Odświeżenie Radionette Duett
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Odświeżenie Radionette Duett
Udało mi się nabyć za stówkę norweskie radio Radionette Duett. Obsada lamp jak w polskim radio Relax II, na skali dwie stacje "Warszawa" na falach średnich.
Zakres UKF do 108 Mhz.
Zerwana linka od napędu głowicy UKF. Ale zanim spróbuję je uruchomić chciałbym jakoś usunąć te brzydkie plamy z wierzchu radia. Podobno pomaga kwas szczawiowy...Chciałbym się zapytać jak powinno się takie plamy usuwać? A może dokleić nowy fornir? Obudowa radia jest nielakierowana.
Pozdrawiam,
Piotr.
Zakres UKF do 108 Mhz.
Zerwana linka od napędu głowicy UKF. Ale zanim spróbuję je uruchomić chciałbym jakoś usunąć te brzydkie plamy z wierzchu radia. Podobno pomaga kwas szczawiowy...Chciałbym się zapytać jak powinno się takie plamy usuwać? A może dokleić nowy fornir? Obudowa radia jest nielakierowana.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Re: Odświeżenie Radionette Duett
Najpierw szlifuj papierem do drewna wzdluz słojow.Na apewno byl jakis lakierek albo inne mazidlo.Nie wypuszczali surowego drewna.Potem bejca odpowiednia a jak bedzie dobrze yo bym zawoskowal.Radionette to zasluzona norweska firma pod koneic działalności przejeta przez Tanddberga ale dlugo nie trwalo i padły obie niestety.
Tomasz
Tomasz
Może trochę nie na temat, ale mam starszą wersję "Duetta" z UKF do 101 MHz. Wygłada podobnie, tylko inaczej osadzone pokrętła barwy dźwieku. Piękne brzmienie na jednym głośniku. To radio kładzie Relaksa na łopatki. Używam również Duetta jako wzmacniacza do CD.
Po przeszlifowaniu można użyć kwasu szczawiowego.Trzeba kryształki wodą destylowaną rozcieńczyć. Wybiela drewno i doskonale likwiduje zasinienia. Sok z cytryny zażółca.
Tom
Tom
-
- 250...374 postów
Użyj zmywacza starych powłok w żelu, potem wata stalowa i drobnoziarnisty papier do czystego forniru
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Dlaczego?To radio kładzie Relaksa na łopatki.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Przede wszystkim brzmienie. Świetny głośnik i całkowicie drewniana obudowa. Relaks ma dwie blachy w po bokach. Jedną dobrze byłoby wykleić od środka filcem. Po drugie Duett ma normalną regulacje barwy dźwięku (odrębnie wysokie i niskie), Relaks tylko równowagę. Z tych samych 4 lamp w Ducie uzyskano dużo więcej (Duet ma dodatkowo opis "Hi-Fi").salicjonał pisze:Dlaczego?To radio kładzie Relaksa na łopatki.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witajcie, udało się papierem ściernym prawie całkowicie te plamy zlikwidować. Zacząłem papierem o granulacji "100", później "180", "330" a skończyłem na "500". Nasmarowałem fornir specyfikiem do mebli lakierowanych i nielakierowanych. Lakieru nie było albo zszedł był od starości.
Co do wyglądu to moim zdaniem Relax II bardziej ciepły, taki słowiański piesek, Duett widać że z północy...
.
Na jednym ze schematów, jaki odnalazłem: https://nohm.eu/schematics/Radionette/D ... i%20Fi.png jest tranzystor dodatkowy OC75, po co?
Dźwięku jeszcze nie porównywałem - tylko polskie radyjko jest wyszykowane i z głowicą lampową do 108 Mhz.
Więc spróbuję niebawem porównać je jak odbierają na zakresie UKF, na tej samej antenie.
Pozdrawiam,
Piotr.
Co do wyglądu to moim zdaniem Relax II bardziej ciepły, taki słowiański piesek, Duett widać że z północy...

Na jednym ze schematów, jaki odnalazłem: https://nohm.eu/schematics/Radionette/D ... i%20Fi.png jest tranzystor dodatkowy OC75, po co?
Dźwięku jeszcze nie porównywałem - tylko polskie radyjko jest wyszykowane i z głowicą lampową do 108 Mhz.
Więc spróbuję niebawem porównać je jak odbierają na zakresie UKF, na tej samej antenie.
Pozdrawiam,
Piotr.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Chciałem się uprzejmie zapytać czy ma ktoś z Was może rysunek przedstawiający sposób założenia linki do sterowania skali UKF? Przy mojej próbie głowica zamyka się i otwiera cała ale skala wskazówka skali przesuwa się tylko do połowy jej długości...Może założyłem nie tak?
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Cudów w technice nie ma .Jak kondensator ma pełen obrót to i linka musi.Zdejmij iglę i zaznacz cienkim mazakiem położenia skrajne linki to będziesz wiedziła co jest nie tak.
Tomasz.
PS Bardzo ladnie wyszly oba,
Tomasz.
PS Bardzo ladnie wyszly oba,
Ostatnio zmieniony ndz, 2 kwietnia 2017, 09:40 przez chrzan49, łącznie zmieniany 1 raz.
W tych radioodbiornikach mechanizm zakładania linki skali jest prosty, ale trzeba się zastanowić. Musisz zobaczyć, czy linka jest prawidłowo zaczepiona o wszystkie kółeczka, czy przypadkiem nie ma gdzieś zbyt dużo zwojów. Najprościej wziąć sobie dowolny odbiornik o podobnej konstrukcji, przesunąć linkę UKF maksymalnie w jedną stronę i zobaczyć w jakim położeniu jest koło głowicy oraz jaka jest liczba zwojów na nim i na pokrętle UKF.
-
- 1250...1874 posty
Swoją drogą, może by tak zapuścić nowy, oddzielny temat pod tytułem np.: "Napędy skal". Mam kilka innych narysowanych kiedyś (muszę je odszukać) i skopiowanych a i koledzy z Forum pewnie coś dorzucą.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Radio gra naprawdę ładnie, wszystko już ok.
Ma dodatkowe pasmo oznaczone "F" na fale o długości od 60 do 180 metrów, czyli od 1,6 do 5 Mhz...
Pozdrawiam,
Piotr.
Ma dodatkowe pasmo oznaczone "F" na fale o długości od 60 do 180 metrów, czyli od 1,6 do 5 Mhz...

Pozdrawiam,
Piotr.
To były spec pasma jak i 120 m na tropiki i kutry rybackie.Dzis zero odbioru.
Tomasz
Tomasz
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jak to zero odbioru, cos jednak pika na tym zakresie
Pozdrawiam!