Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych

Post autor: staku »

Cześć Jado :D . Cieszę się, że się podoba, chociaż Twoim zabawkom nie jest w stanie dorównać ani pod względem przemyślanego projektu ani jakości wykonania. Przednia i tylna płyta to mleczna pleksa pomalowana tak, aby udawać stare tworzywo. Napisy były grawerowane laserem. Daje to możliwość podświetlenia od spodu, ale to już by chyba była przesada. Opisy będę robił raz jeszcze i sam nie wiem ile informacji umieścić aby nie nakrasić. Jedno mogę powiedzieć - taki projekt skrzynki to najgłupsze co mogłem wymyślić. Pierwotnie tam miał być głośnik a nie zasilacz i montaż podzespołów wewnątrz był z lekka kłopotliwy.

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych

Post autor: Jado »

Cześć :-)
Dzięki za uznanie - ja podziwiam zawsze Twoje konstrukcje i technologie :-)

A widzisz - dobrze podejrzewałem, że płyta przednia i tylna niekoniecznie musi być z bakelitu, który owszem, kiedyś występował w takiej kolorowej formie, ale dzisiaj zdobyć takie nakrapiane płyty było by niełatwo (chyba z rozbiórki).
I tak moje uznanie za artystyczną rekonstrukcję :D

Ja swój ostatni zasilacz też umieściłem w zaadaptowanej obudowie, przez co musiałem zmagać się pewnymi ograniczeniami (mało miejsca), ale skoro obudowa już była....;-)

Z napisów musi być to co niezbędne i tak, żeby było wiadomo o co chodzi. Sposób rozmieszczenia (poziomo, a może pionowo lub pod kątem), rozmiar i krój fontów też mają znaczenie - no i kontrastowość względem tła. Dla stylizowanych na stare urządzeń teoretycznie można dawać fonty a'la lata dwudzieste - ale niestety ich krój jest tak słabo widoczny (cienkie i ozdobne), że tylko nieliczne nadają się jako tako na napisy.

Ja powoli przymierzam się do budowy jeszcze jednego zasilacza - o jeszcze innej konstrukcji i zastosowaniu. Na razie będę nawijał transformator, a rozglądam się za miernikami tablicowymi (potrzebuję 6 szt.).
Obudowa oczywiście w stylu podobnym do poprzednich ;-)

Ps. Widzę, że nie otrzymuję powiadomień o odpowiedzi na moje posty od programu forum - na szczęście wszedłem sam na forum i sprawdziłem jakie są nowe posty ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"