia testu powstrzymać się od opowieści o brzmieniu kondensatorów, ok?
PiotrKrys napisał(a):
k75-10 - kondensatory hybrydowe. Dźwięk raczej dociążony na średnicy, mniej szczegółowy na górze
FT3 - kondensator teflonowy. Dźwięk otwarty, bas zwarty, góra szczegółowa - fajny kondensator za drobne
wima mkt1845 - dobra średnica, tracący szczegóły na górze
.tedikruk111 pisze:Witam..Ze swojej strony do stawki zakładu proponowanego przez kol. Piotra dokładam kolejne 5 kPLN .Podejmiesz rzuconą rękawicę czy będziesz się bał ???
Z moją skromną stówą mogę się dołączyć?
tedi.
Ze swojej strony do stawki zakładu proponowanego przez kol. Piotra dokładam kolejne 5 kPLN .Podejmiesz rzuconą rękawicę czy będziesz się bał ??? Udowodnij w praktyce swoje teorie (urojenia słuchowe ?), bądź przestań wypisywać brednie w dziale gdzie wszystko wolno , ale umiar jest wskazany.
PiotrKrys pisze:
Postawię w ciemno 2 zł,na to że obaj są głusi ,tylko co ich wpisy robią w tej zakładce ? Jeżeli nie interesują mnie znaczki pocztowe to nie rejestruje się na forach tematycznych dotyczących znaczków i się nie udzielam.
Głuchy nie jestem, ukończyłem szkołę muzyczną II stopnia.Ciekawy jestem , czy potrafisz odróżnić obój od klarnetu na żywo nie widząc instrumentów ???[/quote]
Strach obleciał ???
P.S. Jaki gatunek drewna będzie lepszy pod względem absorpcji dielektrycznej ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co ja pacze ?
-
- moderator
Nie pytałem co kochasz, tylko jak badałeś wpływ kondensatorów na swoje konstrukcje. Prosiłem też abyś pokazał którąś z nich. W innych wątkach pytałem też jak odróżniasz odsłuchowo wzmacniacz SE od PP oraz czy podejmiesz się rozpoznania dwóch różnych kondensatorów w takim samym urządzeniu na drodze odsłuchu (gdyż oferuję za to niezły hajs).szaza vel PiotrKrys pisze:Ja kocham triody bez sprzężenia
Tak więc proszę, odłóż na chwilę sprawy poboczne i spróbuj udzielić odpowiedzi na któreś z powyższych. Kolejność dowolna.
Bez przesady, od stwierdzenia, że pleciesz bajki do polemiki daleka drogaszaza vel PiotrKrys pisze:Akurat Piotr jako jedyny moderator uwikłany w polemikę ze mną nie powinien mi blokować konta.

-
- 375...499 postów
Kolego Piotrze , szaza vel PiotrKrys wie lepiej i już , nie przekonasz go by zweryfikował empirycznie swoje urojenia akustyczne, natomiast dalej będzie wypisywał bajki typu słyszy mi się bez żadnych racjonalnych podstaw swoich teoriiPiotr pisze:... jak badałeś wpływ kondensatorów na swoje konstrukcje. Prosiłem też abyś pokazał którąś z nich. W innych wątkach pytałem też jak odróżniasz odsłuchowo wzmacniacz SE od PP oraz czy podejmiesz się rozpoznania dwóch różnych kondensatorów w takim samym urządzeniu na drodze odsłuchu (gdyż oferuję za to niezły hajs).
Tak więc proszę, odłóż na chwilę sprawy poboczne i spróbuj udzielić odpowiedzi na któreś z powyższych...
Nie sądzę też, by odważył się na proponowany zakład . Sądzę natomiast ,że wkrótce pojawi się w kolejnym wcieleniu.
Proponuję nick Florian II .
Szkoda naszego czasu , choć internety są cierpliwe jak papier , pewnie jeszcze pojawi się niejedna ciekawa teoria o sygnale osiągającym 73 % prędkości światła , puryfikatorach itp .
Co ja pacze ?
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Szanowni dyskutanci, kolega PiotrKrys jest czlowiekiem mocno i gleboko wierzacym w fizyke alternatywna, gdzie wartosci urojone sa wazniejsze od stalych. Prosze pamietac, ze wiara i religia sa w Polsce chronione Konstytucja, nie mozna wiec zmuszac nikogo do zmiany wierzen. Druga sprawa to taka, ze zbyt szybka zmiana pogladow, moze spowodowac uraz na psychice delikwenta. Wiec.....
Jesli chodzi o "nauszne" stwierdzenie czy to SE czy PP, jest bardzo proste. Osluchuje sie wzmacniacz za pomoca stetoskopu. Jesli slychac z jednej strony, to jest SE, jesli z obydwu, to jest PP. Proste, prawda ?
Pozdrowienia
Szanowni dyskutanci, kolega PiotrKrys jest czlowiekiem mocno i gleboko wierzacym w fizyke alternatywna, gdzie wartosci urojone sa wazniejsze od stalych. Prosze pamietac, ze wiara i religia sa w Polsce chronione Konstytucja, nie mozna wiec zmuszac nikogo do zmiany wierzen. Druga sprawa to taka, ze zbyt szybka zmiana pogladow, moze spowodowac uraz na psychice delikwenta. Wiec.....
Jesli chodzi o "nauszne" stwierdzenie czy to SE czy PP, jest bardzo proste. Osluchuje sie wzmacniacz za pomoca stetoskopu. Jesli slychac z jednej strony, to jest SE, jesli z obydwu, to jest PP. Proste, prawda ?
Pozdrowienia
-
- 125...249 postów
Jaka tam fizyka alternatywna. Oznajmiłem tylko, że niektóre kondensatory zmieniają dźwięk, jak zastosujemy je w układzie.Vic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
Dotyczy to również interkonektów, opampów, głośnikówych kabli, rezystorów w niektórych miejscach.
a. posiadanie prawa jazdy nie czyni Cię kierowcą rajdowymPaczący kot pisze:
Głuchy nie jestem, ukończyłem szkołę muzyczną II stopnia.Ciekawy jestem , czy potrafisz odróżnić obój od klarnetu na żywo nie widząc instrumentów ???
Strach obleciał ???
b. klarnet ? A Ty odróżniasz flet podłużny od poprzecznego ?
Piotr pisze:Nie pytałem co kochasz, tylko jak badałeś wpływ kondensatorów na swoje konstrukcje. Prosiłem też abyś pokazał którąś z nich. W innych wątkach pytałem też jak odróżniasz odsłuchowo wzmacniacz SE od PP oraz czy podejmiesz się rozpoznania dwóch różnych kondensatorów w takim samym urządzeniu na drodze odsłuchu (gdyż oferuję za to niezły hajs).
Tak więc proszę, odłóż na chwilę sprawy poboczne i spróbuj udzielić odpowiedzi na któreś z powyższych. Kolejność dowolna.
Bez przesady, od stwierdzenia, że pleciesz bajki do polemiki daleka drogaszaza vel PiotrKrys pisze:Akurat Piotr jako jedyny moderator uwikłany w polemikę ze mną nie powinien mi blokować konta.
Znasz te testy ? :
http://highfidelity.pl/@main-2373&lang
http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang
Proszę powiedz mi, czy Pan Pacuła myli się co do testu kondensatorów ?
zechciej sobie podjechać kilka kilometrów do Pana Pacuły i on Ci wszystko wytłumaczy. Nie rób z siebie męczennika

Ty masz negatywne podejście do audiofili, z jakiego powodu mam Cię wpuszczać do swojego mieszkania ?
Sam się doucz bo reprezentujesz branżę audio.
Czas zakończyć temat, kiedyś wrócimy do niego. Kiedy ? Jak wybudujesz swoje pierwsze SE i nabierzesz doświadczenia. Zobaczymy kto plótł bajki.

Pozdrawiam
Różowy za niewinność ! 

-
- 1875...2499 postów
http://www.mundorf.com/english%201.1/Br ... n/MCap.pdfPiotrKrys pisze: http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang
Kompromitacja KRAKOWSKIEGO TOWARZYSTWA SONICZNEGO juz na wstepie. Mam wytlumaczyc czy sam zajarzysz? Jesli z taka sama starannoscia sluchaja muzyki z jaka pisza to tak,
No chyba, ze oni rzeczywiscie sluchaja kubkow...Pan Pacuła myli się co do testu kondensatorów
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 125...249 postów
Po tym wpisie już wszystko wiemTooL46_2 pisze:http://www.mundorf.com/english%201.1/Br ... n/MCap.pdfPiotrKrys pisze: http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang
Kompromitacja KRAKOWSKIEGO TOWARZYSTWA SONICZNEGO juz na wstepie. Mam wytlumaczyc czy sam zajarzysz? Jesli z taka sama starannoscia sluchaja muzyki z jaka pisza to tak,No chyba, ze oni rzeczywiscie sluchaja kubkow...Pan Pacuła myli się co do testu kondensatorów

Różowy za niewinność ! 

Kolejny już raz proszę admina o upomnienie niejakiego szaza vel PiotrKrys różowym kolorem aby nie zaśmiecał forum swoim spamem i niemerytorycznymi wpisami.
-
- 3125...6249 postów
A ja po raz kolejny proszę Cię abyś moderowanie zostawił Moderatorom i zajął się dyskusją meryroryczną 

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 125...249 postów
Szanowny różowy człowieku , ok postaram się wyciszyć.Brencik_ pisze:Kolejny już raz proszę admina o upomnienie niejakiego szaza vel PiotrKrys różowym kolorem aby nie zaśmiecał forum swoim spamem i niemerytorycznymi wpisami.
Pozdrawiam
Różowy za niewinność ! 

No własnie o tym napisałem...gsmok pisze:A ja po raz kolejny proszę Cię abyś moderowanie zostawił Moderatorom i zajął się dyskusją meryroryczną
żeby moderator moderował a nie udawał greka.