JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu
Witam
Jak wygląda sprawa zasilania LDR ?
Masz NSL-32SR3 (odpowiednik VTL5C1) i musisz skorygować wartości rezystorów przy ledach.
Zmierz napięcia na LDR ach
Jak wygląda sprawa zasilania LDR ?
Masz NSL-32SR3 (odpowiednik VTL5C1) i musisz skorygować wartości rezystorów przy ledach.
Zmierz napięcia na LDR ach
-
- 250...374 postów
Cześć, znalazłem babol
luźny kabelek między gniazdem send i return. Juz piecyk gra.
LDR'y jak ostatnio patrzyłem ~1,75V
luźny kabelek między gniazdem send i return. Juz piecyk gra.
LDR'y jak ostatnio patrzyłem ~1,75V
-
- 250...374 postów
Gotowy produkt.
Wrzucę za chwilę na yt filmik z komórki (wiadomo, syf) ale może wcześniej powiem coś o tym jak to gra.
Generalnie brzmienie inne niż mój poprzedni wynalazek (mesa), powiedział bym że gra to lepiej. Przydźwięków niepokojących nie stwierdzono.
Wzmacniacz ma przepotężny grzmot i dobrze brzmi nawet na stosunkowo niewielkich głośnościach.
Fotka z Mesiakiem, żeby pokazać wzrost jakości wyprodukowanego sprzętu
Generalnie budowa zakończona, zostało wymyślić opisówkę i zrobić drewno ale tym będziemy się martwić później
Dziękuję wszystkim którzy pomogli w temacie
Próbka nr1
https://www.dropbox.com/s/k03haffb0xwze ... 6.mp4?dl=0
próbka nr 2
https://www.dropbox.com/s/04vblgxv2os84 ... 0.mp4?dl=0
próbka nr 3 - w 2/3 kolega włacza crunch i jest dużo za głośno dla mikrofonu z telefonu więc brzmi to słabo
https://www.dropbox.com/s/dulbgqmc1c8ag ... 8.mp4?dl=0
Wrzucę za chwilę na yt filmik z komórki (wiadomo, syf) ale może wcześniej powiem coś o tym jak to gra.
Generalnie brzmienie inne niż mój poprzedni wynalazek (mesa), powiedział bym że gra to lepiej. Przydźwięków niepokojących nie stwierdzono.
Wzmacniacz ma przepotężny grzmot i dobrze brzmi nawet na stosunkowo niewielkich głośnościach.
Fotka z Mesiakiem, żeby pokazać wzrost jakości wyprodukowanego sprzętu

Generalnie budowa zakończona, zostało wymyślić opisówkę i zrobić drewno ale tym będziemy się martwić później

Dziękuję wszystkim którzy pomogli w temacie

Próbka nr1
https://www.dropbox.com/s/k03haffb0xwze ... 6.mp4?dl=0
próbka nr 2
https://www.dropbox.com/s/04vblgxv2os84 ... 0.mp4?dl=0
próbka nr 3 - w 2/3 kolega włacza crunch i jest dużo za głośno dla mikrofonu z telefonu więc brzmi to słabo
https://www.dropbox.com/s/dulbgqmc1c8ag ... 8.mp4?dl=0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Wrzucam nieco lepsze nagrania z Mesy, Soldano i zmodowanego JetCity kolegi
https://www.dropbox.com/sh/zjws3wyt97ww ... Reamp?dl=0
https://www.dropbox.com/sh/zjws3wyt97ww ... Reamp?dl=0
-
- 125...249 postów
Jak nie kupiłeś do tej pory (?) to są w Amptone , alpha po 17zł.
-
- 250...374 postów
Robię teraz tego drugiego malucha - panowie co to jest, że nawet jak zewrę do masy siatkę lampy mocy (6p14p) to mam w głośniku brum 150-200Hz? Nie ważne co robię, jak głośno ustawię, z gitarą czy bez, zawsze jest mniej więcej takie samo jednostajne buczenie. Próbowałem symetryzować żarzenie w całym piecu ale nie słyszę w zasadzie róznicy czy dam 100Ohm między uzwojenia a środek do masy, czy nie dam środka do masy, czy w ogóle bez, czy rezystory 68R ...
Czy może skopałem sprawę umieszczając lampę końcową 5 cm od transformatora sieciowego?
Za głośnikowy robi TG2.5-1-666
Podkładałem już 3 rózne lampy w końcówkę - bez znaczenia.
W katodzie 150R ceramiczny 5W zbocznikowany elektrolitem 100uF (wzięte z atomic'a), 2.2kR w siatce 2.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1132675.html generalnie zrobione jak tutaj...
Chyba znalazłem, ślepym strzałem podlutowałem 47uF do siatki drugiej i teraz słyszę już lekki brum od żarzenia a nie irytujące buczenie na cały głos.
Tak, to to.
polutowane dokładniej i teraz jest cisza.
Problem nr 2:
jak dam za dużo gainu albo za dużo mastera to wzmacniacz mi się wzbudza i zaczyna gwizdać
Masę mam zrobioną tak że pod płytką biegnie sobie srebrzanka od zasilacza jako taka szyna do której dopinam cały akompaniament niejako po drodze (czyli w sumie szyna masy). Częśc połączeń typu od gniazda do płytki, zza wstępnego kondensatora do 1 siatki mam wykonane przewodem ekranowanym.. Na samym końcu tej szyny podłączona szyna masy potencjometrów razem z gniazdem wejściowym.
Ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć? Żadnych wynalazków typu USZ albo kondensator na uzwojeniach TG nie mam,
jest to zrobione tak że ze schematów technika leci na pętlę na tranzystorach Technika i prosto z tej pętli przez rezystor 10k na 6p14p. Jakiś magiczny k
Czy może skopałem sprawę umieszczając lampę końcową 5 cm od transformatora sieciowego?
Za głośnikowy robi TG2.5-1-666
Podkładałem już 3 rózne lampy w końcówkę - bez znaczenia.
W katodzie 150R ceramiczny 5W zbocznikowany elektrolitem 100uF (wzięte z atomic'a), 2.2kR w siatce 2.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1132675.html generalnie zrobione jak tutaj...
Chyba znalazłem, ślepym strzałem podlutowałem 47uF do siatki drugiej i teraz słyszę już lekki brum od żarzenia a nie irytujące buczenie na cały głos.
Tak, to to.
polutowane dokładniej i teraz jest cisza.
Problem nr 2:
jak dam za dużo gainu albo za dużo mastera to wzmacniacz mi się wzbudza i zaczyna gwizdać

Masę mam zrobioną tak że pod płytką biegnie sobie srebrzanka od zasilacza jako taka szyna do której dopinam cały akompaniament niejako po drodze (czyli w sumie szyna masy). Częśc połączeń typu od gniazda do płytki, zza wstępnego kondensatora do 1 siatki mam wykonane przewodem ekranowanym.. Na samym końcu tej szyny podłączona szyna masy potencjometrów razem z gniazdem wejściowym.
Ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć? Żadnych wynalazków typu USZ albo kondensator na uzwojeniach TG nie mam,
jest to zrobione tak że ze schematów technika leci na pętlę na tranzystorach Technika i prosto z tej pętli przez rezystor 10k na 6p14p. Jakiś magiczny k
-
- 250...374 postów
Zrobiłem taki test, wlutowałem 120pF między siatkę a anodę w 3 stopniu - gwizdać przestało ale górę ukradło całą. Na tę chwilę to najmniejszy kondensatorek jakim dysponowałem.
To tak tylko celem przybliżenia się do rozwiązania. Czy jakieś 10pF waszym zdaniem załatwi sprawę tych wzbudzeń?
To tak tylko celem przybliżenia się do rozwiązania. Czy jakieś 10pF waszym zdaniem załatwi sprawę tych wzbudzeń?
-
- 250...374 postów
Jeśli masz dwie czy trzy sztuki, to połącz szeregowo.Macck pisze:Na tę chwilę to najmniejszy kondensatorek jakim dysponowałem.
-
- 250...374 postów
Właśnie tak zrobiłem (120+120+150) to wyszło tam na oko te 40pF, ale wzmacniacz praktycznie nie odpowiada na kręcenie treblem w tym układzie. Znaczy się - coś tam słychać ale muł się zrobił niesamowity. Tylko że na razie to mam podpięte go głośników najgorszego sortu więc trudno mówić o tym że przester w ogóle brzmi... bo nie brzmi. Clean za to fajnie. No i przestał się wzbudzać ale góra jest powiedział bym za bardzo ucięta... może cos 2 .. 10pF rozwiąże problem...
Macie jakieś inne pomysły jak do tego podejść oprócz zakładania lokalnego USZ na 3 stopień? Nie powiem, jest to skutecznie pod względem tych przykrych gwizdów ale tonalnie kupa.
Macie jakieś inne pomysły jak do tego podejść oprócz zakładania lokalnego USZ na 3 stopień? Nie powiem, jest to skutecznie pod względem tych przykrych gwizdów ale tonalnie kupa.
-
- 375...499 postów
A pokaż zdjęcie bebechów. Takie sprzęganie to jest zawsze problem okablowania, a właściwie to miejsc którymi biegną kabelki. Poruszaj kablami w środku jak masz sprzęgnięcie to znajdziesz winowajce. Stawiam na kable do trafa głośnikowego bo widać że pewnie lecą gdzieś koło pierwszej lampy.
Tak
brumu siatki 2 też się już kiedyś naszukałem i teraz zawsze daje tam oddzielny kondensator, zazwyczaj jakieś 10uF.
Tak

-
- 625...1249 postów
Możesz jeszcze wrzcić lizaczka pomiędzy końcówki pierwotnego przy samych wyprowadzeniach.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 9375...12499 postów
Dużo pytań i brak zdjęcia flaków... masz ekranowany przewód pomiędzy trafem wyjściowym a anodą?
-
- 250...374 postów
Generalnie to składałem to trochę na szybko i na kolanie bo po zrobieniu SLO zostało mi dosłownie niecałe dwa dni na to wszystko i robiłem z resztek i tego co zostało sztukując jakieś kable...
Także zdaje sobie sprawę że zaraz będzie lament o kabelki i oczywiście macie racje.
Teraz wróciłem na chwilę na święta do domu i chciałem to ustrojstwo uruchomić ale w zasadzie to też w pośpiechu...
Nie mam ekranowanego przewodu do trafa, praktycznie cały ekranowany przewód mi wyszedł na SLO (ale przynajmniej SLO się zachowuje w pełni poprawnie w każdych ustawieniach)
Pojawił się dziś natomiast inny problem - przywiozłem sensowną kolumnę 2x12 na V30, i przerobiłem z 16 na 4 Ohm, użyłem wyjścia 4Ohm przy TG i zaowocowało to spaleniem się Rezystora między siatką drugą a zasilaniem (2,2k). W głośnikach natomiast słychać buczenie. Gdy używam głośniczków HiFi pod wyjście 8Ohm to wszystko jest "okej" tylko nie brzmi.
Użyte wyprowadzenia w TG to zgodnie z fonarem 5 wspólne 3 - 8 Ohm 6 - 4 Ohm.
Także zdaje sobie sprawę że zaraz będzie lament o kabelki i oczywiście macie racje.
Teraz wróciłem na chwilę na święta do domu i chciałem to ustrojstwo uruchomić ale w zasadzie to też w pośpiechu...
Nie mam ekranowanego przewodu do trafa, praktycznie cały ekranowany przewód mi wyszedł na SLO (ale przynajmniej SLO się zachowuje w pełni poprawnie w każdych ustawieniach)
Pojawił się dziś natomiast inny problem - przywiozłem sensowną kolumnę 2x12 na V30, i przerobiłem z 16 na 4 Ohm, użyłem wyjścia 4Ohm przy TG i zaowocowało to spaleniem się Rezystora między siatką drugą a zasilaniem (2,2k). W głośnikach natomiast słychać buczenie. Gdy używam głośniczków HiFi pod wyjście 8Ohm to wszystko jest "okej" tylko nie brzmi.
Użyte wyprowadzenia w TG to zgodnie z fonarem 5 wspólne 3 - 8 Ohm 6 - 4 Ohm.
-
- 375...499 postów
A jakie masz napięcie na anodzie a jakie na siatce 2 6p14p?
-
- 250...374 postów
265V względem masy zasilacza - na obu "wyszło" tyle samo.
Także ups, dzięki za zwrócenie uwagi..
W takim razie trzeba będzie dołożyć jakieś R w zasilaczu i zwiększyć Rg2 pewnie dwukrotnie bo teraz to mi lampa pracuje gdzieś na granicznych parametrach .. jak się człowiek śpieszy to się diaboł cieszy..
Także ups, dzięki za zwrócenie uwagi..
W takim razie trzeba będzie dołożyć jakieś R w zasilaczu i zwiększyć Rg2 pewnie dwukrotnie bo teraz to mi lampa pracuje gdzieś na granicznych parametrach .. jak się człowiek śpieszy to się diaboł cieszy..