Wzmacniacz EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Witam
Mirek_mi się pyta o wzmacniacz na el84 a tu wątek mutuje do opowieści audiofilskiej nad wyższością jednej konstrukcji nad inną.Panowie nie ten temat.Wracając do wzmacniacza,Mirku na początek spróbój moim skromnym zdaniem nie fachowca, SE na rzeczonej EL84 z trafem z tv TG5/53 ze strony republiki.Finansowo się nie wykrwawisz a i efekt będzie.Napewno się nie rozczarujesz brzmieniem.Na początek układzik jak ta lala.
Pozdrawiam
Mirek_mi się pyta o wzmacniacz na el84 a tu wątek mutuje do opowieści audiofilskiej nad wyższością jednej konstrukcji nad inną.Panowie nie ten temat.Wracając do wzmacniacza,Mirku na początek spróbój moim skromnym zdaniem nie fachowca, SE na rzeczonej EL84 z trafem z tv TG5/53 ze strony republiki.Finansowo się nie wykrwawisz a i efekt będzie.Napewno się nie rozczarujesz brzmieniem.Na początek układzik jak ta lala.
Pozdrawiam
-
- 15...19 postów
Powiedzcie mi czym te ujkłady PP zasłużyły sobie na taką złą sławę? Myślałem, że jak sobie kupię wyspecyfikowane elementy łącznie z płytkami drukowanymi, zrobię obudowę (dla mnie najmniejszy problem) to z polutowaniem (samodzielnie) i uruchomieniem (z pomoca bardziej doświadczonego kolegi) nie powinno byc problemu. W układach, które koledzy proponowali, może ideowo prostszych, trzeba prowadzić albo montaż przestrzenny, albo samemu wykonywać (rysować, trawić) płytkę, albo coś dobierać - co może prowadzić do większej ilości błędów. Żebyście nie zrozumieli, że jak ten Łysek z klapkami i do przodu. Tylko się zastanawiam gdzie tkwi hak.
Mirek
Układy PP nie mają złej sławy, wręcz przeciwnie - stanowią one większość rynku wzmacniaczy lampowych ze względu na to że można w nich osiągnąć sensowną moc. Mają większe zniekształcenia od ukł.SE, ale to nie gra tu wielkiej roli. Po prostu układ PP jest trudniej złożyć - więcej lamp (np. układ odwracacza fazy), lampy końcowe wypada dobrać w pary, no i nowe trafa są dosyć drogie.
Ok, więc ja zajrzałem do karty katalogowej. Wybrałem EL34: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL34.pdf .szalony pisze:Miałem na myśli wzmacniacz pracujący w klasie AB1 lub AB2. Wg literatury zniekształcenia w takim układzie są większe, niż w układzie pracującym w klasie A.
Klasa A (SE)
Pout=11W
THD=10%
Klasa B (PP)
Pout=100W
THD=5%
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Kity też bywają różne: http://audionotekits.espyderweb.net/Mirek_mi pisze:(...) Myślałem, że jak sobie kupię wyspecyfikowane elementy łącznie z płytkami drukowanymi, zrobię obudowę (dla mnie najmniejszy problem) to z polutowaniem (samodzielnie) i uruchomieniem (z pomoca bardziej doświadczonego kolegi) nie powinno byc problemu. W układach, które koledzy proponowali, może ideowo prostszych, trzeba prowadzić albo montaż przestrzenny, albo samemu wykonywać (rysować, trawić) płytkę, albo coś dobierać - co może prowadzić do większej ilości błędów. (...)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 15...19 postów
Witam.
Przeczytałem raz jeszcze cały wątek, przemyślałem sprawę i już podjąłem decyzję - zastosuję się do rady kolegi "nuncjusz1" i na początek pójdzie wzmacniacz opisany na stronie http://www.republika.pl/audioton/wzm-se.html
Lampy juz zamówione (rosyjskie odpowiedniki), w tygodniu postaram się kupić pozostałe podzespoły. Pewien problem widzę z transformatorami głośnikowymi - nie ma na razie na Allegro. Ale jak nie dostanę używanych to może mi się gdzieś jeszcze uda kupić nowe. Mam też pomysł na obudowę i prawdopodobnie jednak zrezygnuję z płytki drukowanej (może jednak kolega fugasi ma rację - łatwiej i szybciej).
Jeśli coś uda mi się zrobić to w przyszłości się pochwalę, a jak będę miał pytania - to zapytam.
Dzięki i pozdrawiam
Przeczytałem raz jeszcze cały wątek, przemyślałem sprawę i już podjąłem decyzję - zastosuję się do rady kolegi "nuncjusz1" i na początek pójdzie wzmacniacz opisany na stronie http://www.republika.pl/audioton/wzm-se.html
Lampy juz zamówione (rosyjskie odpowiedniki), w tygodniu postaram się kupić pozostałe podzespoły. Pewien problem widzę z transformatorami głośnikowymi - nie ma na razie na Allegro. Ale jak nie dostanę używanych to może mi się gdzieś jeszcze uda kupić nowe. Mam też pomysł na obudowę i prawdopodobnie jednak zrezygnuję z płytki drukowanej (może jednak kolega fugasi ma rację - łatwiej i szybciej).
Jeśli coś uda mi się zrobić to w przyszłości się pochwalę, a jak będę miał pytania - to zapytam.
Dzięki i pozdrawiam
Mirek
-
- 625...1249 postów
Pochodż po dawnych a działających jeszcze serwisach RTV(tzw.ZURT).Nieraz te ciasne klitki posiadają wiele "skarbów".Ja trafa do tej konstrukcji ,którą chcesz zrobić(TG5-53) dostałem właśnie w takiej instytucji,za przysłowiową złotówkę,do tego były to nówki jeszcze z metryczką ZATRY.Moim zdaniem jest to konstrukcja idealnie nadająca się na początek i napewno sobie poradzisz(z PP może być trudniej).
Pozdrawiam
Pozdrawiam