Grundig TK 245

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Grundig TK 245

Post autor: kogigogi »

Witam wszystkich.
W jakim dziale umieścić temat a naprawie tego cacka? Magnetofon lampowy stereo.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Grundig TK 245

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A co mu dolega?? To nie jest coś zbliżonego do naszego ZK246 ?
kogigogi

Witam.

Weszłem w posiadanie tego ,,cudeńka,, wszysko jest fajnie oprócz jednej rzeczy , magnetofon nie nagrywa podczas próby zapisu słychać mocno szumy i gwizdy ,gdzieś tam w tle słychać bardzo cicho zapisywany sygnał.Co do podobieństwa myślę ze jednak nie są podobne, co prawda ZK słuchałem ze 40 lat temu i grał nawet przyzwoicie , lecz TK 245 pod względem jakości odsłuchu kładzie go na łopatki.Jestem bardzo zaskoczony wysoką jakością odsłuchu taśm nagranych na jednym z innych szpulowców z mojej kolekcji ( TEAC ), a wygląda prymitywnie docisk taśmy ,,tylko,, 2 głowice... Poza tym ,,dizain,, TK 245 mi bardzo odpowiada.
Zdjęcia z internetów pożyczone , mój wygląda równie dobrze .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zacznij od najprostszego. Sprawdź zużycie / czystość głowicy i ewentualnie przeczyść. Podobnie ze wszystkimi stykami. Zmierz napięcie podkładu. Nie wiem jakie tu zalecają ale możesz posłużyć się wartościami np. ZK246 powinno byc zbliżone.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

TK 245 ani sie umywa do naszych prostaczkow.To inna bajka.Przreczyśc Kontaktem PR styki listwy zapis -odczyt.Jak nie pomoże to trzeba szukac w generatorze pradu podkaldu.
Tomasz
Piekny klocek.Mam TK246 i TK 248.Fatalna wymiana pasków ale graja nad podziw dobrze.
Tomasz
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na stronie bandamchinem jest dobrze ofocony dla zainteresowanych.Paski łatwe do wymiany choc roboty sporo.
Pozdrawiam Tomasz
PS Tomku.Mam różne paski do szpulowców i kaseciakow.Najlepiej zalozyć szpagat ,zawiązac i rozciąc.Daje to zbliżony wymiar.
Tomasz
kogigogi

Cześć , paseczki są zdrowe jeszcze , siedzą tam nie gumowe tylko jakieś zbrojone sznurkiem płaskie jakieś, mechanicznie wszystko ok.przemyłem ,przesmarowałem wyregulowałem i ciągnie że hoho.Gorzej z tym nagrywaniem, ale narazie mam na ,,warsztacie,, (stół w kuchni) najbrzydsze radio świata he he Orion AR 602 F, ale nie pozwole mu odejść w niebyt dostaje porządną naprawe/rekonstrukcje i zostaje paskudztwo ze mnę.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam Imienniku.To bardzo dobrze że zbrojone.Trudno o podmiane ale gumowce też będa dzialać.Przeczysć listwy Jak nie zadziala to szukamy problemu w generatorze prądu podkładu.Niestety do tego potrzebny woltomierz lampowy.Obecne multimetry przeklamią.Napięcie około 80 V o wysokiej częstotliwości.Dobre zrobienie magnetofonu to wyzwanie i wymaga sporej wiedzy ,praktyki i sporo oprzyrzadowania specjalistycznego .Bardzo czasochłonne i drogie.Nie ma trudniejszego sprzetu do naprawy.Klocek przepiękny i warto sie potrudzić.Dla mnie najładniejszy Alte Grundig!Ech gdzie te czasy.
Tomasz.
PS zawsze kochałem taśmowce.Pamietam gdy w Warszawie w komisie w polowie 60-ych patrzyłem na male szpulaki Grundiga na wystawie i ślina mi ciekla.Kosztowały 6-8 tysięcy .Kwota astronomiczna a to przeciez były zwykłe rejestratory o marnych parametrach.Mama na odczepnego obiecała że kupi.I nic!Nie mam żalu tylko piekne wspomnienia.W rozmowie z kolegami z Niemiec czy Holandii czesto poruszamy ten temat.Tez mieli takie problemy.Stali przed wystawa i lizali cukier przez szybę.Dobry szpulak czy receiver kosztował prawie tyle co VW!Tez nie było łatwo.
T
PS 1 Sorry za byki ale jestem dyslektykiem klawiaturowym i nigdy sie nie nauczę bo mam juz za malo czasu i ochoty.
Ostatnio zmieniony pt, 10 marca 2017, 22:25 przez chrzan49, łącznie zmieniany 2 razy.
kogigogi

He he skąd ja to znam ? to ślinienie ,lizanie .... z autopsii ech... wspomnienia piękne

,, Sorry za byki ale jestem dyslektykiem klawiaturowym i nigdy sie nie naucze bo mam juz za malo czasu i ochoty. ,, - nie przeszkadza mi to , ja po trochu też :D

Też moja wielka milość to miedzy innymi szpulowce mam kilka ostatnio wyrychtowałem przepięknego TEAC-a A 1500 z 1966 r wygląda i gra zarąbiście wkleję kilka fotek jutro.
Czy kolega Tomasz posiada jakieś części do kaseciaka ? oprócz szpulowych TEAC-ków mam kilka kaseciaków he he TEAC-a oczywiście , taką roleczke co nawija taśmę w środku sześciokątną. A oto one.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam.Teac przepiękny.Nie mam niestety.Mam sporo części do szpulaków polskich serii M 24xx.Do kaseciakow glowice,sprzęgla ,paski i silniczki bo to główne problemy.Nieco specjakistycznych ukaldów scalonych.Obecnie szalenie trudno zdobyc kosci Dolby i tylko z kanibalizmu.Kasację traktuję jako ostateczną ostaecznośc!
Tomasz
Szpulowe Uher Royal de Luxe 520 z wymiennymi mostkami glowic (2 ślady lub 4 slady),Philipsy 3 silniki 3 glowice 3 predkosci,sporo Grundigów i Telefunkenow wysokiej klasy oraz bardzo niedoceniany Tesla B 116.Kaseciaków stado wielkie czyli horda.
T