Odkupiłem od kolegi takowe radio. Stan sklepowy, nieoryginalny jest tylko przewód zasilający i wtyczka. Numer chassis 11879, numer na tabliczce 12538. Jest to wersja ze skalą niemiecką, wyprodukowane w okresie okupacji. Nie mam w sumie co przy nim robić mogę tylko podziwiać i słuchać. Ph 6-40A to dość rzadko spotykane radio. Do czasu wybuchu II W.Ś. wyprodukowano ich kilkaset sztuk. Za okupacji z zapasów magazynowych ze zniemczoną skalą wyprodukowano też tylko kilkaset sztuk.
Intrygują mnie dwie rzeczy. W przedwojennej wersji jest lampa ECH3. Kolega Tomasz podaje na schemacie lampę ECH4 ( lampa ze stycznia 1940 roku) Teoretycznie mogła trafić do okupacyjnych egzemplarzy. U mnie ta lampa jest owinęta folią i nie za bardzo mi się chce to rozwijać . Może ktoś ma takie radio. ECH3 nie może być zamieniona na ECH4 bez ingerencji w podstawkę.
I druga sprawa. U góry lewej tylnej pionowej listwy jest takie cosik, jak pokazałem na zdjęciu. Po wciśnięciu tego pręta ( chyba grafitowego) odgina on tę mosiężną blaszkę.Nie jest to z niczym połączone, ale na zdjęciach ph 6-80 widziałem przewód idący od tej blaszki w dół do chassis. Co to może być??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam, w moim egzemplarzu wojennym jest zastosowana lampa ECH3, do czego ten kołek nie wiem w moim została sama blaszka, w związku z tym mam prośbę o zwymiarowanie tego kołeczka i w moim nie było trafa więc improwizowałem z innego modelu bodajże czeskiego ale w nim nie ma połączeń przełącznika znajdującego się obok trafa i w związku z tym mam prośbę o rozrysowanie połączeń, pozdrawiam Hieronim.
Jeden z Kolegów podpowiedział mi do czego służy ten pręcik To jest klucz do ustawiania stacji na automacie....
Tak na szybko zrobiłem dwa zdjęcia Część jest plastikowa, a reszta mosiężna..No i zagadki rozwiązane.
Witam, to kolega ma farta, dobrze że chociaż połowa się została ja kręciłem cienkim wkrętakiem, będę musiał coś takiego sobie wytoczyć resztę będę improwizował, pozdrawiam Hieronim.
Lampa ECH3 nadaje się w 90% tylko do mieszania / przemiany lub mixera audio z uwagi na połączenie wewnętrzne siatek triody i heksody,lampa ECH4 może pracować tak, jak w np."Mazurze" itp. jako wzmacniacz regulowany p.cz. i przedwzmacniacz m.cz., bo siatki triody i heksody są nie połączone w bańce.Dlatego inne położenia elektrod na cokole.Uwaga przy okazji na podobną lampę UCH5,generalnie elektryczny ekwiwalent UCH21.Ma wrednie położoną katodę na lewej dolnej nóżce cokołu i na miernikach emisji bez kodowania kartą daje zwarcie.